Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Koniak MARTELL - Legenda o Złotej Jaskółce

Legenda o Złotej Jaskółce

Głęboko w samym sercu południowo – zachodniej Francji leży region Charente - od 1715 r. siedziba rodziny Martell, najstarszego ze wszystkich kluczowych wytwórców koniaku. Jak głosi miejscowa legenda, około 300 lat temu to magiczne miejsce zostało odkryte przez jaskółkę, która zakochawszy się w nim, powracała rok po roku tak, że w końcu jej pióra nabrały złocistego odcienia, niczym dobrze dojrzały koniak. W ten sposób jaskółka stała się symbolem Martella – symbolem rozpoznawanym na całym świecie.

Jak powstaje Martell Cognac?

Zgodnie z rozporządzeniem z 1909 r. produkcja koniaku musi odbywać się w ramach wyznaczonego obszaru, obejmującego dwa francuskie powiaty, Charente i Charente Maritime.

Martell jest jednym z niewielu producentów koniaku, którzy biorą czynny udział w każdym etapie procesu otrzymywania tego produktu, począwszy od uprawy winogron aż do sprzedaży na całym świecie.

Produkcja wina i podwójna destylacja

Będący właścicielem około 270 hektarów winnic, Martell jest największym posiadaczem ziemskim w regionie Charente. Swoją obszerna wiedzę o ziemi firma wzbogaca jeszcze współpracując blisko z dwoma i pół tysiącem kontraktowych plantatorów.

Martell stosuje własny, chroniony patentem proces destylacji oparty na unikalnym systemie palników i mniejszych kotłów destylacyjnych, który pozwala uzyskać czystsze, delikatniejsze eaux-de-vie.

Sztuka dojrzewania

Dojrzewanie Martella odbywa się w specjalnie przygotowanych beczkach ręcznej roboty z dwóch rodzajów dębiny. Leżakując w usytuowanych na poziomie ziemi, specjalnie zaprojektowanych magazynach, eaux-de-vie absorbują taninę i inne substancje aromatyczne zawarte w drewnie. Porowatość drewna sprawia, że część koniaku odparowuje prowadząc do powstania swoistego „żółtawo – złotego” zabarwienia i aromatu. Odparowany koniak, określany w nieco poetycki sposób „działką dla aniołów”, stanowi ilościowo stratę rzędu 2%, co w przypadku Martella jest odpowiednikiem około trzech milionów butelek rocznie.

Sztuka komponowania

Do wyrobu koniaków Martell przeznacza się jedynie eaux-de-vie z Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne i Fins Bois – eaux –de-vie z najlepszych upraw. To połączenie eaux-de-vie z najlepszych upraw. To połączenie eaux-de-vie z tych czterech obszarów daje bogactwo, złożoność i harmonię smaku, charakterystyczną jedynie dla koniaku Martell.

Dojrzewanie koniaku Martell trwa bardzo długo. Najmłodszy z koniaków Martell to Martell VS, stworzony z eux-de-vie, które leżakowały od 5 do 7 lat. Martell VSOP leżakuje 10-12 lat, Martell Noblige 15 –20 lat, Martell Cordon Bleu – 30 –35 lat. Najstarszym z rodziny Martella jest L’Or – Złoto, którego eux-de-vie maja około 60 – 100 lat i pochodzą z piwniczki „Paradis”, gdzie przechowywane są najstarsze i najcenniejsze eux-de-vie Martella.
 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000