Drugiego dnia Olimpiady Smaku we Wrocławiu do konkursu stanęło siedmiu Juniorów, czyli uczniów średnich i zawodowych szkół gastronomicznych. Dwóch najlepszych - weźmie udział w finale Olimpiady Smaku w Warszawie 26 maja.
Konkurs rozpoczął się już o godzinie 9.00 rano. Podobnie, jak i pierwszego dnia zmagań, uczestnicy mieli startować trójkami. Jeden z uczestników niestety nie dojechał na konkurs, dlatego w pierwszej serii wystartowało trzech uczestników a w kolejnych po dwóch. Pracę na poszczególnych stanowiskach oraz ich rezultat - przygotowane potrawy oceniało jury w takim samym składzie, jak Profesjonalistów.
Dwóch najlepszych Juniorów weźmie udział w finale Olimpiady Smaku 2006: I MIEJSCE - Karol Bandoch, przyrządził Łososia zapiekanego ze szpinakiem w pieprzu cytrynowym z ziemniakami zapiekanymi
II MIEJSCE - Adrian Mięciel, przygotował Pieczoną polędwiczkę wieprzową
Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie, z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP wraz z zakwaterowaniem, za
zajęcie drugiego miejsca - jednodniowe szkolenie w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem. Wszyscy Juniorzy otrzymali dyplomy uczestnictwa w konkursie oraz książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".
Jeżeli chodzi o Juniorów martwi mnie jedno – stwierdza Jerzy Pasikowski, Sekretarz Olimpiady Smaku. Spraw zawodowych, czyli przygotowania do pracy kucharza jest w szkołach, jeżeli chodzi o ilość lekcji czy tematyki, chyba za mało. Niestety to jest wyraźnie widać, że uczniowie mocno się gubią.
Olimpiada Smaku to ogólnopolski konkurs kulinarny Nestlé FoodServices – zgłoszone przepisy i przygotowywane podczas konkursu potrawy muszą być przygotowane na bazie produktów Nestlé FoodServices i Makro. Oficjalnym partnerem Olimpiady Smaku jest Makro, firma udostępnia wszystkie produkty, jakie konieczne są do przygotowania konkursowych dań, wyposaża także stanowiska konkursowe w niezbędny sprzęt.
Organizatorem Olimpiady Smaku 2006 jest firma Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o.
Kolejne półfinały odbędą się w następujących miastach: Gdynia – Hotel Gdynia - 29-30 kwietnia 2006
Kraków – Hotel Novotel Centrum Kraków - 6-7 maja 2006
Poznań – Hotel Novotel Centrum Poznań - 13-14 maja 2006
Lublin – Hotel Europa - 20-21 maja 2006
Finał Olimpiady Smaku odbędzie się w dniach 25-26 maja 2006 w Centrum Kulinarnym Makro dla HoReCa. Wręczenie nagród Laureatom Olimpiady nastąpi podczas uroczystej Gali w piątek 26 maja 2006 w Hotelu Jan II Sobieski w
Warszawie.
Joanna Załęska - Gastrona.plPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |