16 stycznia 2005 r. w warszawskim hotelu Marriott odbyła się V edycja konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana", którego organizatorem był Giancarlo Russo - właściciel Restauracji "Giancarlo" w Warszawie. Współorganizatorami konkursu było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni reprezentowane przez Prezesa Grzegorza Kazubskiego oraz Andrzej Bryk - Szef kuchni executive w hotelu Marriott.
Celem konkursu było pokazanie zawodowego profesjonalizmu oraz kreatywności w przygotowywaniu potraw kuchni włoskiej, jak również pogłębianie wiedzy na temat znajomości włoskich produktów i utożsamianie ich z konkretną firmą lub producentem. Konkurs miał służyć również promocji obiektów hotelarsko - gastronomicznych związanych z kulturą włoską i prezentujących w swoich restauracjach dania kuchni włoskiej oraz włoskie wina. Zwycięzcy konkursu:
I Miejsce | - Hotel Haffner – Sopot - 1146 pkt |
Łukasz Szczepaniak, Daniel Burandt
II Miejsce | - Giancarlo Ristorante Italiano - Warszawa - 1062 pkt |
Adam Przybysz, Marcin Czekalewski
III Miejsce | - Młodzieżowa reprezentacja OSSKiC - Warszawa - 1055 pkt |
Łukasz Wojnarowicz, Piotr Przysłupski
Nagrody:
I miejsce - Złoty medal - Sponsor G.R.G. Giancarlo Russo
- tygodniowy wyjazd do Włoch – przelot samolotem, nocleg, wyżywienie – sponsor Istituto Enologico Italiano
- 3 l butelka Martini – sponsor Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.
II miejsce - Srebrny medal – Sponsor G.R.G. Giancarlo Russo
- 2 blendery firmy KitchenAid – sponsor Vivamix - nagrody wręczała Pani Krystyna Radzikowska
- 3 l butelka Martini – sponsor Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.
III miejsce - Srebrny medal – Sponsor G.R.G. Giancarlo Russo
- ekspres do kawy – Nestle Polska S.A. Oddzial Nespresso
- 3 l butelka Martini – sponsor Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.
Nagroda jury publiczności – sprzęt kuchenny firmy Smeg sponsorowany przez Dom Bianco trafiła do Sebastiana Humskiego i Michała Tuckiego ze Starej Karczmy w Szczyrku.
W konkursie ponadto uczestniczyli: - Hotel Bakata – Gromada - Warszawa - 957 pkt
Dariusz Rembelski, Robert Nosarzewski
- Hotel Hyatt – Warszawa - 851 pkt
Adam Szczekura, Grzegorz Odolak
- Restauracja Dolce Vita – Bydgoszcz - 854 pkt
Marcin Szukaj
- Hotele&Rekreacja Rivendel Sp. z o.o. – Szczawno Zdrój - 745 pkt
Teresa Ciołek, Mirosław Sipa
- Compagnia del Sole – Warszawa - 770 pkt
Łukasz Piliszek, Rafał Żelichowski
- Best Western Hotel Mazurkas – Ozarów Mazowiecki
Artur Pijanowski, Przemysław Gajewski
- Restauracja Bordo – Warszawa
Marcin Piotrowski, Marta Migda
- Hotel Westin – Warszawa - 855 pkt
Rafał Kwietniewski, Tomasz Wardak
- Stara Karczma – Szczyrk - 870 pkt
Sebastian Humski, Michał Tucki
- Młodzieżowa Reprezentacja Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników – Region Pomorski - 856 pkt
Krzysztof Zdunek, Przemysław Tworkowski
- Hotel Lord – Warszawa - 946 pkt
Grzegorz Pioterczak, Konrad Birek
Wyrazy specjalnego uznania Jacek Kempa przekazał Marcinowi Szukajowi z Restauracji Dolce Vita z Bydgoszczy, który przygotowywał potrawy w pojedynkę.
Każda ekipa miała do dyspozycji podczas przygotowywania dań konkursowych - mikser planetarny firmy KitchenAid.
Patronat medialny objęły: Patronat honorowy:- Federazione Italiana Cuochi
- Istituto Commercio Estero
Wszyscy uczestnicy konkursu, sponsorzy, patroni honorowi oraz medialni jak również wszyscy jurorzy i supervizor otrzymali pamiątkowe medale oraz dyplomy.
Podczas konkursu została przeprowadzona przez Panią Iwonę Felicjańską, zbiórka pieniedzy na rzecz fundacji "Ex Animo". Fundacja ta została powołana w 1994 roku z inicjatywy Księżnej Marii Sapiehy i Kierownika Kliniki Onkologii Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu, prof. Danuty Perek. Jej celem jest pomoc dzieciom dotkniętym chorobą nowotworową i wspieranie działań Kliniki.
|