Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Laureaci VI Arte Culinaria Italiana 2006


Zobaczcie państwo:
Laureaci i sponsorzy
Zmagania część 1
Zmagania część 2
Potrawy konkursowe
V edycja konkursu
IV edycja konkursu
III edycja konkursu
II edycja konkursu


Zakończyła się VI edycja konkursu Arte Culinaria Italiana. Rywalizacja kucharzy przygotowujących potrawy kuchni włoskiej odbyła się w Hotelu Marriott 12 marca 2006 roku.

Konkurs organizowany był przez Giancarlo Russo - Prezesa Federazione Italiana Cuochi in Polonia i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, przy współpracy z Włoskim Instytutem Handlu Zagranicznego (ICE).


W konkursie wzięło udział 25 drużyn. Uczestnicy przygotowali w sumie 800 talerzy z różnymi potrawami kuchni włoskiej. Po zakończeniu zmagań Kurt Scheller, przewodniczący Jury i Prezes OSSKiC, podziękował wszystkim zawodnikom. Duże uznanie wyraził dla Hotelu Mariott, bo jak stwierdził: Nie wszyscy lubią mieć tylu szefów kuchni na swoim podwórku.

- Poziom tegorocznego konkursu był wysoki. Jednak nie wszyscy zrozumieli jego ideę. Ekipy miały przygotować proste dania kuchni włoskiej, natomiast potrawy niektórych były mocno przesadzone - mówi Mariusz Nowicki, przewodniczący Jury Technicznego. – Poza tym wiele ekip pracowało bardzo nerwowo, w dużym pośpiechu, a i tak dwanaście z nich przekroczyło wyznaczony czas. I tutaj na duże uznanie zasługuje zespół z restauracji Maska z Warszawy, Jacek Czerny i Valerio Bernardini. Chłopcy pracowali bardzo spokojnie, bez pośpiechu. Byli świetnie opanowani, co w panującej na kuchni atmosferze było naprawdę trudne - dodaje.

Zwycięzcy VI edycji Arte Culinaria Italiana:


I miejsce:

Drużyna miesięcznika Hotel Polska – Warszawa – 1798 punktów

  • Witold Iwański

  • Radosław Goliszewski

Kiedy zwycięzcy zakończyli przygotowywanie potraw stwierdzili: Jesteśmy zmęczeni ale zadowoleni z siebie. Jak się później okazało mieli do tego prawdziwy powód – wygrali. W nagrodę otrzymali: złote medale, dyplom za zajęcie pierwszego miejsca, 4 tys. zł., haftowane dyplomy od Cheman, mikser planetarny i blener firmy KitchenAid od Vivamix, 2 litry Martini od Bacardi – Martini, komplet noży od Piekarni Szwajcarskiej Inter Europol, komplety noży od Stalgast, roczną prenumeratę misięcznika „Przegląd Gastronomiczny”, roczną prenumeratę miesięcznika „Restaurator i Świat Alkoholi”, komplety noży do jarzyn firmy Bamix od Tadmix, noże do trufli i produkty z truflami od Tartuflanghe.

II miejsce:

Restauracja The Cinnamon – Warszawa – 1646 punktów

  • Paweł Dobrzański

  • Paweł Zieliński

Zdobywcy drugiego miejsca otrzymali: srebrne medale, dyplom za zajęcie drugiego miejsca, kuchenki indukcyjne, i zestaw firmy WMF od Gastromedia, komplety noży od Stalgast, 2 litry Martini od Bacardi – Martini, pobyt weekendowy w zamku lub hotelu od misięcznika „Hotel Polska”, roczną prenumeratę misięcznika „Przegląd Gastronomiczny”, grille 2 – strefowe kontaktowe do resturacji od Makro Cash & Carry, roczną prenumeratę miesięcznika „Restaurator i Świat Alkoholi”, komplety noży do jarzyn firmy Bamix od Tadmix, noże do trufli i produkty z truflami od Tartuflanghe.

III miejsce:

Restauracja Rocket Pub - Londyn – 1570 punktów

  • Marek Żaczek

  • Daniel Żaczek

Zdobywcy trzeciego miejsca otrzymali: brązowe medale, dyplom za zajęcie trzeciego miejsca, komplety noży od Stalgast, kawę i zestaw do kawy od Espresso Service, zaproszenie na kurs ze znajomości kuchni włoskiej prowadzony przez Giancarlo Russo i Kurta Schellera w Akademii Gotowania Kurta Schellera, 2 litry Martini od Bacardi – Martini, roczną prenumeratę misięcznika „Przegląd Gastronomiczny”, roczną prenumeratę miesięcznika „Restaurator i Świat Alkoholi”, komplety noży do jarzyn firmy Bamix od Tadmix, noże do trufli i produkty z truflami od Tartuflanghe.

Ponadto jury przyznało nagrodę za dobór wina dla ekipy Restauracji Maska, która łącznie otrzymała 1513 punktów. Dostali oni wina włoskie producenta Emilio Bixio od Instituto Enologico Italiano.

Restauracja Maska - Warszawa - 1513 punktów

  • Jacek Czerny

  • Valerio Bernardini

Nagrodę jury publiczności otrzymała drużyna Restauracji Atrium z Lublina. Otrzymali: porcelanowe formy do zapiekania od Villeroy & Boch oraz roczną prenumeratę miesięcznika „Restaurator i Świat Alkoholi”.

Restauracja Atrium – Lublin - 1261 punktów

  • Paweł Mazur

  • Renata Stec

Po zakończeniu zmagań konkursowych odbyła się konferencja prasowa dla mediów. Po niej rozpoczęła się Gala Dinner, którą poprowadził Zygmunt Chajzer. Podczas jej trwania przedstawiono wszystkich sponsorów. Następnie ogłoszono zwycięzców konkursu i wręczono im medale i nagrody.

Goście Gali Dinner mogli spróbować mnóstwo włoskich specjałów. Obejrzeli świetnie przygotowany cocktail show Mistrza Świata Pokazów BarmańskichEugeniusza Dytko, a także kulinarne show Giancarlo Russo, który zaprezentował dania ze świeżymi czarnymi truflami. Uwieńczeniem spotkania był recital muzyczny Marco Bocchino.

Lista pozostałych uczestników oraz szczegółowa punktacja na drugiej stronie.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 
 [1]  2  3 następnanastępna strona (2 z 3)


"Dziękujemy i gratulujemy"
(15.03.2006 - 15:22)  (redakcja "Hotel Polska")
"do wszystkich bufonow"
(30.03.2006 - 15:50)  (obserwator od 4lat)
"brawo"
(03.04.2006 - 16:24)  (paweł)
"brawo"
(03.04.2006 - 16:25)  (paweł)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000