Od 7 do 9 kwietnia 2006 roku w Dolinie Charlotty odbywała się Wielka Gala Kulinarna - uroczyste otwarcie „Gościńca Charlotty” położonego w sercu malowniczej doliny na wyspie jeziora Zamełowskiego.
Na tę wielką uroczystość zostały zaproszone władze samorządowe, ludzie związani w branżą turystyczną z całej Polski oraz Maciej Płażyński – Wicemarszałek Senatu RP i Wojciech Kadłubański, były wiceprezes POT. Na zaproszenie organizatorów sławni szefowie kuchni z zaangażowaniem i uśmiechem na twarzy przyrządzali potrawy dla zaproszonych gości, a także przygotowali krótkie pokazy gotowania, na których można było dowiedzieć się jak przyrządzić daną potrawę, a także samodzielnie robić pierożki. Galę poprowadził Jarosław Janowski, grał zespół Riverboat Ramblers, atrakcją wieczoru był też satyryk Waldemar Ochnia.  Przygotowane przez szefów kuchni potrawy to:
I dzień: Sandacz w cieście solnym i słoninie z sosem porowo – śmietanowym i pierożki faszerowane borowikami, comber króliczy w sosie lekko kwaśnym z karmelizowaną rzodkiewką
Sailtinbocca z tuńczyka, risotto szpinakowe z serem kozim zawijane w norii
Sałatka Cezara, szczupak z szczawiem na ryżu pilaw
Zupa chrzanowa, mus czekoladowy.
II dzień: Kaczka duszona w malinach z kopytkami chrzanowymi i wędzonymi warzywami
Schab cielęcy z dresingiem rakowym i sosem z imbiru i czerwonego wina
Sandacz w cukinii z sosem peso i świeżym tymiankiem
Gruszka w czerwonym i białym winie z szynką parmeńską złamana melisą
Krem czekoladowy z kontrą i sosem pomarańczowo miodowym
Zupa musztardowa z kabanosami.
III dzień - bufety: Comber z sarny marynowany w igłach sosnowych
Jagnięcina faszerowana szpinakiem
Łosoś w sosie szpinakowym
Sałatki
Szczupak w porach
Bufety serowo – wędliniarskie
Łosoś w sezamie.
 Zaproszeni goście mogli podziwiać uroki Doliny Charlotty – jedynego ryglowego kompleksu turystyczno – gastronomicznego w Polsce, który jest wierną repliką tradycyjnego budownictwa pomorskiego. Drewniane konstrukcje uzupełnione czerwoną stylową cegłą tworzą charakterystyczne wzornictwo „domów w kratę”. Inspiracją do stworzenia kompleksu stały się dzieje Zamełowskiego Młyna, legenda o sile miłości i magii wody oraz niepowtarzalne warunki krajobrazowe.
Kompleks Dolina Charlotty składa się z kilku obiektów: Pensjonat „Żelazna Podkowa” – umiejscowiony nad autentyczną stajnią pełną koni, miłośnicy koni mogą je obserwować nie wychodząc z wnętrza obiektu. Każdy z apartamentów nosi imię konia, a nastrój i przytulność stwarzają ręcznie wykonane meble i firanki.
Rybaczówka – maleńki obiekt dla miłośników wędkowania na urokliwej wyspie jeziora Zamełowskiego poprzecinanego malowniczymi groblami. Obiekt może pomieścić 11 osób w apartamentach. Do dyspozycji gości jest również uroczy salon kominkowy.
„Gościniec Charlotty” - położony w samym sercu doliny na wyspie jeziora Zamełowskiego. Oberża zachęca gości do odwiedzin znakomitą kuchnią, eleganckimi wnętrzami oraz kameralną atmosferą. Przestrzenna dwupoziomowa restauracja mieści w swoich wnętrzach salę bankietową oraz mniejsze: kominkową i chlebową. Wyjątkowym miejscem jest winiarnia dla koneserów wina.
„Siwy Dym” – uzupełnienie restauracji, letni kompleks kuchenny z tradycyjnym piecem chlebowym, grillem i wędzarnią.
Kompleks oferuje również aktywny sposób spędzania czasu m.in.: jazdę konną, spływy kajakowe, wędkarstwo, a także jazdę rowerową.  Właściciele planują rozwój ośrodka, w przygotowaniu jest rekonstrukcja starego Młyna Zamełowskiego i jego zabudowań. Młyn będzie funkcjonował w sposób autentyczny produkując tradycyjną mąkę według tej samej – jak przez 600 minionych lat – technologii. Ma również powstać „Leśny Dwór” mogący pomieścić w komfortowych warunkach 60 gości, w dworku ma się znajdować zaplecze hydroterapeutyczne i luksusowy basen.
Anna Seweryn – Gastrona.plPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|