30 lipca 2005 r. na terenie Ski Areny Szrenica w Szklarskiej Porębie odbył się finał VII Mistrzostw Polski w Grillowaniu.
Mistrzostwa Polski w Grillowaniu to jedna z najważniejszych kulinarnych imprez w kraju. Do finałowego konkursu w tym roku przystąpiło 19 ekip wyłonionych w eliminacjach regionalnych w Szczecinie, Polanicy, Myślenicach, Sulechowie i Augustowie. Byli wśród nich profesjonalni kucharze i amatorzy. Wszyscy przygotowali do oceny jury pięć potraw: pierś kurczaka, rybę, polędwicę wołową, karczek i żeberka. Imprezę wzbogaciły rycerskie pokazy przygotowane przez drużynę Zamku Czocha ze Stankowic.
Przedstawiamy relację z VII Mistrzostw Polski w Grillowaniu. Nad przebiegiem konkursu czuwało tzw. „ślepe jury”, które oceniało potrawy na zasadach ustalonych przez World Barbecue Association. W jego skład weszli: Wiesław Ambros, Ryszard i Elżbieta Greszczykowie, Waldemar Hołówka, Bolesław Kurek, Krzysztof Kucharski, Zbigniew i Danuta Misiukowie, Wiktor i Małgorzata Jaremko, Edyta Czerwińska, Daniel Szczepański, Zdzisław Ziomek, Sławomir Puchacz, Piotr Żywina, Robert Szuber, Constant-Michel Labarre, Justyna Nowicka, Agnieszka Mazur, Krzysztof Błażejczyk, Jadwiga Juszko, Piotr Pabisiak, Giancarlo Russo, Arleta Żynel, Andrzej Jasiuk, Janusz Belczyk, Leszek Gryka, Michał Nowicki, Piotr i Anna Malewscy, Tadeusz Hupa, Bożena Bartkowiak, Carlos Gonzales Tejera i Sławomir Grzyb
Kategoria Profesjonaliści:
I miejsce - Smoker.com.pl – Gdynia - Tomasz Milewski, Piotr Słomkowski - 1337 pkt.

II miejsce - Hotel Fenix - Jelenia Góra - Piotr Lipski, Justyna Gralak - 1230 pkt.

III miejsce - Hotel Mercure - Jelenia Góra - Elżbieta Dziedzic, Dariusz Wyborski - 1178 pkt.

Kategoria amatorska:
I miejsce - Sklep mięsny Sólpex - Świebodzin - Dorota Kędzierska, Mirosława Stasiak, Grzegorz Kaniuk - 1343 pkt.

II miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych - Gorzów Wielkopolski - Łukasz Konik, Łukasz Antoszczyszyn, Przemysław Bernato - 1083 pkt.

III miejsce - Regionalna Szkoła Turystyczna - Polanica - Marek Rojek, Renata Zygmunt, Piotr Dołharczyk - 992 pkt.

Pozostali uczestnicy biorący udział w konkursie:
- IV miesjce Małgorzata Cieślik, Bartłomiej Maliszewski – 1172 pkt. - Zamek Czocha - Stankowice
- V miejsce Artek Krzeptowski, Mariusz Madej, Piotr Prokop – 1163 pkt. - Hotel Mercure Kasprowy - Zakopane
- VI miejsce Maciej Czekałowski, Mariusz Górny – 1122 pkt. - Motel Paradise - Torzym
- VII miejsce Grażyna Gigola, Izabela Grondolska, Maria Orszyk – 1114 pkt. - Dom Weselny Akropol - Gorlice
- VIII miejsce Dawid Szabłoński, Liliana Reicher – 1101 pkt. - Restauracja Shaman - Szczecin
- IX miejsce Mariusz Siwak, Michał Majewski, Tomasz Łański – 1064 pkt. - Park Hotel - Szczecin
- X miejsce Anna Przesłucha, Wanda Frąckowiak – 1041 pkt. – Gospodarstwo Agroturystyczne Stadnina - Bronków
- XI miejsce Michał Dawidowski, Damian Zadrożyński – 1030 pkt. - Hotel Łeba - Łeba
Kategoria Amatorska:
- IV miejsce Waldemar Załuski, Janusz Skrobol – 980 pkt. - Hammer Duo - Kłodzk
- V miejsce Joanna Mikołajczak, Agata Andruczyk, Marek Krzewicki – 913 pkt. - Centrum Filmowe Helios - Szczecin
- VI miejsce Anna Stożek, Magdalena Uchto – 808 pkt. - Gazeta Krakowska - Kraków
- VII miejsce Angelika Kosowska, Paweł Nowak – 625 pkt. - TV Kablówka - Zielona Góra
- VIII miejsce Wojciech Charewicz – 520 pkt. - Gazeta Olsztyńska - Olsztyn
Zwycięzcy konkursu wezmą udział w Mistrzostwach Świata w Grillowaniu. W tym roku będą nas reprezentować zwycięzcy z ubiegłego roku: Agrimpex i Sól-Pek-WiórSólpex.
Poniżej przedstawiamy Państwu zdjęcia potraw zwycięskich ekip, zdjęcia uczestników i zdjecia z rozdanie nagród.
Sponsorzy: BP Polska, Broil King, Jelfa, Fackelmann, Browary Warka | |