Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
17.05.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Arte Culinaria Italiana - zmagania część 1


Zobaczcie państwo:
Laureaci i sponsorzy
Zmagania część 1
Zmagania część 2
Potrawy konkursowe
V edycja konkursu
IV edycja konkursu
III edycja konkursu
II edycja konkursu


12 marca w Hotelu Marriott w Warszawie odbył się VI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Wzięło w nim udział 25 dwuosobowych ekip, które musiały wykazać się kreatywnością i profesjonalizmem w znajomości kuchni włoskiej. Zmagania drużyn można obejrzeć w galerii poniżej.

Każda z ekip miała do dyspozycji stanowisko wyposażone w profesjonalny sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania dań konkursowych. Pierwsze z nich zostały wpuszczone na kuchnię o godzinie 9:00. Kolejność drużyn była ustalona poprzez losowanie. Uczestnicy mieli 90 minut na przygotowanie potraw. Menu każdej z drużyn składało się z dwóch dań:

  • pierwsze danie - musiało obowiązkowo zawierać makaron

  • drugie danie – tutaj obowiązkowe było użycie polędwicy wołowej i wykorzystanie świeżej, czarnej trufli.

Ekipy miały zapewnione: bufet z warzywami, owocami i świeżymi ziołami, bufet z mięsem – polędwicą wołową, bufet z suchymi makaronami, 100 gram świeżej czarnej trufli oraz podstawowe włoskie produkty potrzebne do przygotowania konkursowych potraw.

Każda z drużyn przygotowywała obie potrawy dla 10 osób z jury degustacyjnego i po jednym talerzu na stół prezentacyjny. W sumie zostało wykonanych aż 800 talerzy!

Po zakończonej pracy wszystkie ekipy zostały jeszcze raz zaproszone na kuchnię. Tam Krzysztof Szulborski stwierdził, że prawdziwy kucharz nie tylko potrafi dobrze gotować, ale i dobrze sprzątać. Tak więc uczestnicy konkursu wspólnymi siłami doprowadzili kuchnię do stanu, w jakim znajdowała się przed zawodami.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 
 [1]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000