Podczas Targów Gastro Invest Hotel w Poznaniu w dniu 22 października 2004 r. osiem najlepszych drużyn - laureatów z licznych konkursów z całej Polski, spotkało się po raz czwarty w Kulinarnym Pucharze Polski . Konkursowym zadaniem było wykonanie w ciągu 1,5 godziny: zakąski zimnej ze śledzia solonego (7 porcji) w ciągu 30 minut oraz dania głównego z kurczaka (również 7 porcji) w ciągu 45 minut.
Uczestnicy mieli 15 minut na przygotowanie i sprzątnięcie stanowiska pracy, a ich pracę oceniało międzynarodowe Jury w składzie: - Robert Sowa (przewodniczący) z Polski
- Joerg Bucher ze Szwajcarii
- Camille Schumacher z Luksemburga
- Marcello Colo z Włoch
- Essa Vainikainen z Finlandii
Kulinarny Puchar Polski ufundowany przez Prezesa Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich za I miejsce - (888 pkt na 1000 możliwych) otrzymali: - Paweł Rozmiarek i Dawid Pobuta z Hotelu HP Park z Poznania.
Na przystawkę przygotowali oni "Śledzia w trzech smakach z sałatka ziemniaczaną", zaś jako danie główne zaserwowali "Kurczaka z Bresse zapiekanego w kruszonce kukurydzianej z truflami".
II miejsce - (876,5 pkt) zajęli: - Andrzej Zielaskiewicz i Bogdan Jeżewski z Hotelu HP Park z Olsztyna
Jako przystawkę przygotowali oni "Fileta śledziowego z akcentem polskiej złotej jesieni (gruszka, jabłko) w sosie balsamiczno-miodowym o korzennym aromacie", a na przystawkę "Filet z kurczaka faszerowany marynowaną gruszką na lasagne dyniowo-twarogowej z sosem na miodzie pitnym oraz pianką z białej czekolady".
III miejsce - (826 pkt) otrzymali: - Janusz Pyra i Maciej Gołdyn z Pałacu Krasiczyn z Krasiczyna.
Przygotowali oni jako przystawkę "Śledźa w piwnej koszuli i malinowym krawacie" a jako danie główne "Kurczaka szpikowanego dynią z akcentem śliwki kalifornijskiej podanego z ryżem w seledynowym kapturku".
Nagrodę specjalną za tradycyjne polskie akcenty w przystawce otrzymał: - Artur Prątnicki i Kamil Szulc z Hotelu Jan III Sobieski z Warszawy.
Jako przystawkę przygotowali oni "Fantazję z matiasa na aromatycznym fricasse z borowików", a jako danie główne "Kurczak z krewetką i kluseczkami z koziego sera".
Ponadto w konkursie uczestniczyli: - Ireneusz Skrzat i Katarzyna Pszczoła z Restauracji C’est si bon z Katowic.
Przygotowali oni jako przystawkę "Śledzia w kompozycji sosów ziołowych", a jako danie główne "Kurczaka z krewetką w sosie szafranowym i asyście warzyw". - Krystian Kuciński i Piotr Potrzebowski z Hotelu Ideal z Pruszkowa.
Przygotowali oni jako przystawkę "Śledzia przekładanego biszkoptem z karmelowo-bakaliowym sosem", a jako danie główne "Marynowaną pierś z kurczaka z półgęskiem na podstawie z warzyw z sosami malinowym i kokosowym". - Mariusz Sylburski i Przemysław Wieloch z Restauracji Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego.
Przygotowali oni jako przystawkę "Rolkę śledziową z wędzonym łososiem z sosem miodowo-musztardowym", a jako danie główne "Roladkę z kurczaka ze szpinakiem i grasicą, ziemniaczki massannte z warzywami". - Grzegorz Parczewski i Elżbieta Markuszewska z Restauracji Ratuszowej z Grudziądza.
Na przystawkę przygotowali oni "Śledzia bałtyckiego na sposób Villa Calvados", jako danie głowne "Stek z kurczaka z pachnącymi grzybami i ogródkiem warzywnym".
Sponsorami Konkursów Kulinarnych na Targach były firmy:
|