W dniach 23-24 kwietnia nad urokliwym jeziorem Necko w Augustowie odbyły się już II Kulinarne Regaty „Mojego Gotowania” i radiowej Trójki oraz Regaty o Puchar „Przeglądu Gastronomicznego”.
Organizatorzy – Hotel Warszawa, Komisja Gastronomiczna PZH oraz Klub Szefów Kuchni - zachęceni sukcesem ubiegłorocznej imprezy, również w tym roku zgromadzili na przystani miłośników żeglowania i dobrej kuchni. Na starcie stanęło aż 20 załóg gotowych na walkę z wiatrem i rywalizację kulinarną. Imprezę poprowadzili: Karol Okrasa, Zygmunt Chajzer oraz Jacek Cholewiński.
I tak: Puchar „Mojego Gotowania” w kategorii amatorskiej zdobyła firma Gastromedia. II miejsce zajęła drużyna Winterhalter, a III- Fanex.
Pucharem „Przeglądu Gastronomicznego” została uhonorowana drużyna Hotelu Mercure Mrongovia. II miejsce w tej kategorii zajęła Restauracja&Kawiarnia Nowy Świat z Warszawy, a III - JohnsonDiversey.
Wśród wyczynowców – Puchar radiowej Trójki wywalczył Hotel Leśnik z Augustowa.
Zaś najdzielniejszą drużynę drugiej edycji kulinarnych regat - Sailing Bab Team - nagrodą specjalną wyróżnił Starosta Augustowski.
Zespoły startujące w regatach to: - Hotel Mercure Mrongovia – kapitan Andrzej Bałdyga, Rafał Gadomski, Adam Kalinowski.
Hotel Hafner - kapitan Łukasz Szczepaniak, Michał Zawierzeniec.
Hotel Leśnik Augustów - Jacek Jakubowski.
Hotel Nadmorski/Wilbo - kapitan Grzegorz Labuda, Marcin Komsta.
JohnsonDiversey - kapitan Tomasz Kazubek, Michał Krupski, Paweł Korczak.
SaneChem - kapitan Marcin Preis, Michał Wilczewski.
Restauracja&Kawiarnia Nowy Świat - kapitan Jakub Piwowarski, Grzegorz Wilgos.
Bistro Martin - Mirosław Siemieńczuk.
Reprezentacja Litwy - kapitan Galina Bovsevic, Jurgita Żilinskaite.
Sailing Bab Team - kapitan Anna Harendarz, Joanna Ochniak i Małgorzata Łagosz.
Fanex - kapitan Piotr Kubiczek, Grzegorz Januszewski, Marek Zaręba.
Ecolab - kapitan Marcin Dworak, Wojtek Zawadzki, Jarek Kania.
B&K FOOD – kapitan Tadeusz Studziński, Maciej Janowic.
Winterhalter - kapitan Eryk Józwik, sternik Sławek Czarnecki, Ilona Kalfas.
Gastromedia - kapitan Jacek Rajnsz, Grzegorz Kempień.
Radiowa Trójka - kapitan Michał Nogaś i Katarzyna Próchnicka.
Moje Gotowanie - Agnieszka Jakóbowska, Mariusz Martyniak.
Hiestand - Piotr Harendarz, Mariusz Jamroszczyk.
BAT - Kapitan Białaszkiewicz.
Park Pub Augustów - kapitan Mariusz Haraburda, Marek Grabowski, Bogdan Leszczyński.
W sobotę, po odprawie drużyn i rozlosowaniu łodzi, odbyły się pierwsze starty w klasie omega. Na kei wszyscy mogli obserwować odbywający się konkurs grillowania. Kulinarne zmagania żeglarskich drużyn oceniało jury profesjonalne pod przewodnictwem Krzysztofa Dubrowa, w składzie: Karol Okrasa i Dariusz Struciński.
Każda ekipa konkursowa musiała przygotować co najmniej jedno danie podane na sześciu talerzach. Czas przyrządzania potraw konkursowych nie mógł przekroczyć jednej godziny. Jury wnikliwie oceniało: smak potraw, ich wygląd, sposób serwowania oraz dekorację. Oprócz ocen profesjonalistów przygotowane dania dostały się także w ręce, a raczej na podniebienia jury degustacyjnego, które spełniło radośnie swój obowiązek.
Skład jury degustacyjnego: Ewa Gawryluk, Beata Mularska, Krystyna Wszoła, Marta Kielczyk, Waldemar Błaszczyk, Cezary Harasymowicz, Jacek Wszoła, Włodzimierz Kustra, Pascal Brodnicki, Mariusz Markiewicz.
W sobotni wieczór po trudach półfinału w żeglowaniu oraz konkursie grillowania, zawodników, jurorów oraz zgromadzoną publiczność zabawiał kabaret OT.TO. Nie była to ostania atrakcja wieczoru - organizatorzy zaprosili nas w rejs po jeziorach augustowskich zakończony pokazem sztucznych ogni. Następnie impreza przeniosła się do Fabryki Nastrojów Sport & Music Club, Marcina Budynka i Andrzeja Burkiewicza.
Niedziela była dniem finałów w klasie omega. Zgromadzona w Augustowie publiczność mocno dopingowała drużyny złożone z kucharzy i gwiazd gotujące zupę rybną.
W drużynie Pascala Brodnickiego znaleźli się: Ewa Gawryluk, Marta Kielczyk, Jacek Wszoła, Grzegorz Labuda, Grzegorz Parczewski.
Natomiast z Karolem Okrasą gotowali: Waldemar Błaszczyk, Cezary Harasimowicz, Krystyna Wszoła, Marcin Budynek, Dariusz Struciński, C-Michel Labarre.
Dochód ze sprzedaży przygotowanych rarytasów został przekazany na cele charytatywne. Podczas imprezy można było obejrzeć jarmark rękodzieła ludowego, pokazy najnowszych modeli samochodów oraz łodzi motorowych.
Niedzielny wieczór w Augustowie upłynął przy dźwiękach przebojów zespołu De Mono.
Sponsorami imprezy byli:
Sponsorzy główni: JohnsonDiversey, Suempol, Miasto Augustów, Hand-Prod.
Sponsorzy: Coca-Cola, Gastromedia, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, Winterhalter, Bonduelle, B&K Food Laguna, Marina Harvest, Hortex, Schöller, Ecolab, PKO BP, Augustowianka, Hiestand, Malma, Rudopal, Gastro Magic Servis, Broil King, Żywiec.
Agnieszka Mazur - Gastrona.pl
Zdjęcia: Sebastian Kaminiecki - Hotel Warszawa w AugustowiePublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|