Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku - zmagania Juniorów


Zobaczcie państwo:
Półfinał we Wrocławiu
Łosoś norweski z puree
Łosoś z grilla
Gyros pod pierzynką
Zupa-krem z pomidorów
Łosoś ze szpinakiem
Pieczona polędwiczka

Drugiego dnia Olimpiady Smaku we Wrocławiu do konkursu stanęło siedmiu Juniorów, czyli uczniów średnich i zawodowych szkół gastronomicznych. Dwóch najlepszych - weźmie udział w finale Olimpiady Smaku w Warszawie 26 maja.

Konkurs rozpoczął się już o godzinie 9.00 rano. Podobnie, jak i pierwszego dnia zmagań, uczestnicy mieli startować trójkami. Jeden z uczestników niestety nie dojechał na konkurs, dlatego w pierwszej serii wystartowało trzech uczestników a w kolejnych po dwóch. Pracę na poszczególnych stanowiskach oraz ich rezultat - przygotowane potrawy oceniało jury w takim samym składzie, jak Profesjonalistów.

Dwóch najlepszych Juniorów weźmie udział w finale Olimpiady Smaku 2006:

  • I MIEJSCE - Karol Bandoch, przyrządził Łososia zapiekanego ze szpinakiem w pieprzu cytrynowym z ziemniakami zapiekanymi

  • II MIEJSCE - Adrian Mięciel, przygotował Pieczoną polędwiczkę wieprzową

Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie, z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP wraz z zakwaterowaniem, za zajęcie drugiego miejsca - jednodniowe szkolenie w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem. Wszyscy Juniorzy otrzymali dyplomy uczestnictwa w konkursie oraz książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".

Jeżeli chodzi o Juniorów martwi mnie jedno – stwierdza Jerzy Pasikowski, Sekretarz Olimpiady Smaku. Spraw zawodowych, czyli przygotowania do pracy kucharza jest w szkołach, jeżeli chodzi o ilość lekcji czy tematyki, chyba za mało. Niestety to jest wyraźnie widać, że uczniowie mocno się gubią.

Olimpiada Smaku to ogólnopolski konkurs kulinarny Nestlé FoodServices – zgłoszone przepisy i przygotowywane podczas konkursu potrawy muszą być przygotowane na bazie produktów Nestlé FoodServices i Makro. Oficjalnym partnerem Olimpiady Smaku jest Makro, firma udostępnia wszystkie produkty, jakie konieczne są do przygotowania konkursowych dań, wyposaża także stanowiska konkursowe w niezbędny sprzęt.

Organizatorem Olimpiady Smaku 2006 jest firma Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o.

Kolejne półfinały odbędą się w następujących miastach:

  • Gdynia – Hotel Gdynia - 29-30 kwietnia 2006

  • Kraków – Hotel Novotel Centrum Kraków - 6-7 maja 2006

  • Poznań – Hotel Novotel Centrum Poznań - 13-14 maja 2006

  • Lublin – Hotel Europa - 20-21 maja 2006

Finał Olimpiady Smaku odbędzie się w dniach 25-26 maja 2006 w Centrum Kulinarnym Makro dla HoReCa. Wręczenie nagród Laureatom Olimpiady nastąpi podczas uroczystej Gali w piątek 26 maja 2006 w Hotelu Jan II Sobieski w Warszawie.

Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000