Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.05.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarne Regaty w Augustowie

W dniach 23-24 kwietnia nad urokliwym jeziorem Necko w Augustowie odbyły się już II Kulinarne Regaty „Mojego Gotowania” i radiowej Trójki oraz Regaty o Puchar „Przeglądu Gastronomicznego”.

Organizatorzy – Hotel Warszawa, Komisja Gastronomiczna PZH oraz Klub Szefów Kuchni - zachęceni sukcesem ubiegłorocznej imprezy, również w tym roku zgromadzili na przystani miłośników żeglowania i dobrej kuchni. Na starcie stanęło aż 20 załóg gotowych na walkę z wiatrem i rywalizację kulinarną. Imprezę poprowadzili: Karol Okrasa, Zygmunt Chajzer oraz Jacek Cholewiński.

I tak: Puchar „Mojego Gotowania” w kategorii amatorskiej zdobyła firma Gastromedia. II miejsce zajęła drużyna Winterhalter, a III- Fanex.

Pucharem „Przeglądu Gastronomicznego” została uhonorowana drużyna Hotelu Mercure Mrongovia. II miejsce w tej kategorii zajęła Restauracja&Kawiarnia Nowy Świat z Warszawy, a III - JohnsonDiversey.

Wśród wyczynowców – Puchar radiowej Trójki wywalczył Hotel Leśnik z Augustowa.

Zaś najdzielniejszą drużynę drugiej edycji kulinarnych regat - Sailing Bab Team - nagrodą specjalną wyróżnił Starosta Augustowski.

Zespoły startujące w regatach to:

  • Hotel Mercure Mrongovia – kapitan Andrzej Bałdyga, Rafał Gadomski, Adam Kalinowski.
  • Hotel Hafner - kapitan Łukasz Szczepaniak, Michał Zawierzeniec.

  • Hotel Leśnik Augustów - Jacek Jakubowski.

  • Hotel Nadmorski/Wilbo - kapitan Grzegorz Labuda, Marcin Komsta.

  • JohnsonDiversey - kapitan Tomasz Kazubek, Michał Krupski, Paweł Korczak.

  • SaneChem - kapitan Marcin Preis, Michał Wilczewski.

  • Restauracja&Kawiarnia Nowy Świat - kapitan Jakub Piwowarski, Grzegorz Wilgos.

  • Bistro Martin - Mirosław Siemieńczuk.

  • Reprezentacja Litwy - kapitan Galina Bovsevic, Jurgita Żilinskaite.

  • Sailing Bab Team - kapitan Anna Harendarz, Joanna Ochniak i Małgorzata Łagosz.

  • Fanex - kapitan Piotr Kubiczek, Grzegorz Januszewski, Marek Zaręba.

  • Ecolab - kapitan Marcin Dworak, Wojtek Zawadzki, Jarek Kania.

  • B&K FOOD – kapitan Tadeusz Studziński, Maciej Janowic.

  • Winterhalter - kapitan Eryk Józwik, sternik Sławek Czarnecki, Ilona Kalfas.

  • Gastromedia - kapitan Jacek Rajnsz, Grzegorz Kempień.

  • Radiowa Trójka - kapitan Michał Nogaś i Katarzyna Próchnicka.

  • Moje Gotowanie - Agnieszka Jakóbowska, Mariusz Martyniak.

  • Hiestand - Piotr Harendarz, Mariusz Jamroszczyk.

  • BAT - Kapitan Białaszkiewicz.

  • Park Pub Augustów - kapitan Mariusz Haraburda, Marek Grabowski, Bogdan Leszczyński.

W sobotę, po odprawie drużyn i rozlosowaniu łodzi, odbyły się pierwsze starty w klasie omega. Na kei wszyscy mogli obserwować odbywający się konkurs grillowania. Kulinarne zmagania żeglarskich drużyn oceniało jury profesjonalne pod przewodnictwem Krzysztofa Dubrowa, w składzie: Karol Okrasa i Dariusz Struciński.

Każda ekipa konkursowa musiała przygotować co najmniej jedno danie podane na sześciu talerzach. Czas przyrządzania potraw konkursowych nie mógł przekroczyć jednej godziny. Jury wnikliwie oceniało: smak potraw, ich wygląd, sposób serwowania oraz dekorację. Oprócz ocen profesjonalistów przygotowane dania dostały się także w ręce, a raczej na podniebienia jury degustacyjnego, które spełniło radośnie swój obowiązek.

Skład jury degustacyjnego: Ewa Gawryluk, Beata Mularska, Krystyna Wszoła, Marta Kielczyk, Waldemar Błaszczyk, Cezary Harasymowicz, Jacek Wszoła, Włodzimierz Kustra, Pascal Brodnicki, Mariusz Markiewicz.

W sobotni wieczór po trudach półfinału w żeglowaniu oraz konkursie grillowania, zawodników, jurorów oraz zgromadzoną publiczność zabawiał kabaret OT.TO. Nie była to ostania atrakcja wieczoru - organizatorzy zaprosili nas w rejs po jeziorach augustowskich zakończony pokazem sztucznych ogni. Następnie impreza przeniosła się do Fabryki Nastrojów Sport & Music Club, Marcina Budynka i Andrzeja Burkiewicza.

Niedziela była dniem finałów w klasie omega. Zgromadzona w Augustowie publiczność mocno dopingowała drużyny złożone z kucharzy i gwiazd gotujące zupę rybną.

W drużynie Pascala Brodnickiego znaleźli się: Ewa Gawryluk, Marta Kielczyk, Jacek Wszoła, Grzegorz Labuda, Grzegorz Parczewski.

Natomiast z Karolem Okrasą gotowali: Waldemar Błaszczyk, Cezary Harasimowicz, Krystyna Wszoła, Marcin Budynek, Dariusz Struciński, C-Michel Labarre.


Dochód ze sprzedaży przygotowanych rarytasów został przekazany na cele charytatywne. Podczas imprezy można było obejrzeć jarmark rękodzieła ludowego, pokazy najnowszych modeli samochodów oraz łodzi motorowych.

Niedzielny wieczór w Augustowie upłynął przy dźwiękach przebojów zespołu De Mono.

Sponsorami imprezy byli:
Sponsorzy główni: JohnsonDiversey, Suempol, Miasto Augustów, Hand-Prod.

Sponsorzy: Coca-Cola, Gastromedia, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, Winterhalter, Bonduelle, B&K Food Laguna, Marina Harvest, Hortex, Schöller, Ecolab, PKO BP, Augustowianka, Hiestand, Malma, Rudopal, Gastro Magic Servis, Broil King, Żywiec.

Agnieszka Mazur - Gastrona.pl
Zdjęcia: Sebastian Kaminiecki - Hotel Warszawa w Augustowie

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Gratulacje"
(28.04.2006 - 13:09)  (C-Michel)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000