Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Olimpiada Smaku – półfinał regionalny (Wrocław)


Zobaczcie państwo:
Zmagania Juniorów
Łosoś norweski z puree
Łosoś z grilla
Gyros pod pierzynką
Zupa-krem z pomidorów
Łosoś ze szpinakiem
Pieczona polędwiczka

Zakończył się pierwszy z serii regionalnych półfinałów Olimpiady Smaku 2006. Konkurs odbył się 22 i 23 kwietnia w Hotelu Park Plaza we Wrocławiu.

Pierwszego dnia do walki stanęli Profesjonaliści – Szefowie Kuchni i Kucharze oraz Konsumenci produktów WINIARY. Ci pierwsi mieli za zadanie przygotować dziesięć porcji zgłoszonych wcześniej dań głównych, Konsumenci natomiast przyrządzali 4 porcje potrawy. Dwóch autorów najlepszych dań w każdej kategorii zakwalifikowało się do finału Olimpiady Smaku 2006, który odbędzie się w Warszawie 26 maja 2006.

W pierwszej kategorii (Profesjonaliści) start w finale zapewnili sobie:

  • I MIEJSCE - Karol Sebastian Łukomski, przygotował Łososia z grilla w marynacie ziołowo – cytrynowej

  • II MIEJSCE - Przemysław Bajenermann, przyrządził Łososia Norweskiego w zapachach imbiru komponowanego z puree warzywnym na różanym morzu

Laureat pierwszego miejsca w nagrodę otrzymał voucher uprawniający do wzięcia udziału w jednodniowym szkoleniu z zakresu wdrażania systemu jakości HACCP w Makro Centrum HoReCa w Warszawie (zapewnione ma też zakwaterowanie na miejscu). Nagroda za zajęcia drugiego miejsca to voucher uprawniający do jednodniowego szkolenia w Makro Centrum HoReCa w Warszawie z dowolnego zakresu oferowanego przez Centrum wraz z zakwaterowaniem. Wszyscy startujący w półfinale Profesjonaliści otrzymali dyplomy oraz książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".

W kategorii Konsumenci WINIARY zwyciężyły:

  • I MIEJSCE - Agnieszka Markowiecka, zachwyciła jurorów Gyrosem pod pierzynką

  • II MIEJSCE - Ewa Piotrowska, przygotowała Śródziemnomorską zupę – krem z pomidorów Wszystkie uczestniczki tej kategorii zostały nagrodzone dyplomami oraz upominkami WINIARY.

    W skład jury, które oceniało prace konkursowe weszli uznani Szefowie Kuchni:

    • Artur Grajber – Hotel Westin, Warszawa

    • Mariusz Nowicki – Hotel Mościcki, Spała

    • Jarosław Walczyk – Hotel Nadmorski, Gdynia

    • Marek Widomski – firma Wisd&Partners

    • Dariusz Zahorański – Hotel Radisson SAS, Warszawa
      oceniając prace konkursowe za smak i wygląd.

    Technikę przygotowania pracy oceniali: Robert Sowa - Szef Kuchni Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie oraz Grzegorz Kazubski Szef Makro Centrum HoReCa. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwał Sekretarz Olimpiady Smaku - Jerzy Pasikowski, Szef Kuchni Hotelu Polonia w Warszawie.

    Sekretarz Olimpiady Smaku - Jerzy Pasikowski podsumowuje: sam konkurs i jego pomysł są bardzo ciekawe. Troszeczkę szkoda, że, jak przy większości konkursów, uczestnicy nie czytają do końca regulaminu. Chyba cały czas pokutuje też brak przygotowania do konkursu - dodaje. Nie można raz, czy dwa zrobić konkursowej potrawy, trzeba ją wielokrotnie powtórzyć w różnych sytuacjach, w różnym czasie. Niestety później staje się przed publicznością i w przypadku gdy ta potrawa jest niedograna, jeżeli chodzi o rozłożenie w czasie, o to kiedy dokładanie co robimy, to przy stresie, jaki towarzyszy każdemu uczestnikowi, efekt jest opłakany, bo niestety nie mogą oni zmieścić się w czasie.

    Joanna Załęska - Gastrona.pl

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

  •  


    "Gratulacje"
    (03.05.2006 - 21:04)  (Ania i Zbyszek)
    "Oj poziom bardzo niski widze ze sedziowie nie miel..."
    (05.05.2006 - 19:22)  (Marek)
    "riposta"
    (09.05.2006 - 13:13)  (cobra)
     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000