12 marca w Hotelu Marriott w Warszawie odbył się VI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Wzięło w nim udział 25 dwuosobowych ekip, które musiały wykazać się kreatywnością i profesjonalizmem w znajomości kuchni włoskiej. Zmagania drużyn można obejrzeć w galerii poniżej.
Atmosfera na kuchni była bardzo gorąca. Ekipy uwijały się w pracy najszybciej jak mogły. Każde pięć minut przekroczenia dozwolonego czasu było karane - jury odejmowało 15 punktów od sumy ogólnej. Natomiast przekroczenie 45 punktów karnych mogło zdyskwalifikować drużynę. Na szczęście żadna z nich nie „uzyskała” tak dużej liczby. Każda z drużyn miała 90 minut na przygotowanie potraw. Niestety, aż 12 z nich przekroczyło czas.
Dania były oceniane przez dwa składy jury profesjonalnego:
Skład jury degustacyjnego:
Kurt Scheller – Przewodniczący Jury - Prezes OSSKiC
Maurizio Guidotti – Prezes Federazione Italiana Cuochi - Reggione Emilia Romagna
Fulvio Gambelli – Prezes Nestle Waters Polska
Francesco Alfonsi - Dyrektor ICE – Włoski Instytut Handlu Zagranicznego
Marco Ghia - Dyrektor Programowy TELE 5
Emilio Bixio – Właściciel Istituto Enologico Italiano
Enrico Pavoni – Prezes Fiat Polska SA lub Anna Pavoni – Prezes Pavonique
Luca Dusi – Someliere Istituto Enologico Italiano
Daniela Soncini – Someliere Istituto Enologico Italiano
Antonio L’Amico – Prezes Renic
Arkadiusz Trela – Dyrektor Bacardi-Martini Polska
Dariusz Struciński – Szef Kuchni Executive Hotel Anders Stare Jabłonki
Robert Sowa – Szef kuchni Executive Hotelu Jan III Sobieski
Grzegorz Kazubski – Dyrektor Makro Cash & Carry Poland
Grzegorz Goleń - Szef Kuchni Executive Restauracji Parmiggianos w Hotelu Marriott
Skład jury technicznego:
Mariusz Nowicki – Przewodniczący Jury
Jacek Jakubczak
Waldemar Hołówka
Krzysztof Szulborski
Arleta Żynel
Dania prezentacyjne, czyli talerze ustawione na stole prezentacyjnym były oceniane przez jury publiczności składającego się z kilku osób. Każda z nich miała przyznaną jedną kartę do głosowania, czyli mogła zagłosować tylko na jedną ekipę. Drużyna, która zebrała największą ilość kart otrzymała nagrodę publiczności.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.