Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Wielka Patelnia wyruszyła na kulinarny szlak

Zobaczcie Państwo

Sielawa Blues 2004

Najlepsza Restauracja

Wielka Patelnia

Wielka patelnia miesięcznika „Moje Gotowanie” rozpoczęła swoją kolejną kulinarną wędrówkę po smacznych imprezach lata. Swój nowy sezon zainaugurowała podczas VII edycji festiwalu muzyki i wędkowania „Sielawa Blues”, który każdego roku odbywa się w Starych Jabłonkach na włościach Hotelu Anders.

Maskotka „Mojego Gotowania” pieszczotliwie zwana przez niektórych kucharzy „Patelenką” jest największą patelnią w Europie, ma aż 2300 litrów pojemności. Do przewiezienia „Patelenki” niezbędny jest TIR, zaś do jej rozpalenia potrzeba ciężarówki drewna.

Podczas tegorocznej Sielawy na wielkiej patelni przyrządzono dwie potrawy. „Indyka po swojsku z warzywami” wyczarowała grup takich mistrzów kuchni jak: Robert Sowa (szef drużyny), Wiesław Ambros, Łukasz Mielczanek, Jerzy Pasikowski, Jarek Walczyk oraz Artur Woszczyński reprezentujący Klub Szefów Kuchni, Carlos Gonzalez Tejera z Nestle FoodServices, Krzysztof Dubrow z ramienia Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli, a także Marek Widomski reprezentujący Oerlemans i oczywiście gospodarz imprezy szef kuchni Hotelu Anders Darek Struciński.

Drugą potrawę - „indyka egzotycznego” z pomidorami i cukinią w ziołach prowansalskich upichcili pod kierownictwem Carlosa Gonzaleza Tejery oraz Artura Woszczyńskiego: Luc Dourver prezes Nestle Polska S.A., Andrzej Turski i Barbara Czarnecka z TVP oraz aktorzy: Marian Glinka, Tomasz Kozłowicz i Andrzej Grabarczyk.

Do przyrządzenia obu potraw wykorzystano: 1000 kg piersi z indyka sprezentowanego przez firmę Indykpol oraz 100 kg cebuli i po 50 kg: przecieru pomidorowego, pieczarki blanszowanej, fasolki szparagowej i cukinii od firmy Oerlemans. Wszystkie wymienione produkty duszono przez około 3 godziny na wywarze sporządzonym z produktów Nestle FoodServices, w skład którego weszły koncentraty spożywcze w ilości: 10 kg sosu do drobiu „Maggi”, 24 kg francuskiej zupy cebulowej „Maggi”, 15 kg bulionu Consomme „Winiary” w paście oraz około 500 litrów wody mineralnej „Dar Natury”. Całość doprawiona została wonnymi przyprawami i ziołami firmy Kamis.

Całe zdarzenie barwnie i dowcipnie komentował dla publiczności znawca i wielki miłośnik światowej kuchni Carlos Gonzalez Tejera. Słuchająca go zaś rzesza fanów gotowania, wędkowania i muzykowania skupiona wokół wielkiej patelni cierpliwie oczekiwała na efekt. Było warto. Dopisały kunszt gotujących, świetne receptury i apetyty publiczności. Nad dopieszczeniem tych ostatnich odpowiednimi porcjami smakołyku czuwały: Iwona Karpiuk i Renata Sieroń z miesięcznika „Moje Gotowanie”. Mimo ogromnych rozmiarów przyrządzonych potraw, po dwóch godzinach biesiadowania Wielka Patelnia była zupełnie pusta.

Organizatorzy:
Anders Group, Klub Szefów Kuchni, Sudety - IT, Świat Wędkarski

Sponsorzy Główni:
Oerlemans, Broil King, Kamis, Wyborowa S.A., Johnson Diversey

Sponsorzy:
Opel, Coca-cola, Heinz, Impel, Pudliszki, Janex, Volkswagen, Tasman, Mleczarnia Łukta, PZU Życie, Norge, Nałęczowianka, Dr Oetker, Stalgast, MAG Dystrybucja, Żywiec, Pędzik Hodowla Suma, Nestle, Gastromedia, Scholler, InterEuropol Piekarnia Szwajcarska, Suempol, Partner Center

Patroni medialni:

Radio Olsztyn, Gazeta Olsztyńska, Hotelarz, Rynek Turystyczny, Wędkarski Świat, Przegląd Gastronomiczny, Moje Gotowanie, Gastronomie.pl, Papaja.pl, Świat Hoteli, Nowości Gastronomiczne, Menu, Przy Stoliku, W-m.pl, Gastrona.pl

Dorota Pardecka
w imieniu
Klubu Szefów Kuchni

Error : SELECT pictures_old.FILENAME, pic_categories.DIR_TITLE AS DIR1, pic_subcategories.DIR_TITLE AS DIR2 FROM pictures_old, pic_categories, pic_subcategories WHERE ID_PICTURE= AND pictures_old.CATEGORY_ID=pic_categories.ID_CATEGORY AND pictures_old.SUBCATEGORY_ID=pic_subcategories.ID_SUBCATEGORY