Zakończył się pierwszy z serii regionalnych półfinałów Olimpiady Smaku 2006. Konkurs odbył się 22 i 23 kwietnia w Hotelu Park Plaza we Wrocławiu.
Pierwszego dnia do walki stanęli Profesjonaliści – Szefowie Kuchni i Kucharze oraz Konsumenci produktów WINIARY. Ci pierwsi mieli za zadanie przygotować dziesięć porcji zgłoszonych wcześniej dań głównych, Konsumenci natomiast przyrządzali 4 porcje potrawy. Dwóch autorów najlepszych dań w każdej kategorii zakwalifikowało się do finału Olimpiady Smaku 2006, który odbędzie się w Warszawie 26 maja 2006.
W pierwszej kategorii (Profesjonaliści) start w finale zapewnili sobie: I MIEJSCE - Karol Sebastian Łukomski, przygotował Łososia z grilla w marynacie ziołowo – cytrynowej
II MIEJSCE - Przemysław Bajenermann, przyrządził Łososia Norweskiego w zapachach imbiru komponowanego z puree warzywnym na różanym morzu
Laureat pierwszego miejsca w nagrodę otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też
zakwaterowanie na miejscu). Nagroda za zajęcia drugiego miejsca to voucher
uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie
z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem. Wszyscy startujący w półfinale Profesjonaliści otrzymali dyplomy oraz
książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".
W kategorii Konsumenci WINIARY zwyciężyły: I MIEJSCE - Agnieszka Markowiecka, zachwyciła jurorów Gyrosem pod pierzynką
II MIEJSCE - Ewa Piotrowska, przygotowała Śródziemnomorską zupę – krem z pomidorów
Wszystkie uczestniczki tej kategorii zostały nagrodzone dyplomami oraz upominkami WINIARY.
W skład jury, które oceniało prace konkursowe weszli uznani Szefowie Kuchni: Artur Grajber – Hotel Westin, Warszawa
Mariusz Nowicki – Hotel Mościcki, Spała
Jarosław Walczyk – Hotel Nadmorski, Gdynia
Marek Widomski – firma Wisd&Partners
Dariusz Zahorański – Hotel Radisson SAS, Warszawa
oceniając prace konkursowe za smak i wygląd.
Technikę przygotowania pracy oceniali: Robert Sowa - Szef Kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie oraz Grzegorz Kazubski Szef Makro Centrum HoReCa.
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwał Sekretarz Olimpiady Smaku - Jerzy Pasikowski, Szef Kuchni Hotelu Polonia w Warszawie.
Sekretarz Olimpiady Smaku - Jerzy Pasikowski podsumowuje: sam konkurs i jego pomysł są bardzo ciekawe. Troszeczkę szkoda, że, jak przy większości konkursów, uczestnicy nie czytają do końca regulaminu. Chyba cały czas pokutuje też brak przygotowania do konkursu - dodaje. Nie można raz, czy dwa zrobić konkursowej potrawy, trzeba ją wielokrotnie powtórzyć w różnych sytuacjach, w różnym czasie. Niestety później staje się przed publicznością i w przypadku gdy ta potrawa jest niedograna, jeżeli chodzi o rozłożenie w czasie, o to kiedy dokładanie co robimy, to przy stresie, jaki towarzyszy każdemu uczestnikowi, efekt jest opłakany, bo niestety nie mogą oni zmieścić się w czasie.
Joanna Załęska - Gastrona.plPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|