12 marca w Hotelu Marriott w Warszawie odbył się VI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Wzięło w nim udział 25 dwuosobowych ekip, które musiały wykazać się kreatywnością i profesjonalizmem w znajomości kuchni włoskiej. Przygotowane potrawy drużyn można obejrzeć w galerii poniżej.
Poszczególne drużyny przygotowały następujące dania:
Drużyna miesięcznika Hotel Polska – Warszawa
Trio cacannelloni w barwach flagi włoskiej na carpaccio z grillowanej cukinii z musem krewetkowo-imbirowym z dodatkiem sosu truflowo-winnego, czerwonego pesto i vineget kolendrowego, dekorowane krewetka królewską
Polędwica Welington zawijana w szynkę parmeńską z borowikami na tarcie z grillowanych warzyw z pastą truflową i gorgonzolą podlane kremową polentą z dodatkiem sosu truflowo żubrowego. Dekorowane tiulem serowym i płatkami świeżych trufli
Restauracja The Cinnamon – Warszawa
Linguine z krewetkami w sosie anyżowo-maślanym
Polędwica wołowa aromatyzowana rozmarynem na polencie pomidorowej
Restauracja Rocket Pub – Londyn
Spagetti czarne z owocami morza i świeżą rukolą
Polędwica wołowa zawijana w boczek toskański z puree i truflami
Reprezentacja Młodzieżowa OSSKIC - Warszawa
Makaron bucatini w kremowym sosie z warzywami i parmezanem
Zrazy z polędwicy wołowej faszerowane truflą i prawdziwkami podane z plackami z dyni
Restauracja Wieża Ciśnień – Wrocław
Trio z szynki parmeńskiej, makaronu spaghetti aromatyzowanego świeżą truflą i pomidorowego concase
Zawijańce z polędwicy wołowej i truflowego omletu, wieża z klusek parmeńskich, grillowany bakłażan
Restauracja Maska – Warszawa
Czarne spaghetti z kalmarami, pomidorkami cherry, czosnkiem i pecorino
Polędwica z truflami
Reprezentacja Juniorów SPKiC Region Pomorski
Makaron cannelloni faszerowany serem mascarpone na sosie pomidorowym
Polędwica wołowa pieprzona z ziemniakami opiekanymi w towarzystwie warzyw ogrodowych
Restauracja Tivoli – Sopot
Wulkaniczne conchiglioni
Truflowy zawrót głowy
Restauracja NU Jazz Bistro – Warszawa
Makaron linguine, aglio e olio z oliwą dyniową, szparagami z dodatkiem świeżego tuńczyka i muli
Polędwica wołowa z salsą truflową na risotto orzechowym z chipsami bakłażana i parmezanem w duecie sosów
Restauracja Leonardo – Kraków
Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem z nutką szafranu i białego wina
Polędwica wołowa faszerowana czarną truflą w otoczce z włoskiego boczku, podana z ryżem i szparagami na sosie koniakowo-truflowym
Karczma Rzym – Bydgoszcz
Makaron penne z pieczoną dynią i masłem truflowym
Polędwica wołowa z pecorino, szynką parmeńską i truflami
Pałac Wiejce – Wiejce
Makaron tagliatelle w kompozycji melona i frutti di mare
Polędwica wołowa z sakiewką i sosem na bazie trufli
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.