1 grudnia 2005 roku w Karpaczu odbył się konkurs Barmańska Gala Tur-Gastro-Hotel w kategorii FLAIR TENDING dla młodych adeptów sztuki „flair.” Cieszył się on dużym zainteresowaniem. Wzięli w nim udział zawodnicy nie tylko z Karpacza i okolic, ale również z Zielonej Góry, Lubina, Rybnika a nawet Rzeszowa.
Wszyscy chętni stawili się dnia 1 grudnia w Hotelu Orbis „Skalny” w Karpaczu.
Organizatorem zawodów była firma Bar i Promocja wspólnie z gospodarzem targów Poznańską Agencją Targową INEXPO pod patronatem Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
| |
Zgodnie z regulaminem uczestnicy mieli za zadanie przygotować drinka screwdriver na produktach dostarczonych przez wiernie towarzyszące konkursowi od samego początku firmy: BOLS Polska i TYMBARK. Wykonując drinka uczestnicy musieli posługiwać się techniką working flair zachowując obowiązujące standardy barmańskie. Dodatkowo wykonywali oni koktajl własnej propozycji.
Po zaciętej walce za barem najlepszym okazał się Mateusz Maziarz z Rzeszowa. Pokonał on rywali spokojem i dokładnością swojej prezentacji.
Zwycięski drink nosił nazwę: Gooferetto, a do jego przygotowania użyto: - Bols lemon ice – 4 cl
- Bols peperment – 3 cl
- Tymbark limonka – 5 cl
- Sprite - top up
- Dekoracja: plaster cytryny, twist
Tradycyjnie na zwycięzców czekały puchary, dyplomy i upominki od sponsorów.
Wszystkich początkujących flair-barmanów, oraz sponsorów serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w kolejnych edycjach konkursów w 2006 roku.
Z barmańskim pozdrowieniem,
Damian Sobczak
|