3 listopada w hali EXPO na terenach Międzynarodowych Targów Łódzkich odbyła się siódma edycja konkursu dla młodych barmanów w kategorii FLAIR TENDING – Barmańska Gala Tur-Gastro-Hotel.
Konkurs zorganizowany był przez firmę Bar i Promocja prowadzoną przez Damiana Sobczaka pod patronatem Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Zawodnicy przygotowywali koktajle według opracowanych przez siebie receptur z wykorzystaniem produktów dostarczonych przez organizatorów i sponsorów: BOLS Polska, Tymbark.
W konkursie wystartowali:
- Arkadiusz Świątczak - Irish Pub z Łodzi „Green spin”
- Marek Galas – Pub Bachus z Zielonej Góry – „Free mind”
- Krystian Waganiak - Długi Stół Agencja Cateringowo-Aartystyczna F.W. z Łodzi „Szkockie lato”
- Artur Wojciechowski – Dublin Pub z Łodzi– „Bądź Bamboocha”
Przygotowanie cocktaili połączone z widowiskowymi ewolucjami wzbudziło ogromny aplauz i zainteresowanie publiczności. Jury uznało jednak, że na:
I miejsce zasługuje - Artur Wojciechowski – Dublin Pub z Łodzi– „Bądź Bamboocha”
II miejsce - Marek Galas – Pub Bachus z Zielonej Góry – „Free mind”
III miejsce - Krystian Waganiak - Długi stół Agencja Cateringowo-Artystyczna F.W. z Łodzi „Szkockie lato”
Po konkursie eliminacyjnym odbył się wielki konkurs finałowy.
Do finału konkursu stanęli: - Mariusz Grzesik – Rzeszów - zaprezentował drink „Rozkosz”
- Artur Wojciechowski – Dublin Pub z Łodzi - przygotował drink o nazwie „Stawiam na Tolka Banana”
- Marek Grabowski – Park Pub z Augustowa – drink „Scot”
- Andrzej Gorzkiewicz – Hotel Orbis Prosna z Kalisza – przygotowal drink „Poranek”
Uczestnicy finału mieli za zadanie przygotować obowiązkowo drinka „screwdriver” używając techniki „working flair” z zachowaniem wszelkich standardów barmańskich oraz koktajl własnego pomysłu.
Zwyciężył Artur Wojciechowski z Dublin Pubu w Łodzi. Zwycięski drink nosił nazwę „Stawiam na Tolka Banana”.
Skład:- 30 ml bols forest fruit
- 15 ml Bols Lychee
- 10 ml syrop Blue Curacao
- 80 ml Tymbark sok pomarańczowy
- 20 ml Tymbark sok jabłkowy
- dekoracja: melon, wiśnia koktailowa
Zwycięzca konkursu finałowego otrzymał prawo bezpośredniego udziału w najbliższych Mistrzostwach Polski Flair, nagrodę pieniężną oraz olbrzymią butelkę whisky Grant`s. |