W dniu 27.04.2005 w hotelu Park Plaza we Wrocławiu podczas kolejnej Edycji Konkursów PPH&R i PZH odbyła się druga część VI Konkursu Kulinarnego „Profesjonalista Roku”.
Do konkursu przystąpili kucharze zatrudnieni w hotelach należących do programu marketingowego Polish Prestige Hotels & Resorts i nie tylko. Celem konkursu jest promowanie środowiska kucharzy i szefów kuchni oraz prezentowanie ich profesjonalizmu w oparciu o zdolności w kreowaniu nowych rozwiązań w sposobie połączeń artykułów i ich prezentacji.
Jak informowaliśmy, ze względu na duże zainteresowanie uczestnictwem w Konkursie organizatorzy zakwalifikowali tylko 20 ze wszystkich zgłoszonych ekip (jedna ekipa niestety nie dotarła do Wrocławia). Drugiego dnia wystartowali: - Piotr Leśniański, Kinga Radzik - Hotel Park Plaza - Wrocław
- Robert Podsiadły, Krzysztof Bonk - Hotel Warszawa - Augustów
- Teresa Ciołek, Mirosław Sipa - Rivendel Sp. z o.o
- Marcin Szybiński, Konrad Tomczyk - Hotel Lajkonik - Zawoja
- Krzysztof Peć, Andrzej Caputa - Noma Residence - Promnice
- Emilia Różańska, Katarzyna Lewandowska - WSHiG - Poznań
- Dariusz Sicioń, Piotr Chlebda - Hotel Litwor - Zakopane
Przypominamy, że dania konkursowe były wykonywane ze schabu z kością, z warchlaka. Czas jaki ekipy miały na przygotowanie wynosił równo jedną godzinę, 10 minut miały ekipy na przygotowanie stanowiska.
Międzynarodowa Komisja Techniczna składała się ze znanych Mistrzów: - Constant-Michel Labarre
- Theofilos Vafidis
- Karol Okrasa
W skład Komisji Degustacyjnej weszli: - Edyta Mazek – Piekarnia Szwajcarska Inter Europol
- Małgorzata Ciesielska - Centrum Wina
- Anna Harendarz – Specjalista ds. reklamy Papaja.pl
- Marek Widomski - Doradca Kulinarny WISD
- Krzysztof Dubrow - Komisja Gastronomiczna PZH
Nad przebiegiem konkursu czuwał Jerzy Pasikowski - Szef Kuchni Hotelu Polonia Palace w Warszawie.
Laureatami Konkursu Kulinarnego „Profesjonalista Roku” zostali: I miejsce | - Konrad Birek, Sławomir Ertman Hotel Jan III Sobieski - Warszawa |
II miejsce | - Szymon Stanek, Dariusz Stopka Hotel Belvedere - Zakopane |
III miejsce | - Teresa Ciołek, Mirosław Sipa Hotele Rivendel - Szczawno Zdrój |
Komisja Degustacyjna przyznała jednogłośnie nagrodę ekipie: Dariusz Sicioń, Piotr Chlebda z Hotelu Litwor z Zakopanego. Nagrodę tę ufundowała firma „JANEX”.
Konkurs poprowadzili Mirosław Drewniak oraz Julian Mere.
Sponsorami konkursu byli: Nestle Food Services, Janex, Oerlemans, Ecolab i Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, Gastromedia, Combi Co, Pana Gastro, Bacardi Martini, Red Bull, Grupa Żywiec, Centrum Wina - Likiery Marie Brizard, Card Point, Nestle Waters, Syropy Monin, Lamonde Foods, Wilbo, Frytki Stover, Wersing Food Service, Nord Cost, Ekon Catering.
Organizatorzy Konkursu: Polish Prestige Hotels & Resorts, Polskie Zrzeszenie Hoteli, Klub Szefów Kuchni.
|