31 kwietnia w Gdyni w ramach Olimpiady Smaku 2006 - ogólnopolskiego konkursu kulinarnego organizowanego przez Nestlé i partnerskim udziale Makro, odbył się konkurs Juniorów. Wzięli w nim udział uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni. Zwycięzcy będą walczyć w finale Olimpiady Smaku w Warszawie 26 maja o nagrodę główną.
Zmagania konkursowe rozpoczęły się o 9 rano i trwały do 16. Organizatorzy zapewnili trzy stanowiska pracy, tak więc uczestnicy wystartowali w trzech turach. Ich zadaniem było przygotowanie dań z łososia, jagnięciny lub polędwicy z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu Nestlé FoodServices. Skład jury oceniającego konkurs był taki sam jak w poprzednim dniu zmagań. Pomimo, że pogoda nad morzem nie dopisała, to atmosfera była tu bardzo gorąca.
Zwycięzcami konkursu zostali: I MIEJSCE - Jakub Łysk, przyrządził Mus łososiowo – brokułowy z kalendrą
II MIEJSCE - Marcin Przytula, przygotował Polędwicę wieprzową faszerowaną musem grzybowym z ziemniaczkami i szparagami
Laureat pierwszego miejsca w nagrodę otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też zakwaterowanie na miejscu). Nagroda za zajęcia drugiego miejsca to voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem.
 |
Uczestnicy konkursu:Paweł Ussorowski, przygotował: Polędwicę wieprzową z risotto truflowym
Łukasz Kowalewski, przygotował: Polędwicę wieprzową z pieprzem zawiniętą w ciasto fillo z bazylią
Piotr Sawczenko, przygotował: Łososia ze szpinakiem w sosie krewetkowo – szpinakowym
Karol Grycz, przygotował: Różę z łososia z oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem cytrynowym z cukinią oraz puree marchewkowo – ziemniaczane
Jacek Koprowski, przygotował: Polędwicę wieprzową a’la wulkan z makaronem, serem parmezan i liśćmi cykorii i papryką
Krzysztof Brochuński, przygotował: Łososia podanego z roladkami szpinakowymi w akompaniamencie karbowanego duetu
Natalia Orłowska, przygotowała: Smak minionego lata – puree ze szpinakiem, polędwiczki wieprzowe i sos biały Winiary
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy uczestnictwa oraz książki Roberta Sowy „Esencja Smaku”, z jego własnoręcznym podpisem.
Jesteśmy z was bardzo zadowoleni – stwierdził Karol Okrasa, członek jury. Świetnie ze sobą współpracowaliście, pomagaliście sobie, podpowiadaliście. Pomimo, że jest to konkurs o duże nagrody nie było między wami niezdrowej rywalizacji. To dobrze o was świadczy. Gratulujemy.
Olimpiada Smaku to ogólnopolski konkurs kulinarny Nestlé FoodServices – zgłoszone przepisy i przygotowywane podczas konkursu potrawy muszą być przygotowane na bazie produktów Nestlé FoodServices i Makro. Oficjalnym partnerem Olimpiady Smaku jest Makro, firma udostępnia wszystkie produkty, jakie konieczne są do przygotowania konkursowych dań, wyposaża także stanowiska konkursowe w niezbędny sprzęt.
Organizatorem Olimpiady Smaku 2006 jest firma Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o.
Kolejne półfinały odbędą się w następujących miastach: Kraków – Hotel Novotel Centrum Kraków - 6-7 maja 2006
Poznań – Hotel Novotel Centrum Poznań - 13-14 maja 2006
Lublin – Hotel Europa - 20-21 maja 2006
Finał Olimpiady Smaku 2006 odbędzie się w dniach 25-26 maja 2006 w Centrum Kulinarnym Makro dla HoReCa. Wręczenie nagród Laureatom Olimpiady nastąpi podczas uroczystej Gali w piątek 26 maja 2006 w Hotelu Jan III Sobieski w
Warszawie.
Mirosława Olech - Gastrona.plPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|