17 listopada w Krakowie w ramach Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastonomii HORECA 2005 odbył się II Festiwal Kulinarny dla profesjonalistów. Wzięli w nim udział znakomici kucharze z dobrych restauracji.
Największą popularnością cieszyła się wśród mistrzów kuchnia staropolska. Aż dwaj z nich przygotowali dania właśnie z tego bogatego repertuaru kulinarnego. Można też było obserwować jak powstają tradycyjne góralskie potrawy. Wszystkie przygotowane przez kucharzy dania przeznaczone były do degustacji.
Nagrody zwycięzcom wręczył osobiście Zbigniew Kurleto.
Laureatami konkursu zostali:
II miejsce | Mariusz Bizub i Wojciech Bukowski podopieczni Rafała Dorociuka - restauracja Tatrzański Bór oraz Tomasza Łabuza - hotel Wersal - Zakopane |
III miejsce | Łukasz Dzido - restauracja Kawaleria |
W ramach konkursu obyły się również dwa pokazy połączone z degustacją: dania grillowane i pokaz produktów firmy Nestle. Ten ostatni wykonany został przez dwóch znakomitych kucharzy: Marka Widomskiego i Jacka Świerka. Pokazali oni jak w 10 minut wykonać pyszny i zdrowy obiad na bazie produktów firmy Nestle.
Konkurs poprowadził Karol Okrasa.
Organizatorami konkursu byli: Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników oraz Targi w Krakowie S.A.
Sponsorzy: Nestle, Hiestand, Primulator, Krak-Gastro, MKN, Convotherm, Dorado, Agrimpex, Tymbark, Fredomatic, Ecolab, KitchenAid, Orlemans, Sokołów i inni.
Nad festiwalem i konkursem patronat medialny objęły następujące media: Gastrona.pl, Przegląd Gastronomiczny, Dziennik Polski, Menu Smakosza i inne.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Kinga Szczęsnowicz - Gastrona.pl
|