12 marca w Hotelu Marriott w Warszawie odbył się VI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Wzięło w nim udział 25 dwuosobowych ekip, które musiały wykazać się kreatywnością i profesjonalizmem w znajomości kuchni włoskiej. Zmagania drużyn można obejrzeć w galerii poniżej.
Każda z ekip miała do dyspozycji stanowisko wyposażone w profesjonalny sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania dań konkursowych. Pierwsze z nich zostały wpuszczone na kuchnię o godzinie 9:00. Kolejność drużyn była ustalona poprzez losowanie. Uczestnicy mieli 90 minut na przygotowanie potraw. Menu każdej z drużyn składało się z dwóch dań:
pierwsze danie - musiało obowiązkowo zawierać makaron
drugie danie – tutaj obowiązkowe było użycie polędwicy wołowej i wykorzystanie świeżej, czarnej trufli.
Ekipy miały zapewnione: bufet z warzywami, owocami i świeżymi ziołami, bufet z mięsem – polędwicą wołową, bufet z suchymi makaronami, 100 gram świeżej czarnej trufli oraz podstawowe włoskie produkty potrzebne do przygotowania konkursowych potraw.
Każda z drużyn przygotowywała obie potrawy dla 10 osób z jury degustacyjnego i po jednym talerzu na stół prezentacyjny. W sumie zostało wykonanych aż 800 talerzy!
Po zakończonej pracy wszystkie ekipy zostały jeszcze raz zaproszone na kuchnię. Tam Krzysztof Szulborski stwierdził, że prawdziwy kucharz nie tylko potrafi dobrze gotować, ale i dobrze sprzątać. Tak więc uczestnicy konkursu wspólnymi siłami doprowadzili kuchnię do stanu, w jakim znajdowała się przed zawodami.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.