Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
15.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II Dorszowe żniwa w Gdyni

29 - 30 kwiecień 2005 r.

II Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w poławianiu i prezentacji potraw z dorsza o Puchar Prezydenta Miasta Gdyni.

Zobaczcie Państwo

Rozdanie nagród

Zmagania kucharzy


Zapraszamy do obejrzenia pierwszej części relacji z II Mistrzostw Polski w Potrawach z Dorsza. Celem Mistrzostw była promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej i popularyzowanie tradycji kulinarnej kaszubszczyzny.

Organizacją Mistrzostw zajęli się członkowie Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - Region Pomorski i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Aby było możliwe zaprezentowanie umiejętności kulinarnych, dzień wcześniej trzeba było złapać sobie produkt główny jakim był świeżutki dorsz. Sztuka ta wymagała wielu poświęceń i wyrzeczeń poczynając od tego, że na jej połów trzeba było wyruszyć już o 5:00 rano. Dorsze do prezentacji dań były poławiane na wędki przez 2-3 osobowe zespoły uczestników Mistrzostw. Poławianie dorsza trwało kilka godzin, a wrażeń było moc.

W sobotę 30 kwietnia na Skwerze Kościuszki w Gdyni rozpoczęły się przygotowania do Mistrzostw w prezentacji potraw ze złowionych ryb, czas na jego wykonanie został zaplanowany na 90 minut, pierwsza ekipa wystartowała o godzinie 11:00, każda następna z 10 minutowym opóźnieniem.

Dania konkursowe były oceniane przez dwa składy jury:

W skład komisji technicznej weszli:

  1. Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle
  2. Mirosław Reszczyk - Skarbnik OSSKiC
  3. Andrzej Bryk - Szef kuchni hotelu Marriott
Natomiast w skład komisji degustacyjnej:

  1. Giancarlo Russo - Przewodniczący składów sędziowskich
  2. Grzegorz Kazubski - Prezes OSSKiC
  3. Adam Michalski - Sekretarz OSSKiC
  4. Krzysztof Szulborski – Prezes SPKiC regionu pomorskiego
  5. Stanisław Dolak - Szef Kuchni
  6. Jacek Kempa - Przewodniczący Rady Kulinarnej
  7. Michelle Failla
Jury techniczne oceniało:
  • przygotowanie stanowiska pracy - maks. 5 punktów
  • zużyty surowiec - maks. 5 punktów
  • czystość pracy - maks. 5 punktów
  • profesjonalizm pracy - maks. 10 punktów
  • wygląd stanowiska po pracy - maks. 5 punktów
A jury degustacyjne szczególną uwagę zwracało na:
  • wygląd i aranżację - maks. 15 punktów
  • dobór składników - maks. 15 punktów
  • smak - maks. 40 punktów

Na łączną ocenę składały się poszczególne punkty każdego z jurorów i tak każdy członek jury technicznego mógł przyznać maksymalnie 30 punktów, a członek jury degustacyjnego maksymalnie 70 punktów.

W ten sposób zostali wyłonieni laureaci:

I miejsce z sumą 469 pkt. i tytuł Mistrzów Polski zdobyła Drużyna Republiki Czech ( nr startowy 2 ) w składzie:

  • Karel Darapal
  • Jakub Sedlacek
  • Ludek Bil

II miejsce z sumą 464 pkt. tytuł Wicemistrza Polski otrzymała Drużyna z Pałacu Wiejce ( nr 11 ):

  • Paweł Salamon
  • Magdalena Dobkowicz
  • Mariusz Hajzler

III miejsce z sumą 457 pkt. zdobył reprezentant Anglii ( nr 10 ):

  • Julian Holand

IV miejsce z sumą 464 pkt. egzekwo zdobyła ekipa Finlandii ( nr 8 ) oraz ekipa Węgier ( nr 12 ):

  • Sami Makinen

    oraz

  • Sandor Denes
  • Istvan Varger
  • Istvan Palvolgyi
A oto składy wszystkich ekip, które wystartowały w zawodach:

Dolny Śląsk ( nr 1 )
Jarosław Faryna
Michał Biopkiewicz
Wojciech Jabłoński

Czechy ( nr 2 )
Karel Darapal
Jakub Sedlacek
Ludek Bil

Region Lubelski ( nr 3 )
Jacek Jakubczak
Andrzej Baczkowski

Juniorzy SKKIC RP ( nr 4 )
Paweł Macioszczyk
Monika Rzeszotarska

Region Podlaski ( nr 5 )
Bartosz Kazberuk
Janusz Kazberuk

Region Mazowsze ( nr 6 )
Marcin Piotrkowski
Artur Boguta
Andrzej Furmańczyk

Anglia ( nr 7 )
Julian Holland

Finlandia ( nr 8 )
Sami Makinen

Region Wielkopolski ( nr 9 )
Marcin Walczak
Tomasz Wołoszyn
Łukasz Chrostowski

Region Bydgoski ( nr 10 )
Grzegorz Parczewski
Tomasz Koniński
Rafał Godziemski
Tomasz Sobczak

Pałac Wiejce ( nr 11 )
Paweł Salamon
Magdalena Dobkowicz
Mariusz Hajzler

Węgry ( nr 12 )
Sandor Denes
Istvan Varger
Istvan Palvolgyi

Juniorzy OSSKiC( nr 13 )
Magdalena Popławska
Magdalena Kołosionek
Monika Wiśniach

Włochy ( nr 14 )
Celona Domenico
Marcin Czekalewski

Trójmiasto ( nr 15 )
Tomasz Deker
Łukasz Szczepaniak
Daniel Burand

Dolny Śląsk 2 ( nr 16 )
Krzysztof Guz
Tomasz Guz
 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000