Zamek w Baranowie gościł w swoich progach ekipy, które brały udział w V edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka. Wydarzenie to miało miejsce 1 kwietnia 2006 roku.
Tradycyjnie po zmaganiach konkursowych, które odbywały się w godzinach południowych, zaprezentowano potrawy wielkanocne. Stoły uginały się od tradycyjnych dań, które Polacy jadają podczas Świąt. Nie zabrakło pieczonych mięs, kiełbas i dodawanych do nich chrzanu, ćwikły. Można było spróbować również koniecznych na stole wielkanocnym żurku i jaj. Wśród pysznych słodkości znalazły się tradycyjne baby i mazurki.
Zastawione przysmakami stoły prezentowali: Dom Polonii w Pułtusku
Hotel Villa Verde, Zawiercie
Pałac w Pakosławiu
Restauracja Karpacka, Zakopane
Zajazd Hetman, Kroczyce
Zamek w Krasiczynie
Zamek w Łańcucie
W skład Jury Degustacyjnego Smakoszy, które oceniało potrawy prezentowane na Stołach Wielkanocnych weszli: Michał Garapich - Prezes ARP
Grzegorz Russak - znawca kuchni staropolskiej
Hanna Rzeszut - Zespół Ludowy „Lasowiaczki”
Kurt Scheller - Prezes OSSKiC
Adam Stolarz - Członek Zarządu ARP
|
Za najlepiej przygotowany stół wielkanocny jury uznało ten przygotowany przez ekipę zajazdu „Hetman”. Statuetkę i nagrody odebrał Wiesław Ambros wraz z Sebastianem Humskim. Chwilę potem Wiesław Ambros podkreślał, że jest bardzo zadowolony, że Zajazdowi udało się zdobyć I miejsce. Braliśmy udział w każdej edycji Festiwalu w Baranowie z różnymi rezultatami. Tym razem odnieśliśmy ogromny sukces.
Kazimierz Jaroszyński - przewodniczący jury V Ogólnopolskiego Festiwalu kuchni Dworskiej podkreślił, że większą uwagę należało zwrócić przy ustalaniu jakie potrawy będą przygotowywane podczas konkursu i eksponowane na stołach. Potrawy te nie mogą kolidować z tradycją stołów wielkanocnych. W niektórych wypadkach, widziałem potrawy bankietowe, które się dziś tak mocno propaguje, a coś takiego nie mogło mieć miejsca w dawnych czasach. Kazimierz Jaroszyński polecał uczestnikom Festiwalu, by zajrzeli do arcydzieł gastronomii, które są zgromadzone na przykład w bibliotece w Jędrzejowie i tam poszukali inspiracji do tworzenia i przygotowywania wielkanocnych dań dworskich.
Po wręczeniu wszystkich nagród i wyróżnień na scenę weszli przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni. Ogłoszono, że w skład Kapituły KSK weszli dwaj nowi członkowie. Wyróżnieni Jean Bos i Zbigniew Kurleto otrzymali medale Klubu Szefów Kuchni.
|
Podczas gali oddano chołd patronowi Festiwalu. Wprowadzono poczet sztandarowy kucharzy z SPKiC z Małopolski, który upamiętnił zmarłego Tadeusza Matysiaka.
Zaproszeni Goście:
Zofia Matysiak - żona Tadeusza Matysiaka, patrona Festiwalu
Kinga Matysiak - córka Tadeusza Matysiaka, patrona Festiwalu
Halina Wysocka – Dyrektor Departamentu Finansowo–Księgowego ARP
Michał Garapich – Członek Zarządu ARP
Adam Stolarz – Członek Zarządu ARP
Leszek Deptuła – Marszałek Województwa Podkarpackiego
Mirosław Karapyta – Wicemarszałek Urzędu Marszałkowskiego
Zbigniew Rękas - Starosta Powiatu Tarnobrzeskiego
Jerzy Sudoł - Wicestarosta Powiatu Tarnobrzeskiego
Giancarlo Russo – Szef kuchni i właściciel Giancarlo Ristorante
Piotr Malewski - Prezes firmy Stalgast
Carlos Gonzalez Tejera - Doradca Kulinarny firmy Stalgast
Grzegorz Russak - znawca kuchni staropolskiej
Organizatorem V Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka jest Zespół Pałacowo-Parkowy w Baranowie Sandomierski Oddział ARP S.A. w Warszawie, przy współpracy Klubu Szefów Kuchni.
Patronat medialny – Gastrona.pl i Food Service.
Sponsor główny - Nestle.
Sponsorzy: Segafredo Zanetti, Nestle Ice Cream, Stalgast, Tadmix, Unity Line, Porcelana Krzysztof, Piekarnia Szwajcarska Inter Europol, Pepsi Cola, Hortex, Piekarnia-Zajazd "Sezam", Batista, Laps, Prymat, Knorr, Tarko, Rich – Pol, Rolmlecz, Piekarnia Gminnej Spółdzielni w Baranowie Sandomierskim, Damianex, Grupa Żywiec, Dębianka, Farm Frites, Kazimiera Tęcza.
Joanna Załęska - Gastrona.plPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |