Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
18.05.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
III Ogólnopolski Konkurs Barmański w Stylu "Flair" Polish Prestige Hotels & Resorts i PZH

Zobaczcie Państwo

Barmański flair

Barmański klasyczny

Prof. Roku (1 dzień)

Prof. Roku (2 dzień)

Rozdanie nagród

W dniu 26.04.2005 w hotelu Park Plaza we Wrocławiu podczas kolejnej Edycji Konkursów PPH&R i PZH odbył się III Ogólnopolski Konkurs Barmański w Stylu "Flair".

„FLAIR” – jest to styl barmański, który przy użyciu zaawansowanych technik ma na celu zrobienie show na gościach w barze lub publiczności na zawodach barmańskich.

Celem konkursu było doskonalenie technik flair i wykazanie się pomysłowością, inicjatywą i poszerzaniem poziomu wiedzy ogólnej z zakresu free style oraz stworzenie właściwych warunków dla wymiany poglądów i opinii w celu propagowania nowych kierunków w zawodzie barmana.

Przed konkursem odbyła się obowiązkowa odprawa podczas, której zawodnicy wykonywali test wolnego nalewania (tzw. free pouring: zawodnik miał nalać 20 ml i 40 ml płynu lewą lub prawą ręką z butelki wskazanej przez sędziego technicznego).

Zawodnicy zakwalifikowani do konkursu:

  • Borkowski Robert (Pub "9 Brama", Wrocław)
  • Budnicki Michał (Mr. Boston)
  • Fajfrowski Michał ("Rocker" Club)
  • Góra Lech (Koto Club & Restaurant)
  • Grzesik Mariusz (Club Elixir)
  • Hołoga Adam (Charyzma Klub)
  • Iwanowski Jarosław (Apsters Club)
  • Kowalski Krzysztof (Apsters Club)
  • Łoziński Michał (Rocker Club)
  • Machoń Leszek (Restauracja "Głogowska")
  • Małek Tomasz ("EGO" Club & Restaurant)
  • Marcinkiewicz Sebastian (Apsters Club)
  • Piechowiak Adam ("Browaria")
  • Posłuszny Marek (Karczma "Rogata")
  • Strzelczyk Michał

Uczestnicy musieli wykonać: drink obowiązkowy w 1 porcji i własny drink mieszany w ilości 3-ech porcji oraz w wybrany przez siebie sposób mieli zaprezentować piwo (czas 5 minut).

Pracę uczestników pokazu barmańskiego i prezentowane przez nich napoje mieszane oceniali jurorzy, którzy pracowali w dwóch zespołach:

Sędziowie techniczni:

  • Grzegorz Zięba - (Entertainment Group – dyr. Ds. Marketingu)

  • Mikołaj Nowak - reprezentant w Polsce FBA Flair Bartender’s Association - największej na świecie organizacji skupiającej barmanów „Flair”

  • Marcin Osypiński – „Flair” Bartender

  • Krzysztof Hankus – Karczma "Rogata".

Nad stroną techniczną czuwał Piotr Czyż.

Sędziowie degustacyjni, wyłonieni z grona sponsorów przez Arkadiusza Sulińskiego, oceniali walory smakowe napoi mieszanych w warunkach niejawnych (poza miejscem konkursu):

Zmiana 16.00:

  • Krzysztof Dubrow - Przewodniczący Komisji Gastronomicznej PZH (Polskiego Zrzeszenia Hoteli)

  • Jerzy Pasikowski - Szef Kuchni Hotelu Polonia Palace w Warszwie

Zmiana 16.45:
  • Piotr Piłat – Bacardi Martini Polska,

  • Anna Harendarz – Papaja.pl

Zmiana 17.30:
  • Władysław Gut – Z-ca Dyrektora Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu

  • Sławomir Towalski – Grupa Żywiec S.A.

Laureaci III Konkursu barmańskiego w stylu Flair:

I miejsce

- Budnicki Michał - "Drink Spring"
Mr. Boston


II miejsce

- Posłuszny Marek - "Drink Sex w sadzie"
Karczma "Rogata"


II miejsce

- Małek Tomasz - "Drink Alter Ego"
"Ego" Club Restauracja

Konkurs poprowadził Julian Mere – aktor Teatru Nowego w Warszawie (Adama Hanuszkiewicza), muzyk, kompozytor. Powszechnie znany z udziału w telenoweli „Klan”.

Patronat merytoryczny nad zawodami flair sprawuje FBA (Flair Bartender’s Association) reprezentowana w Polsce przez Mikołaja Nowaka.

Sponsorami konkursów barmańskich byli: Bacardi Martini, Program Marketingowy Polish Prestige Hotels, Red Bull, Grupa Żywiec S.A., Centrum Wina – Likiery Marie Brizard, CardPoint, Nestle Waters (Wody Vittel i Perrier).

Komitet Organizacyjny Konkursów: Piotr Lorens – Dyrektor Gastronomii Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie i Krzysztof Dubrow – Przewodniczący Komisji Gastronomicznej PZH (Polskiego Zrzeszenia Hoteli).

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000