Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.12.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
V Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej - Pokaz Stołów

Zobaczcie państwo:
Konkurs
Zwcięskie danie
IV Festiwal - 2005
III Festiwal - 2004
II Festiwal - 2003
I Festiwal - 2002

Zamek w Baranowie gościł w swoich progach ekipy, które brały udział w V edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka. Wydarzenie to miało miejsce 1 kwietnia 2006 roku.

Tradycyjnie po zmaganiach konkursowych, które odbywały się w godzinach południowych, zaprezentowano potrawy wielkanocne. Stoły uginały się od tradycyjnych dań, które Polacy jadają podczas Świąt. Nie zabrakło pieczonych mięs, kiełbas i dodawanych do nich chrzanu, ćwikły. Można było spróbować również koniecznych na stole wielkanocnym żurku i jaj. Wśród pysznych słodkości znalazły się tradycyjne baby i mazurki.

Zastawione przysmakami stoły prezentowali:

  • Dom Polonii w Pułtusku

  • Hotel Villa Verde, Zawiercie

  • Pałac w Pakosławiu

  • Restauracja Karpacka, Zakopane

  • Zajazd Hetman, Kroczyce

  • Zamek w Krasiczynie

  • Zamek w Łańcucie

W skład Jury Degustacyjnego Smakoszy, które oceniało potrawy prezentowane na Stołach Wielkanocnych weszli:

  • Michał Garapich - Prezes ARP

  • Grzegorz Russak - znawca kuchni staropolskiej

  • Hanna Rzeszut - Zespół Ludowy „Lasowiaczki”

  • Kurt Scheller - Prezes OSSKiC

  • Adam Stolarz - Członek Zarządu ARP

Za najlepiej przygotowany stół wielkanocny jury uznało ten przygotowany przez ekipę zajazdu „Hetman”. Statuetkę i nagrody odebrał Wiesław Ambros wraz z Sebastianem Humskim. Chwilę potem Wiesław Ambros podkreślał, że jest bardzo zadowolony, że Zajazdowi udało się zdobyć I miejsce. Braliśmy udział w każdej edycji Festiwalu w Baranowie z różnymi rezultatami. Tym razem odnieśliśmy ogromny sukces.

Kazimierz Jaroszyński - przewodniczący jury V Ogólnopolskiego Festiwalu kuchni Dworskiej podkreślił, że większą uwagę należało zwrócić przy ustalaniu jakie potrawy będą przygotowywane podczas konkursu i eksponowane na stołach. Potrawy te nie mogą kolidować z tradycją stołów wielkanocnych. W niektórych wypadkach, widziałem potrawy bankietowe, które się dziś tak mocno propaguje, a coś takiego nie mogło mieć miejsca w dawnych czasach. Kazimierz Jaroszyński polecał uczestnikom Festiwalu, by zajrzeli do arcydzieł gastronomii, które są zgromadzone na przykład w bibliotece w Jędrzejowie i tam poszukali inspiracji do tworzenia i przygotowywania wielkanocnych dań dworskich.

Po wręczeniu wszystkich nagród i wyróżnień na scenę weszli przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni. Ogłoszono, że w skład Kapituły KSK weszli dwaj nowi członkowie. Wyróżnieni Jean Bos i Zbigniew Kurleto otrzymali medale Klubu Szefów Kuchni.

Podczas gali oddano chołd patronowi Festiwalu. Wprowadzono poczet sztandarowy kucharzy z SPKiC z Małopolski, który upamiętnił zmarłego Tadeusza Matysiaka.

Zaproszeni Goście:
Zofia Matysiak - żona Tadeusza Matysiaka, patrona Festiwalu
Kinga Matysiak - córka Tadeusza Matysiaka, patrona Festiwalu
Halina Wysocka – Dyrektor Departamentu Finansowo–Księgowego ARP
Michał Garapich – Członek Zarządu ARP
Adam Stolarz – Członek Zarządu ARP
Leszek Deptuła – Marszałek Województwa Podkarpackiego
Mirosław Karapyta – Wicemarszałek Urzędu Marszałkowskiego
Zbigniew Rękas - Starosta Powiatu Tarnobrzeskiego
Jerzy Sudoł - Wicestarosta Powiatu Tarnobrzeskiego
Giancarlo Russo – Szef kuchni i właściciel Giancarlo Ristorante
Piotr Malewski - Prezes firmy Stalgast
Carlos Gonzalez Tejera - Doradca Kulinarny firmy Stalgast
Grzegorz Russak - znawca kuchni staropolskiej

Organizatorem V Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka jest Zespół Pałacowo-Parkowy w Baranowie Sandomierski Oddział ARP S.A. w Warszawie, przy współpracy Klubu Szefów Kuchni.

Patronat medialny – Gastrona.pl i Food Service.

Sponsor główny - Nestle.

Sponsorzy: Segafredo Zanetti, Nestle Ice Cream, Stalgast, Tadmix, Unity Line, Porcelana Krzysztof, Piekarnia Szwajcarska Inter Europol, Pepsi Cola, Hortex, Piekarnia-Zajazd "Sezam", Batista, Laps, Prymat, Knorr, Tarko, Rich – Pol, Rolmlecz, Piekarnia Gminnej Spółdzielni w Baranowie Sandomierskim, Damianex, Grupa Żywiec, Dębianka, Farm Frites, Kazimiera Tęcza.

Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000