W dniu 27.04.2005 w hotelu Park Plaza we Wrocławiu podczas kolejnej Edycji Konkursów PPH&R i PZH odbył się VIII Konkurs Barmański w Stylu Klasycznym.
Celem konkursu było zawodowe doskonalenie barmanów, poszerzanie ich wiedzy z zakresu miksologii napojów mieszanych, umożliwienie wykazania swych możliwości do pracy na stanowisku barmana oraz przedstawienia swej pomysłowości, inicjatywy i poziomu wiedzy ogólnej, rozwijanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa i technologii produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych dostępnych w barach, oraz stwarzanie właściwych warunków dla wymiany poglądów i opinii w celu propagowania wiedzy zawodowej między pracownikami współpracujących ze sobą Hoteli.
 Zawodnicy byli oceniani przez Jury techniczne w składzie: Małgorzata Ciesielska – Centrum Wina (Likiery Marie Brizard) i Arkadiusz Krawczyk – Hotel Radisson SAS w Warszawie. Nad stroną techniczną konkursu czuwali: Piotr Czyż i Arkadiusz Suliński.
Jury degustacyjne wyłonione zostało z grona sponsorów i gości i podzielone na 3 zmiany:
Zmiana I (godzina: 15.00 – 15.45): Joanna Lubczyńska-Krencisz – Prezes Hotelu Green w Komornikach k/Poznania
Anna Harendarz – Platforma Gastronomiczna Papaja.pl
Łukasz Radowski – Firma CardPoint
Sławomir Towalski – Grupa Żywiec S.A Zmiana II (godzina: 15.45 – 16.35):Adam Molenda – Grupa Żywiec S.A.
Sławomir Grzyb – Gastrona.pl
Jacek Ulinowski – Firma Sommelier
Mikołaj Nowak – Reprezentant na Polskę FBA (Flair Bartender’s Association Zmiana III (godzina: 16.40 – 17.25):Anna Rogaczewska – Firma HELA Gmbh
Piotr Grącki – Firma Nestle Waters (Perrier, Vittel)
Stanisław Łyżniak – Hotel Mercure „Panaroma” – Wrocław
Rafał Gołąbowski – Prezenter TVN
Nad komisją degustacyjną czuwał Zdzisław Gabriel.
Przygotowalnia była zabezpieczana przez Jarosława Baranśa.
Konkurs poprowadzili Julian Mere – aktor Teatru Nowego w Warszawie (Adama Hanuszkiewicza), muzyk, kompozytor, powszechnie znany z udziału w telenoweli „Klan” oraz Piotr Lorens – Dyrektor Gastronomii Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie.
W konkursie uczestniczyli pracownicy hoteli należących do Programu Marketingowego Polish Prestige Hotels & Resorts, hoteli należących do Polskiego Zrzeszenia Hoteli, a także zawodnicy spoza PPH&R i PZH.
W Konkursie klasycznym wzięło udział 25 zawodników: Z ramienia PPH&R:
- Brandys Ryszard (Hotel Klimczok)
- Czerwiński Marcin (Hotel Villa Park – Ciechocinek)
- Djordjević Nenad (Hotel Villa Park – Ciechocinek)
- Domarecki Krzysztof (Hotel Belvedere - Zakopane)
- Godończuk Mariusz (Hotel Haffner - Sopot)
- Graniak Anita (Hotel Jan III Sobieski - Warszawa)
- Lisowska Dorota (Hotel Haffner - Sopot)
- Łyś Krzysztof (Hotel Belvedere - Zakopane)
- Maciejewski Zbigniew (Hotel Warszawa - Augustów)
- Majorek Grzegorz (Hotel Jan III Sobieski - Warszawa)
- Kadis Maciej (Hotel Warszawa - Augustów)
- Kapuścińska Joanna (Hotel Exbud Skanska - Kielce)
- Krolak Marcin (Hotel Noma Residence - Promnice)
- Kużel Dawid (Hotel Litwor - Zakopane)
Spoza PPH&R i PZH
- Gabriel Beata (Hotel Orbita - Wrocław)
- Gajda Jakub (Daytona Klub - Wrocław)
- Kamińska Marzena (Chez Alexandre - Warszawa)
- Klejbor Paweł (Hotel Bryza - Jurata)
- Kotula Jacek (Restauracja "Da Pietro" - Kraków)
- Kozerawski Kamil (Hotel Ostaniec - Podlesice)
- Nogaj Magdalena (Hotel Sympozjum - Kraków)
- Pasławski Aleksander ("Czarna Perła Bieszczadów")
- Sajnok Łukasz (Rest. Siesta - Wrocław)
- Wajs Łukasz (Maniana Klub - Wrocław)
- Wójcik Marian (Pałac Bielawa)
Laureaci VIII Konkursu barmańskiego w stylu klasycznym: I miejsce | - Graniak Anita - "Drink Granita" Hotel Jan III Sobieski - Warszawa |
II miejsce | - Lisowska Dorota - "Drink Next" Hotel Haffner - Sopot |
III miejsce | - Kadis Maciej - "Drink Vanilla Ice" Hotel Warszawa - Augustów |
Sponsorami konkursów barmańskich byli: Bacardi Martini, Program Marketingowy Polish Prestige Hotels, Red Bull, Grupa Żywiec S.A., Centrum Wina – Likiery Marie Brizard, CardPoint, Nestle Waters (Wody Vittel i Perrier).
Organizatorzy Konkursów: Polish Prestige Hotels & Resorts, Polskie Zrzeszenie Hoteli, Klub Szefów Kuchni.
|