30 lipca 2005 na terenie Ski Areny Szrenica w Szklarskiej Porębie odbył się finał VII Mistrzostw Polski w Grillowaniu.
Organizatorem imprezy byli: Ewa Szlachta, Jarosław Wolff i Andrzej Raszkowski z firmy należącej do Janusza Stańczyka.
Tegoroczne Mistrzostwa Polski w Grillowaniu cieszyły się dużym zainteresowaniem przybyłych do Szklarskiej Poręby wczasowiczów. Organizatorzy zadbali o ich dobre nastroje. Turyści na Grill Party Festiwalu mogli skosztować znakomitych potraw, wygrać atrakcyjne nagrody i poopalać się na słońcu słuchając najnowszych przebojów muzyki krajowej i zagranicznej. Ogródki piwne i zielona łąka przy wejściu na Szrenicę zapełniły się spacerowiczami. Wczasowicze podpatrywali mistrzów w czasie ich grillowania. Co niektórzy próbowali nawet wypytać ich o tajniki przygotowywanych potraw.
Startującym nie przeszkadzał tłok, organizatorzy zadbali bowiem o ich spokój ustawiając prowizoryczne ogrodzenie oddzielające grillujących od tłumu turystów. Ten sztuczny podział nie przeszkodził jednak rywalizującym zespołom w nawiązywaniu kontaktu z turystami. Grillujący chętnie odpowiadali oni na pytania wczasowiczów i udzielali im kulinarnych rad. Jak co roku większość ekip zadbała o to, aby poczęstować swoich kibiców potrawami, nie tylko konkursowymi.
Wszystkie stanowiska były pięknie udekorowane. Niektóre z ekip zadbały również o wizualną atrakcyjność swoich strojów. Oprócz kucharskich uniformów można było podziwiać stroje góralskie (Hotel Fenix, Hotel Mercure Kasprowy), rycerskie (Zamek Czocha) i pirackie (Smoker.com.pl).
Grillujące ekipy, pomimo upału i zmęczenia, zadowolone były ze swojej pracy. Sponsorzy imprezy miło wszystkich zaskoczyli nagradzając startujących w konkursie losowo wybranymi nagrodami-niespodziankami, które przydadzą się uczestnikom grillowania nie tylko w kuchni. |