Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
01.05.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
V Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej - Konkurs


Zobaczcie państwo:
Pokaz Stołów
Zwcięskie danie
IV Festiwal - 2005
III Festiwal - 2004
II Festiwal - 2003
I Festiwal - 2002

Zamek w Baranowie gościł w swoich progach ekipy, które brały udział w V edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka. Wydarzenie to miało miejsce 1 kwietnia 2006 roku.

Podczas festiwalu odbywał się Konkurs Dań Kuchni Dworskiej oraz Pokaz Stołów Wielkanocnych. Ten pierwszy rozpoczął się z samego rana w sobotę – 1 kwietnia. Zmagania konkursowe trwały od 9:00. Każda z dwuosobowych ekip miała 90 minut na przygotowanie wcześniej zgłoszonych dań. Warunkiem było przygotowanie 7 porcji potrawy w dowolnej kategorii (przekąska, danie główne lub deser).

Laureaci konkursu:

I miejsce – Restauracja AlmiCafe w Katowicach

Krzysztof Madzia i Szymon Bracik – Restauracja AlmiCafe w Katowicach - rolada z musem grzybowym, zapiekanymi pomidorami, kozim serem i ziemniaczanym julienne.

Jak się okazało Krzysztof Madzia i Szymon Bracik pierwszy raz startowali w konkursie kulinarnym. Podsumowują: Nie spodziewaliśmy się, że zdobędziemy od razu pierwsze miejsce, to było wielkie zaskoczenie. Jechaliśmy tu z myślą żeby wypaść jak najlepiej, pokazać się i nie zająć ostatniego miejsca. Okazało się, że mamy zapewniony start w Kulinarnym Pucharze Polski!

II miejsce - Dom Polonii w Pułtusku

Bartek Wysmułek i Danuta Regner - Dom Polonii w Pułtusku - glazurowana kaczka z sosem różanym i sufletem ze świeżej dyni i jabłek.

III miejsce - Pałac w Pakosławiu

Honorata Ratajczak, Edyta Maćkowiak - Pałac w Pakosławiu - polędwiczki po szlachecku w ostrym sosie czosnkowym.

Oprócz laureatów w konkursie wzięło udział jeszcze cztery inne zespoły, które przygotowały następujące dania:

  • Mariusz Wiszowaty i Bartłomiej Kornacki – Hotel Villa Verde w Zawierciu - kotleciki jagnięce z tartymi ziemniakami na grillowanych warzywach z sosem żurawinowym

  • Bartłomiej Kozielski i Marcin Bylica - Restauracja Karpacka w Zakopanem – juzyna

  • Wiesław Ambros i Sebastian Humski - Zajazd Hetman w Kroczycach - schab po hetmańsku faszerowany peklowanymi ozorkami i borowikami podany z kaszą w sosie z maślaków

  • Janusz Pyra i Maciej Gołdyn – Zespół Zamkowo-Parkowy w Krasiczynie - comber z królika w koszyczku wielkanocnym z chrzanową otoczką

W skład Jury Technicznego weszli:

  • Arleta Żynel

  • Stefan Birek

  • Marek Czuj

W Jury Profesjonalnym zasiedli:

  • Kazimierz Jaroszyński – przewodniczący

  • Jean Bos

  • Leszek Gryka

  • Jacek Jakubczak

  • Zbigniew Kurleto

Ocenie jurorów podlegały: jakość produkcji, estetyka wydania, oryginalność receptury, smak. Jury Techniczne pracowało w kuchni podglądając sposób wykonywania potraw i zorganizowanie pracy. Dania oznaczano symbolami (członkowie Jury Profesjonalnego nie wiedzieli, jakie dania przygotowywały poszczególne ekipy, w ten sposób zapewniono obiektywna ich ocenę) i prezentowano na stole pokazowym.

Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"ALMI CAFE"
(10.04.2006 - 02:23)  (RICKY)
"jesteś gejem?"
(13.04.2006 - 01:16)  (alban)
"ODPOWIEDŹ FOR ALBAN"
(14.04.2006 - 01:03)  (ricky)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000