Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Podlaski Festiwal Borowika w Białymstoku


I Podlaski Festiwal Borowika odbył się 16 października 2005 roku w Białymstoku. Organizatorzy przygotowali dla zgromadzonych na deptaku mieszkańców miasta i przybyłych gości wiele atrakcji. Największą z nich było gotowanie zupy borowikowej w kotle o pojemności pięciu tysięcy litrów. Odbyły się też I Mistrzostwa Podlasia w potrawach z borowikiem – konkurs na najlepszą przystawkę i danie główne. Wydarzeniom tym towarzyszyły wystawy sponsorów festiwalu i przygotowane przez nich degustacje. Czas umilały też koncerty: Marco Bocchino oraz zespołów Poparazzi i Kasa Chorych.

Zupę borowikową gotowali znakomici kucharze: Jacek Jakubczak, Marcin Żydek, Piotr Kowalik, Michał Szczepański, Marek Widomski, Bartłomiej Czerwiński, Grzegorz Labuda, Mirosław Reszczyk, Carlos Gonzales, Arleta Żynel i Andrzej Jasiuk. W ogromnym kotle znalazło się dwa tysiące litrów wody mineralnej Nestle Aquarel, bulion i przyprawy firmy Prymat, 100 kg włoszczyzny firmy Oerlemans, 300 kg borowików w przeróżnej postaci od firmy Kasol „Leśne skarby”, mięso – 400 kg wieprzowiny od firm Sokołów Podlaski i PMB oraz ziemniaki. Gotowanie trwało ponad cztery godziny. Do zakupienia zupy za symboliczna złotówkę namawiał miedzy innymi prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – Grzegorz Kazubski. Zebrane pieniądze zostały przekazane Stowarzyszeniu Droga na pomoc dzieciom z niepełnych i ubogich rodzin.

W I Mistrzostwach Podlasia w potrawach z borowikiem wzięło udział sześć ekip restauracji z Białegostoku i okolic. Zmagania odbywały się na oczach zgromadzonej publiczności, dania przyrządzano na grillach firmy Smoker i Broil King. W skład jury, które oceniało smak, przygotowanie i sposób podawania dań weszli: Giancarlo Russo, Grzegorz Kazubski, Grzegorz Russak, Janusz Antoni Kazberuk, Jacek Szczepański, Ryszard Dudziak, Grzegorz Parczewski i Jarosław Walczyk.


Laureatami konkursu zostali:

I miejsce

Maria i Ewa Łukasiewicz - Restauracja Łukaszówka - Supraśl Przystawka: Przysmak Myśliwego (pasztet z dzika i sałatka z borowików na zimno) Danie główne: Przysmak Gajowego (zrazy z polędwicy z dzika z boczkiem i prawdziwkami oraz kaszą gryczaną)



II miejsce

Barbara i Łukasz Łapińscy - Restauracja Bicardi - Białystok Przystawka: Kruche babeczki z farszem borowikowym Danie Główne: Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym



III miejsce

Mieczysław Sikorski, Katarzyna Cieśluk - Restauracja Pruszynka - Białystok

Przystawka: Polędwica wieprzowa z kremem borowikowym
Danie Główne: Pstrąg królewski z farszem z prawdziwków




Wyróżnienia otrzymali:

  • Janusz Wojtaszek, Wojtek Skutnik - Hotel Branicki - Białystok
    Przystawka: Pierś z kurczaka przekładana świeżą bazylią, ukryta w musie z cielęciny, podana z chrupiącymi borowikami
    Danie główne: Ziołowe rurki nadziewane podgrzaną kaszanką w asyście króla borowika, podane z combrem z dzika

  • Jarosław Posiadłowski, Krzysztof Gogol - Restauracja Hotelu Cristal z Białegostoku i Restauracja Hotelu Żubrówka z Białowieży
    Przystawka: Borowiki nadziewane wątróbką drobiową w cieście na konfiturze z czerwonej cebuli i żurawiny
    Danie główne: Poledwiczki z dzika zawijane w szynce serano z sosem borowikowym na trawie żubrowej

  • Adam Śpiewak, Piotr Wieczorek - Restauracja Camelot - Białystok
    Przystawka: Wariacja Borowikowa: sakiewka z ciasta naleśnikowego z sokiem jagodowym nadziewana borowikami w towarzystwie roladek z łososia marynowanego, podane na śmietanie
    Danie główne: Impresja Borowikowa: marynowana w suszonych borowikach polędwica wołowa, podana na grilowanych kapeluszach borowika w towarzystwie ziemniaków faszerowanych, sałaty lodowej duszonej w białym winie z czosnkiem oraz sosu borowikowego

Nagrody – dyplomy uczestnictwa wręczał Grzegorz Kazubski. Również sponsorzy (firmy Stalgast, i Kasol „Leśne Skarby”) przygotowali upominki dla walczących w mistrzostwach restauracji.

Poza konkursem gotowali też znani szefowie kuchni i zarazem członkowie jury - Giancarlo Russo oraz Jacek Szczepański.

I Podlaski Festiwal Borowika zakończył się występem włoskiego artysty znanego z programów Bar Europa i Europa da się lubić, Marco Bocchino, zaproszonego przez panią Krystynę Radzikowską - właścicielkę firmy VivaMix dystrybutora mikserów Kitchen Aid. Zagrały i zaśpiewały też białostockie zespoły: Poparazzi i Kasa Chorych.

Organizatorzy: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Klub Szefów Kuchni, Federazione Italiana Cuochi, Kasol „Leśne Skarby” i Stowarzyszenie Rynek Kościuszki.

Sponsorzy: Żubr, BGŻ SA, Oerlemans, Paradiso Ford, Eldom, Fritar, Kasol „Leśne Skarby”, Sokołów, Smoker, Stalgast, Nestle Aquarel, Jard, PMB, Prymat, Broil King, KitchenAid - Vivamix, Astwa, BOS SA, Havo, Makro, AMC, CEDC, MTC Sp. z o.o., Hotel Cristal, Hotel Żubrówka, Hotel Pastel.

Patroni medialni: Polskie Radio Białystok, Kurier Poranny, Podlaska Telewizja PTV, Restaurator, Przy stoliku, Menu smakosza, Białystok Online, Bstok.pl, Gastrona.pl.

 
Error : SELECT pictures_old.FILENAME, pic_categories.DIR_TITLE AS DIR1, pic_subcategories.DIR_TITLE AS DIR2 FROM pictures_old, pic_categories, pic_subcategories WHERE ID_PICTURE= AND pictures_old.CATEGORY_ID=pic_categories.ID_CATEGORY AND pictures_old.SUBCATEGORY_ID=pic_subcategories.ID_SUBCATEGORY