I Podlaski Festiwal Borowika odbył się 16 października 2005 roku w Białymstoku. Organizatorzy przygotowali dla zgromadzonych na deptaku mieszkańców miasta i przybyłych gości wiele atrakcji. Największą z nich było gotowanie zupy borowikowej w kotle o pojemności pięciu tysięcy litrów. Odbyły się też I Mistrzostwa Podlasia w potrawach z borowikiem – konkurs na najlepszą przystawkę i danie główne. Wydarzeniom tym towarzyszyły wystawy sponsorów festiwalu i przygotowane przez nich degustacje. Czas umilały też koncerty: Marco Bocchino oraz zespołów Poparazzi i Kasa Chorych.
Zupę borowikową gotowali znakomici kucharze: Jacek Jakubczak, Marcin Żydek, Piotr Kowalik, Michał Szczepański, Marek Widomski, Bartłomiej Czerwiński, Grzegorz Labuda, Mirosław Reszczyk, Carlos Gonzales, Arleta Żynel i Andrzej Jasiuk. W ogromnym kotle znalazło się dwa tysiące litrów wody mineralnej Nestle Aquarel, bulion i przyprawy firmy Prymat, 100 kg włoszczyzny firmy Oerlemans, 300 kg borowików w przeróżnej postaci od firmy Kasol „Leśne skarby”, mięso – 400 kg wieprzowiny od firm Sokołów Podlaski i PMB oraz ziemniaki. Gotowanie trwało ponad cztery godziny. Do zakupienia zupy za symboliczna złotówkę namawiał miedzy innymi prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – Grzegorz Kazubski. Zebrane pieniądze zostały przekazane Stowarzyszeniu Droga na pomoc dzieciom z niepełnych i ubogich rodzin.
W I Mistrzostwach Podlasia w potrawach z borowikiem wzięło udział sześć ekip restauracji z Białegostoku i okolic. Zmagania odbywały się na oczach zgromadzonej publiczności, dania przyrządzano na grillach firmy Smoker i Broil King. W skład jury, które oceniało smak, przygotowanie i sposób podawania dań weszli: Giancarlo Russo, Grzegorz Kazubski, Grzegorz Russak, Janusz Antoni Kazberuk, Jacek Szczepański, Ryszard Dudziak, Grzegorz Parczewski i Jarosław Walczyk.
Laureatami konkursu zostali: I miejsce | Maria i Ewa Łukasiewicz - Restauracja Łukaszówka - Supraśl
Przystawka: Przysmak Myśliwego (pasztet z dzika i sałatka z borowików na zimno)
Danie główne: Przysmak Gajowego (zrazy z polędwicy z dzika z boczkiem i prawdziwkami oraz kaszą gryczaną) |
II miejsce | Barbara i Łukasz Łapińscy - Restauracja Bicardi - Białystok
Przystawka: Kruche babeczki z farszem borowikowym
Danie Główne: Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym |
III miejsce | Mieczysław Sikorski, Katarzyna Cieśluk - Restauracja Pruszynka - Białystok
Przystawka: Polędwica wieprzowa z kremem borowikowym
Danie Główne: Pstrąg królewski z farszem z prawdziwków |
Wyróżnienia otrzymali:
Janusz Wojtaszek, Wojtek Skutnik - Hotel Branicki - Białystok
Przystawka: Pierś z kurczaka przekładana świeżą bazylią, ukryta w musie z cielęciny, podana z chrupiącymi borowikami
Danie główne: Ziołowe rurki nadziewane podgrzaną kaszanką w asyście króla borowika, podane z combrem z dzika
Jarosław Posiadłowski, Krzysztof Gogol - Restauracja Hotelu Cristal z Białegostoku i Restauracja Hotelu Żubrówka z Białowieży
Przystawka: Borowiki nadziewane wątróbką drobiową w cieście na konfiturze z czerwonej cebuli i żurawiny
Danie główne: Poledwiczki z dzika zawijane w szynce serano z sosem borowikowym na trawie żubrowej
Adam Śpiewak, Piotr Wieczorek - Restauracja Camelot - Białystok
Przystawka: Wariacja Borowikowa: sakiewka z ciasta naleśnikowego z sokiem jagodowym nadziewana borowikami w towarzystwie roladek z łososia marynowanego, podane na śmietanie
Danie główne: Impresja Borowikowa: marynowana w suszonych borowikach polędwica wołowa, podana na grilowanych kapeluszach borowika w towarzystwie ziemniaków faszerowanych, sałaty lodowej duszonej w białym winie z czosnkiem oraz sosu borowikowego
Nagrody – dyplomy uczestnictwa wręczał Grzegorz Kazubski. Również sponsorzy (firmy Stalgast, i Kasol „Leśne Skarby”) przygotowali upominki dla walczących w mistrzostwach restauracji.
Poza konkursem gotowali też znani szefowie kuchni i zarazem członkowie jury - Giancarlo Russo oraz Jacek Szczepański.
I Podlaski Festiwal Borowika zakończył się występem włoskiego artysty znanego z programów Bar Europa i Europa da się lubić, Marco Bocchino, zaproszonego przez panią Krystynę Radzikowską - właścicielkę firmy VivaMix dystrybutora mikserów Kitchen Aid. Zagrały i zaśpiewały też białostockie zespoły: Poparazzi i Kasa Chorych.
Organizatorzy: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Klub Szefów Kuchni, Federazione Italiana Cuochi, Kasol „Leśne Skarby” i Stowarzyszenie Rynek Kościuszki.
Sponsorzy: Żubr, BGŻ SA, Oerlemans, Paradiso Ford, Eldom, Fritar, Kasol „Leśne Skarby”, Sokołów, Smoker, Stalgast, Nestle Aquarel, Jard, PMB, Prymat, Broil King, KitchenAid - Vivamix, Astwa, BOS SA, Havo, Makro, AMC, CEDC, MTC Sp. z o.o., Hotel Cristal, Hotel Żubrówka, Hotel Pastel.
Patroni medialni: Polskie Radio Białystok, Kurier Poranny, Podlaska Telewizja PTV, Restaurator, Przy stoliku, Menu smakosza, Białystok Online, Bstok.pl, Gastrona.pl.
|