Konkurs odbył się w dniu 19 czerwca 2004 roku w Bochni w hotelu "Millenium" zorganizowany przez Polish Prestige Hotels & Resorts oraz Komisję Gastronomiczną PZH.
Celem konkursu było doskonalenie technik flair i wykazanie się pomysłowością, inicjatywą i poszerzaniem poziomu wiedzy ogólnej z zakresu free style oraz stworzenie właściwych warunków dla wymiany poglądów i opinii w celu propagowania nowych kierunków w zawodzie barmana.
W konkursie uczestniczyli barmani i jedna barmanka aktualnie zatrudnieni na stanowisku barmana lub przygotowani do tej formy konkursu. Konkurs poprowadzili Krzysztof Dubrow i Paweł Pochwała, który zaprezentował na koniec brak umiejętności barmańskich, ale w atrakcyjnej formie rozrywkowej.
Uczestnicy konkursu opracowali własne programy występu publicznego podczas, którego sporządzili napój mieszany według własnej receptury, nigdzie wcześniej nie publikowany i nie prezentowany. Występowali w dowolnych strojach.
Podczas konkursu każdy uczestnik miał za zadanie wykonać zgłoszony przez siebie napój mieszany z zastosowaniem dowolnego stylu wykonania. Po zgłoszeniu do konkursu receptur, nie były zmieniane ich składniki, nazwy napojów, jak i same napoje. Receptura napoju alkoholowego musiała zawierać minimum 20 ml Bacardi Carta Blanca. Każdy z zawodników miała 5 minut aby wykonać drinka w trzech porcjach.
Pracę uczestników pokazu barmańskiego i prezentowane przez nich napoje mieszane oceniali jurorzy profesjonaliści, którzy pracowali w dwóch zespołach:
Jury technicznie stanowiło dwóch sędziów, którzy oceniali uczestników konkursu biorąc pod uwagę takie kryteria jak: zręczność i umiejętności, styl, prezentacja oraz widowiskowość i umiejętne posługiwanie się produktami.
Jury degustacyjne pracujące w grupach 2-osobowych oceniało napoje mieszane w ilości nie większej niż 5 napojów jednorazowo. Jurorzy zmieniali się decyzją przewodniczącego komisji sędziowskiej. Jury tego zespołu oceniało wyróżniki organoleptyczne, wykonując swą pracę w warunkach niejawnych - przy oddzielnych stolikach. Stanowiska sędziów degustacyjnych były samodzielne i oddzielone od siebie. Poszczególni jurorzy oceniali przygotowane przez zawodników napoje mieszane, zapisując oceny w karcie sędziego degustacyjnego.
Prezydium konkursu stanowili Agnieszka Buczkowska i Edwin Rzeszutek
Publiczność bardzo gorąco dopingowała wszystkich startujących, a po zakończeniu odtańczyła z uczestnikami taniec radości.
W konkursie zawodnik mógł uzyskać:- w ocenie techniczno-wizualnej maksymalną w ilość 245 punktów
- w ocenie degustacyjnej maksymalną ilość 58 punktów od dwóch jurorów
Komitet Organizacyjny zapewniał wszystkim uczestnikom konkursu:- miejsce, posiadające wymagane warunki do przeprowadzenia konkursu
- sprzęt audio do odtworzenia oprawy muzycznej na czas występu
- odpowiedni nalewak do przeprowadzenia testu free pouring'u (wolnego nalewania)
- stosowny sprzęt barowy
- standardowe szkło barowe
- dodatki komplementarne
Wyniki Mistrzostw:
Marcin Osypiński
reprezentujący Onyx Club za long drinka o nazwie Owieczka Jenny
Leszek Machoń
z Restauracji Głogowska za long drinka o nazwie Bacardi Orange
Marta Makowiecka
reprezentująca Onyx Club za long drinka Limonetka
IV miejsce | - 253 pkt. | - Broda Cezary | V miejsce | - 236 pkt. | - Zalewski Marcin | VI miejsce | - 223 pkt. | - Wolski Artur | VII miejsce | - 216 pkt. | - Kośnik Michał | VIII miejsce | - 205 pkt. | - Budnicki Michał | IX miejsce | - 204 pkt. | - Kowalski Krzysztof | X miejsce | - 167 pkt. | - Olszewski Piotr | XI miejsce | - 161 pkt. | - Fajfrowski Michał | XII miejsce | - 110 pkt. | - Hołoga Adam | XIII miejsce | - 94 pkt. | - Grabowski Marek | XIV miejsce | - 50 pkt. | - Piechowiak Adam | XV miejsce | - 30 pkt. | - Popko Sebastian |
Sponsorzy Główni Konkursów: Nestlé FoodServices, Sadrob, Bacardi Martini, Red Bull
Sponsorzy Konkursów: Bonduelle, Budrex, Combi Co, Ecolab, Elkopol, Frytki Stőver, Gastromedia, Janex, Kuger - Syropy Monin, Marie Brizzard – Likiery, Oerlemans, Pepsi Cola, Perrier, Vittel, Piekarnia InterEuropol, Pro Glass, Rational, Horeca Cafe Service,Schöller, Skoda Auto Płock, Stalgast, Suempol, Tonico & Tonico, Vita Mix, Volkswagen Łódź, Żywiec, A2m, Impel.
|