Legenda o Złotej Jaskółce Głęboko w samym sercu południowo – zachodniej Francji leży region Charente - od 1715 r. siedziba rodziny Martell, najstarszego ze wszystkich kluczowych wytwórców koniaku. Jak głosi miejscowa legenda, około 300 lat temu to magiczne miejsce zostało odkryte przez jaskółkę, która zakochawszy się w nim, powracała rok po roku tak, że w końcu jej pióra nabrały złocistego odcienia, niczym dobrze dojrzały koniak. W ten sposób jaskółka stała się symbolem Martella – symbolem rozpoznawanym na całym świecie.
Jak powstaje Martell Cognac? Zgodnie z rozporządzeniem z 1909 r. produkcja koniaku musi odbywać się w ramach wyznaczonego obszaru, obejmującego dwa francuskie powiaty, Charente i Charente Maritime.
Martell jest jednym z niewielu producentów koniaku, którzy biorą czynny udział w każdym etapie procesu otrzymywania tego produktu, począwszy od uprawy winogron aż do sprzedaży na całym świecie.
Produkcja wina i podwójna destylacja Będący właścicielem około 270 hektarów winnic, Martell jest największym posiadaczem ziemskim w regionie Charente. Swoją obszerna wiedzę o ziemi firma wzbogaca jeszcze współpracując blisko z dwoma i pół tysiącem kontraktowych plantatorów.
Martell stosuje własny, chroniony patentem proces destylacji oparty na unikalnym systemie palników i mniejszych kotłów destylacyjnych, który pozwala uzyskać czystsze, delikatniejsze eaux-de-vie.
Sztuka dojrzewania Dojrzewanie Martella odbywa się w specjalnie przygotowanych beczkach ręcznej roboty z dwóch rodzajów dębiny. Leżakując w usytuowanych na poziomie ziemi, specjalnie zaprojektowanych magazynach, eaux-de-vie absorbują taninę i inne substancje aromatyczne zawarte w drewnie. Porowatość drewna sprawia, że część koniaku odparowuje prowadząc do powstania swoistego „żółtawo – złotego” zabarwienia i aromatu. Odparowany koniak, określany w nieco poetycki sposób „działką dla aniołów”, stanowi ilościowo stratę rzędu 2%, co w przypadku Martella jest odpowiednikiem około trzech milionów butelek rocznie.
Sztuka komponowania Do wyrobu koniaków Martell przeznacza się jedynie eaux-de-vie z Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne i Fins Bois – eaux –de-vie z najlepszych upraw. To połączenie eaux-de-vie z najlepszych upraw. To połączenie eaux-de-vie z tych czterech obszarów daje bogactwo, złożoność i harmonię smaku, charakterystyczną jedynie dla koniaku Martell.
Dojrzewanie koniaku Martell trwa bardzo długo. Najmłodszy z koniaków Martell to Martell VS, stworzony z eux-de-vie, które leżakowały od 5 do 7 lat. Martell VSOP leżakuje 10-12 lat, Martell Noblige 15 –20 lat, Martell Cordon Bleu – 30 –35 lat. Najstarszym z rodziny Martella jest L’Or – Złoto, którego eux-de-vie maja około 60 – 100 lat i pochodzą z piwniczki „Paradis”, gdzie przechowywane są najstarsze i najcenniejsze eux-de-vie Martella. |