Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku w Gdyni - zmagania Juniorów


Zobaczcie państwo:
Półfinał we Wrocławiu
Delikatny duet
Polędwiczki z musem z grzybów
Comber jagnięcy
Polędwiczka wieprzowa

31 kwietnia w Gdyni w ramach Olimpiady Smaku 2006 - ogólnopolskiego konkursu kulinarnego organizowanego przez Nestlé i partnerskim udziale Makro, odbył się konkurs Juniorów. Wzięli w nim udział uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni. Zwycięzcy będą walczyć w finale Olimpiady Smaku w Warszawie 26 maja o nagrodę główną.

Zmagania konkursowe rozpoczęły się o 9 rano i trwały do 16. Organizatorzy zapewnili trzy stanowiska pracy, tak więc uczestnicy wystartowali w trzech turach. Ich zadaniem było przygotowanie dań z łososia, jagnięciny lub polędwicy z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu Nestlé FoodServices. Skład jury oceniającego konkurs był taki sam jak w poprzednim dniu zmagań. Pomimo, że pogoda nad morzem nie dopisała, to atmosfera była tu bardzo gorąca.

Zwycięzcami konkursu zostali:

  • I MIEJSCE - Jakub Łysk, przyrządził Mus łososiowo – brokułowy z kalendrą

  • II MIEJSCE - Marcin Przytula, przygotował Polędwicę wieprzową faszerowaną musem grzybowym z ziemniaczkami i szparagami

Laureat pierwszego miejsca w nagrodę otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też zakwaterowanie na miejscu). Nagroda za zajęcia drugiego miejsca to voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem.

Uczestnicy konkursu:
  • Paweł Ussorowski, przygotował: Polędwicę wieprzową z risotto truflowym

  • Łukasz Kowalewski, przygotował: Polędwicę wieprzową z pieprzem zawiniętą w ciasto fillo z bazylią

  • Piotr Sawczenko, przygotował: Łososia ze szpinakiem w sosie krewetkowo – szpinakowym

  • Karol Grycz, przygotował: Różę z łososia z oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem cytrynowym z cukinią oraz puree marchewkowo – ziemniaczane

  • Jacek Koprowski, przygotował: Polędwicę wieprzową a’la wulkan z makaronem, serem parmezan i liśćmi cykorii i papryką

  • Krzysztof Brochuński, przygotował: Łososia podanego z roladkami szpinakowymi w akompaniamencie karbowanego duetu

  • Natalia Orłowska, przygotowała: Smak minionego lata – puree ze szpinakiem, polędwiczki wieprzowe i sos biały Winiary

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy uczestnictwa oraz książki Roberta Sowy „Esencja Smaku”, z jego własnoręcznym podpisem.

Jesteśmy z was bardzo zadowoleni – stwierdził Karol Okrasa, członek jury. Świetnie ze sobą współpracowaliście, pomagaliście sobie, podpowiadaliście. Pomimo, że jest to konkurs o duże nagrody nie było między wami niezdrowej rywalizacji. To dobrze o was świadczy. Gratulujemy.

Olimpiada Smaku to ogólnopolski konkurs kulinarny Nestlé FoodServices – zgłoszone przepisy i przygotowywane podczas konkursu potrawy muszą być przygotowane na bazie produktów Nestlé FoodServices i Makro. Oficjalnym partnerem Olimpiady Smaku jest Makro, firma udostępnia wszystkie produkty, jakie konieczne są do przygotowania konkursowych dań, wyposaża także stanowiska konkursowe w niezbędny sprzęt.

Organizatorem Olimpiady Smaku 2006 jest firma Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o.

Kolejne półfinały odbędą się w następujących miastach:

  • Kraków – Hotel Novotel Centrum Kraków - 6-7 maja 2006

  • Poznań – Hotel Novotel Centrum Poznań - 13-14 maja 2006

  • Lublin – Hotel Europa - 20-21 maja 2006

Finał Olimpiady Smaku 2006 odbędzie się w dniach 25-26 maja 2006 w Centrum Kulinarnym Makro dla HoReCa. Wręczenie nagród Laureatom Olimpiady nastąpi podczas uroczystej Gali w piątek 26 maja 2006 w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie.

Mirosława Olech - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Pawełkowi coś nie wyszło??"
(07.05.2006 - 11:46)  (Klaudia)
"PAWEŁ SZKOL SIĘ"
(07.05.2006 - 19:31)  (KLAUDIUSZ)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000