W dniu 26.04.2005 w hotelu Park Plaza we Wrocławiu podczas kolejnej Edycji Konkursów PPH&R i PZH odbył się III Ogólnopolski Konkurs Barmański w Stylu "Flair".
„FLAIR” – jest to styl barmański, który przy użyciu zaawansowanych technik ma na celu zrobienie show na gościach w barze lub publiczności na zawodach barmańskich.
Celem konkursu było doskonalenie technik flair i wykazanie się pomysłowością, inicjatywą i poszerzaniem poziomu wiedzy ogólnej z zakresu free style oraz stworzenie właściwych warunków dla wymiany poglądów i opinii w celu propagowania nowych kierunków w zawodzie barmana.
 Przed konkursem odbyła się obowiązkowa odprawa podczas, której zawodnicy wykonywali test wolnego nalewania (tzw. free pouring: zawodnik miał nalać 20 ml i 40 ml płynu lewą lub prawą ręką z butelki wskazanej przez sędziego technicznego).
Zawodnicy zakwalifikowani do konkursu: - Borkowski Robert (Pub "9 Brama", Wrocław)
- Budnicki Michał (Mr. Boston)
- Fajfrowski Michał ("Rocker" Club)
- Góra Lech (Koto Club & Restaurant)
- Grzesik Mariusz (Club Elixir)
- Hołoga Adam (Charyzma Klub)
- Iwanowski Jarosław (Apsters Club)
- Kowalski Krzysztof (Apsters Club)
- Łoziński Michał (Rocker Club)
- Machoń Leszek (Restauracja "Głogowska")
- Małek Tomasz ("EGO" Club & Restaurant)
- Marcinkiewicz Sebastian (Apsters Club)
- Piechowiak Adam ("Browaria")
- Posłuszny Marek (Karczma "Rogata")
- Strzelczyk Michał
Uczestnicy musieli wykonać: drink obowiązkowy w 1 porcji i własny drink mieszany w ilości 3-ech porcji oraz w wybrany przez siebie sposób mieli zaprezentować piwo (czas 5 minut).
Pracę uczestników pokazu barmańskiego i prezentowane przez nich napoje mieszane oceniali jurorzy, którzy pracowali w dwóch zespołach:
Sędziowie techniczni: Grzegorz Zięba - (Entertainment Group – dyr. Ds. Marketingu)
Mikołaj Nowak - reprezentant w Polsce FBA Flair Bartender’s Association - największej na świecie organizacji skupiającej barmanów „Flair”
Marcin Osypiński – „Flair” Bartender
Krzysztof Hankus – Karczma "Rogata".
Nad stroną techniczną czuwał Piotr Czyż.
Sędziowie degustacyjni, wyłonieni z grona sponsorów przez Arkadiusza Sulińskiego, oceniali walory smakowe napoi mieszanych w warunkach niejawnych (poza miejscem konkursu):
Zmiana 16.00: Zmiana 16.45:Zmiana 17.30:Laureaci III Konkursu barmańskiego w stylu Flair: I miejsce | - Budnicki Michał - "Drink Spring" Mr. Boston |
II miejsce | - Posłuszny Marek - "Drink Sex w sadzie" Karczma "Rogata" |
II miejsce | - Małek Tomasz - "Drink Alter Ego" "Ego" Club Restauracja |
Konkurs poprowadził Julian Mere – aktor Teatru Nowego w Warszawie (Adama Hanuszkiewicza), muzyk, kompozytor. Powszechnie znany z udziału w telenoweli „Klan”.
Patronat merytoryczny nad zawodami flair sprawuje FBA (Flair Bartender’s Association) reprezentowana w Polsce przez Mikołaja Nowaka.
Sponsorami konkursów barmańskich byli: Bacardi Martini, Program Marketingowy Polish Prestige Hotels, Red Bull, Grupa Żywiec S.A., Centrum Wina – Likiery Marie Brizard, CardPoint, Nestle Waters (Wody Vittel i Perrier).
Komitet Organizacyjny Konkursów: Piotr Lorens – Dyrektor Gastronomii Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie i Krzysztof Dubrow – Przewodniczący Komisji Gastronomicznej PZH (Polskiego Zrzeszenia Hoteli).
|