Zakończyła się VI edycja konkursu Arte Culinaria Italiana. Rywalizacja kucharzy przygotowujących potrawy kuchni włoskiej odbyła się w Hotelu Marriott 12 marca 2006 roku.
Konkurs organizowany był przez Giancarlo Russo - Prezesa Federazione Italiana Cuochi in Polonia i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, przy współpracy z Włoskim Instytutem Handlu Zagranicznego (ICE).
W konkursie wzięło udział 25 drużyn. Uczestnicy przygotowali w sumie 800 talerzy z różnymi potrawami kuchni włoskiej. Po zakończeniu zmagań Kurt Scheller, przewodniczący Jury i Prezes OSSKiC, podziękował wszystkim zawodnikom. Duże uznanie wyraził dla Hotelu Mariott, bo jak stwierdził: Nie wszyscy lubią mieć tylu szefów kuchni na swoim podwórku.
- Poziom tegorocznego konkursu był wysoki. Jednak nie wszyscy zrozumieli jego ideę. Ekipy miały przygotować proste dania kuchni włoskiej, natomiast potrawy niektórych były mocno przesadzone - mówi Mariusz Nowicki, przewodniczący Jury Technicznego. – Poza tym wiele ekip pracowało bardzo nerwowo, w dużym pośpiechu, a i tak dwanaście z nich przekroczyło wyznaczony czas. I tutaj na duże uznanie zasługuje zespół z restauracji Maska z Warszawy, Jacek Czerny i Valerio Bernardini. Chłopcy pracowali bardzo spokojnie, bez pośpiechu. Byli świetnie opanowani, co w panującej na kuchni atmosferze było naprawdę trudne - dodaje.
Zwycięzcy VI edycji Arte Culinaria Italiana:
I miejsce:
Drużyna miesięcznika Hotel Polska – Warszawa – 1798 punktów
Witold Iwański
Radosław Goliszewski
Kiedy zwycięzcy zakończyli przygotowywanie potraw stwierdzili: Jesteśmy zmęczeni ale zadowoleni z siebie. Jak się później okazało mieli do tego prawdziwy powód – wygrali. W nagrodę otrzymali: złote medale, dyplom za zajęcie pierwszego miejsca, 4 tys. zł., haftowane dyplomy od Cheman, mikser planetarny i blener firmy KitchenAid od Vivamix, 2 litry Martini od Bacardi – Martini, komplet noży od Piekarni Szwajcarskiej Inter Europol, komplety noży od Stalgast, roczną prenumeratę misięcznika „Przegląd Gastronomiczny”, roczną prenumeratę miesięcznika „Restaurator i Świat Alkoholi”, komplety noży do jarzyn firmy Bamix od Tadmix, noże do trufli i produkty z truflami od Tartuflanghe.
II miejsce:
Restauracja The Cinnamon – Warszawa – 1646 punktów
Paweł Dobrzański
Paweł Zieliński
Zdobywcy drugiego miejsca otrzymali: srebrne medale, dyplom za zajęcie drugiego miejsca, kuchenki indukcyjne, i zestaw firmy WMF od Gastromedia, komplety noży od Stalgast, 2 litry Martini od Bacardi – Martini, pobyt weekendowy w zamku lub hotelu od misięcznika „Hotel Polska”, roczną prenumeratę misięcznika „Przegląd Gastronomiczny”, grille 2 – strefowe kontaktowe do resturacji od Makro Cash & Carry, roczną prenumeratę miesięcznika „Restaurator i Świat Alkoholi”, komplety noży do jarzyn firmy Bamix od Tadmix, noże do trufli i produkty z truflami od Tartuflanghe.
III miejsce:
Restauracja Rocket Pub - Londyn – 1570 punktów
Marek Żaczek
Daniel Żaczek
Zdobywcy trzeciego miejsca otrzymali: brązowe medale, dyplom za zajęcie trzeciego miejsca, komplety noży od Stalgast, kawę i zestaw do kawy od Espresso Service, zaproszenie na kurs ze znajomości kuchni włoskiej prowadzony przez Giancarlo Russo i Kurta Schellera w Akademii Gotowania Kurta Schellera, 2 litry Martini od Bacardi – Martini, roczną prenumeratę misięcznika „Przegląd Gastronomiczny”, roczną prenumeratę miesięcznika „Restaurator i Świat Alkoholi”, komplety noży do jarzyn firmy Bamix od Tadmix, noże do trufli i produkty z truflami od Tartuflanghe.
Ponadto jury przyznało nagrodę za dobór wina dla ekipy Restauracji Maska, która łącznie otrzymała 1513 punktów. Dostali oni wina włoskie producenta Emilio Bixio od Instituto Enologico Italiano.
Restauracja Maska - Warszawa - 1513 punktów
Jacek Czerny
Valerio Bernardini
Nagrodę jury publiczności otrzymała drużyna Restauracji Atrium z Lublina. Otrzymali: porcelanowe formy do zapiekania od Villeroy & Boch oraz roczną prenumeratę miesięcznika „Restaurator i Świat Alkoholi”.
Restauracja Atrium – Lublin - 1261 punktów
Paweł Mazur
Renata Stec
Po zakończeniu zmagań konkursowych odbyła się konferencja prasowa dla mediów. Po niej rozpoczęła się Gala Dinner, którą poprowadził Zygmunt Chajzer. Podczas jej trwania przedstawiono wszystkich sponsorów. Następnie ogłoszono zwycięzców konkursu i wręczono im medale i nagrody.
Goście Gali Dinner mogli spróbować mnóstwo włoskich specjałów. Obejrzeli świetnie przygotowany cocktail show Mistrza Świata Pokazów Barmańskich – Eugeniusza Dytko, a także kulinarne show Giancarlo Russo, który zaprezentował dania ze świeżymi czarnymi truflami. Uwieńczeniem spotkania był recital muzyczny Marco Bocchino.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.