Podczas Targów Gastro Invest Hotel w Poznaniu w dniu 21 października 2004 r. odbył się Konkurs Kulinarny o Złotą Patelnię organizowany przez Komisję Gastronomiczną Polskiego Zrzeszenia Hoteli
Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania głównego z piersi kurczaka na pięciu talerzach w ciągu godziny. Ponadto danie miało być charakterystyczne dla regionu, z którego pochodzili uczestnicy.
Uczestnikami Konkursu o Złotą Patelnię 2004 byli:
- Hotel Geovita z Krynicy Górskiej
Artur Kurtak
Przemysław Modzelewski
przygotowali danie "Góralska rolada z prażonym słonecznikiem w kompozycji placka ziemniaczano-orzechowego podana z warzywami oraz sosem z rydzy"
- Hotel Westin z Warszawy
Marcin Sasin
Ernest Jagodziński
przygotowali danie "Pieczona pierś kurczaka z musem z jarzębiny podane z pęczakiem po warszawsku"
- Restauracja Buongiorno-Lalka z Koszalina
Jacek Kudelski
Anna Zakałużna
przygotowali danie "Złota Polska Jesień - Mus z fileta kurczaka z kasztanami, suszonymi pomidorami i foie grass - ukryty w gruszce w towarzystwie ziemniaków i grzybów z lasu przytarganych"
- Hotel Nadmorski z Gdyni
Sebastian Truszkowski
Przemysław Langowski
- Hotel Noma Residence z Promnic
Łukasz Kozioł
Krzysztof Pec
przygotowali danie "Jesienna fantazja Księżnej Daisy"
W jury zasiedli:
Marcin Budynek
Jerzy Pasikowski
Robert Sowa
Jacek Świerk
Marek Widomski
Wyniki konkursu zostały ogłoszone na specjalnej gali w dniu 29 października w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, sponsorowanej przez Nestle.
I miejsce
Sebastian Truszkowski i Przemysław Langowski
z Hotelu Nadmorski z Gdyni
II miejsce
Łukasz Kozioł i Krzysztof Pec
z Hotelu Noma Residence z Promnic
III miejsce
Marcin Sasin i Ernest Jagodziński
z Hotelu Westin z Warszawy
IV miejsce
Artur Kurtak i Przemysław Modzelewski
z Hotelu Geovita z Krynicy Górskiej
V miejsce
Jacek Kudelski i Anna Zakałużna
z Restauracji Buongiorno-Lalka z Koszalina
Sponsorami Konkursu były firmy:
Sponsor główny: Nestle,
Pozostali sponsorzy: Ecolab, Oerlemans
|