 29 - 30 kwiecień 2005 r. II Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w poławianiu i prezentacji potraw z dorsza o Puchar Prezydenta Miasta Gdyni.
Zapraszamy do obejrzenia pierwszej części relacji z II Mistrzostw Polski w Potrawach z Dorsza. Celem Mistrzostw była promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej i popularyzowanie tradycji kulinarnej kaszubszczyzny.
Organizacją Mistrzostw zajęli się członkowie Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - Region Pomorski i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Aby było możliwe zaprezentowanie umiejętności kulinarnych, dzień wcześniej trzeba było złapać sobie produkt główny jakim był świeżutki dorsz. Sztuka ta wymagała wielu poświęceń i wyrzeczeń poczynając od tego, że na jej połów trzeba było wyruszyć już o 5:00 rano. Dorsze do prezentacji dań były poławiane na wędki przez 2-3 osobowe zespoły uczestników Mistrzostw. Poławianie dorsza trwało kilka godzin, a wrażeń było moc.
W sobotę 30 kwietnia na Skwerze Kościuszki w Gdyni rozpoczęły się przygotowania do Mistrzostw w prezentacji potraw ze złowionych ryb, czas na jego wykonanie został zaplanowany na 90 minut, pierwsza ekipa wystartowała o godzinie 11:00, każda następna z 10 minutowym opóźnieniem.
Dania konkursowe były oceniane przez dwa składy jury:
W skład komisji technicznej weszli:
- Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle
- Mirosław Reszczyk - Skarbnik OSSKiC
- Andrzej Bryk - Szef kuchni hotelu Marriott
Natomiast w skład komisji degustacyjnej:
- Giancarlo Russo - Przewodniczący składów sędziowskich
- Grzegorz Kazubski - Prezes OSSKiC
- Adam Michalski - Sekretarz OSSKiC
- Krzysztof Szulborski – Prezes SPKiC regionu pomorskiego
- Stanisław Dolak - Szef Kuchni
- Jacek Kempa - Przewodniczący Rady Kulinarnej
- Michelle Failla
Jury techniczne oceniało:
- przygotowanie stanowiska pracy - maks. 5 punktów
- zużyty surowiec - maks. 5 punktów
- czystość pracy - maks. 5 punktów
- profesjonalizm pracy - maks. 10 punktów
- wygląd stanowiska po pracy - maks. 5 punktów
A jury degustacyjne szczególną uwagę zwracało na:
- wygląd i aranżację - maks. 15 punktów
- dobór składników - maks. 15 punktów
- smak - maks. 40 punktów
Na łączną ocenę składały się poszczególne punkty każdego z jurorów i tak każdy członek jury technicznego mógł przyznać maksymalnie 30 punktów, a członek jury degustacyjnego maksymalnie 70 punktów.
W ten sposób zostali wyłonieni laureaci:
I miejsce z sumą 469 pkt. i tytuł Mistrzów Polski zdobyła Drużyna Republiki Czech ( nr startowy 2 ) w składzie:
- Karel Darapal
- Jakub Sedlacek
- Ludek Bil
II miejsce z sumą 464 pkt. tytuł Wicemistrza Polski otrzymała Drużyna z Pałacu Wiejce ( nr 11 ):
- Paweł Salamon
- Magdalena Dobkowicz
- Mariusz Hajzler
III miejsce z sumą 457 pkt. zdobył reprezentant Anglii ( nr 10 ):
IV miejsce z sumą 464 pkt. egzekwo zdobyła ekipa Finlandii ( nr 8 ) oraz ekipa Węgier ( nr 12 ):
- Sami Makinen
oraz
- Sandor Denes
- Istvan Varger
- Istvan Palvolgyi
A oto składy wszystkich ekip, które wystartowały w zawodach:
Dolny Śląsk ( nr 1 )
Jarosław Faryna
Michał Biopkiewicz
Wojciech Jabłoński
| Czechy ( nr 2 )
Karel Darapal
Jakub Sedlacek
Ludek Bil
| Region Lubelski ( nr 3 )
Jacek Jakubczak
Andrzej Baczkowski
| Juniorzy SKKIC RP ( nr 4 )
Paweł Macioszczyk
Monika Rzeszotarska
| Region Podlaski ( nr 5 )
Bartosz Kazberuk
Janusz Kazberuk
| Region Mazowsze ( nr 6 )
Marcin Piotrkowski
Artur Boguta
Andrzej Furmańczyk
| Anglia ( nr 7 )
Julian Holland
| Finlandia ( nr 8 )
Sami Makinen
| Region Wielkopolski ( nr 9 )
Marcin Walczak
Tomasz Wołoszyn
Łukasz Chrostowski
| Region Bydgoski ( nr 10 )
Grzegorz Parczewski
Tomasz Koniński
Rafał Godziemski
Tomasz Sobczak
| Pałac Wiejce ( nr 11 )
Paweł Salamon
Magdalena Dobkowicz
Mariusz Hajzler
| Węgry ( nr 12 )
Sandor Denes
Istvan Varger
Istvan Palvolgyi
| Juniorzy OSSKiC( nr 13 )
Magdalena Popławska
Magdalena Kołosionek
Monika Wiśniach
| Włochy ( nr 14 )
Celona Domenico
Marcin Czekalewski
| Trójmiasto ( nr 15 )
Tomasz Deker
Łukasz Szczepaniak
Daniel Burand
| Dolny Śląsk 2 ( nr 16 )
Krzysztof Guz
Tomasz Guz |
|