Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IV Kulinarny Puchar Polski rozstrzygnięty

Podczas Targów Gastro Invest Hotel w Poznaniu w dniu 22 października 2004 r. osiem najlepszych drużyn - laureatów z licznych konkursów z całej Polski, spotkało się po raz czwarty w Kulinarnym Pucharze Polski . Konkursowym zadaniem było wykonanie w ciągu 1,5 godziny: zakąski zimnej ze śledzia solonego (7 porcji) w ciągu 30 minut oraz dania głównego z kurczaka (również 7 porcji) w ciągu 45 minut.

Uczestnicy mieli 15 minut na przygotowanie i sprzątnięcie stanowiska pracy, a ich pracę oceniało międzynarodowe Jury w składzie:

  • Robert Sowa (przewodniczący) z Polski
  • Joerg Bucher ze Szwajcarii
  • Camille Schumacher z Luksemburga
  • Marcello Colo z Włoch
  • Essa Vainikainen z Finlandii

Kulinarny Puchar Polski ufundowany przez Prezesa Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich za I miejsce - (888 pkt na 1000 możliwych) otrzymali:

  • Paweł Rozmiarek i Dawid Pobuta z Hotelu HP Park z Poznania.

Na przystawkę przygotowali oni "Śledzia w trzech smakach z sałatka ziemniaczaną", zaś jako danie główne zaserwowali "Kurczaka z Bresse zapiekanego w kruszonce kukurydzianej z truflami".

II miejsce - (876,5 pkt) zajęli:

  • Andrzej Zielaskiewicz i Bogdan Jeżewski z Hotelu HP Park z Olsztyna

Jako przystawkę przygotowali oni "Fileta śledziowego z akcentem polskiej złotej jesieni (gruszka, jabłko) w sosie balsamiczno-miodowym o korzennym aromacie", a na przystawkę "Filet z kurczaka faszerowany marynowaną gruszką na lasagne dyniowo-twarogowej z sosem na miodzie pitnym oraz pianką z białej czekolady".

III miejsce - (826 pkt) otrzymali:

  • Janusz Pyra i Maciej Gołdyn z Pałacu Krasiczyn z Krasiczyna.

Przygotowali oni jako przystawkę "Śledźa w piwnej koszuli i malinowym krawacie" a jako danie główne "Kurczaka szpikowanego dynią z akcentem śliwki kalifornijskiej podanego z ryżem w seledynowym kapturku".

Nagrodę specjalną za tradycyjne polskie akcenty w przystawce otrzymał:

  • Artur Prątnicki i Kamil Szulc z Hotelu Jan III Sobieski z Warszawy.

Jako przystawkę przygotowali oni "Fantazję z matiasa na aromatycznym fricasse z borowików", a jako danie główne "Kurczak z krewetką i kluseczkami z koziego sera".

Ponadto w konkursie uczestniczyli:

  • Ireneusz Skrzat i Katarzyna Pszczoła z Restauracji C’est si bon z Katowic.

Przygotowali oni jako przystawkę "Śledzia w kompozycji sosów ziołowych", a jako danie główne "Kurczaka z krewetką w sosie szafranowym i asyście warzyw".

  • Krystian Kuciński i Piotr Potrzebowski z Hotelu Ideal z Pruszkowa.

Przygotowali oni jako przystawkę "Śledzia przekładanego biszkoptem z karmelowo-bakaliowym sosem", a jako danie główne "Marynowaną pierś z kurczaka z półgęskiem na podstawie z warzyw z sosami malinowym i kokosowym".

  • Mariusz Sylburski i Przemysław Wieloch z Restauracji Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego.

Przygotowali oni jako przystawkę "Rolkę śledziową z wędzonym łososiem z sosem miodowo-musztardowym", a jako danie główne "Roladkę z kurczaka ze szpinakiem i grasicą, ziemniaczki massannte z warzywami".

  • Grzegorz Parczewski i Elżbieta Markuszewska z Restauracji Ratuszowej z Grudziądza.

Na przystawkę przygotowali oni "Śledzia bałtyckiego na sposób Villa Calvados", jako danie głowne "Stek z kurczaka z pachnącymi grzybami i ogródkiem warzywnym".

Sponsorami Konkursów Kulinarnych na Targach były firmy:

NestleMT PoznańTanakeBonduelle
FagorEliteEcolabRetigo
NorgeWyborowaWinterhalterVivamix
StöverDora MetalLufthansaPanaGastro
Piotr Moskal - Gastrona.pl


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000