Wielka patelnia miesięcznika „Moje Gotowanie” rozpoczęła swoją kolejną kulinarną wędrówkę po smacznych imprezach lata. Swój nowy sezon zainaugurowała podczas VII edycji festiwalu muzyki i wędkowania „Sielawa Blues”, który każdego roku odbywa się w Starych Jabłonkach na włościach Hotelu Anders.
Maskotka „Mojego Gotowania” pieszczotliwie zwana przez niektórych kucharzy „Patelenką” jest największą patelnią w Europie, ma aż 2300 litrów pojemności. Do przewiezienia „Patelenki” niezbędny jest TIR, zaś do jej rozpalenia potrzeba ciężarówki drewna.
Podczas tegorocznej Sielawy na wielkiej patelni przyrządzono dwie potrawy. „Indyka po swojsku z warzywami” wyczarowała grup takich mistrzów kuchni jak: Robert Sowa (szef drużyny), Wiesław Ambros, Łukasz Mielczanek, Jerzy Pasikowski, Jarek Walczyk oraz Artur Woszczyński reprezentujący Klub Szefów Kuchni, Carlos Gonzalez Tejera z Nestle FoodServices, Krzysztof Dubrow z ramienia Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli, a także Marek Widomski reprezentujący Oerlemans i oczywiście gospodarz imprezy szef kuchni Hotelu Anders Darek Struciński.
Drugą potrawę - „indyka egzotycznego” z pomidorami i cukinią w ziołach prowansalskich upichcili pod kierownictwem Carlosa Gonzaleza Tejery oraz Artura Woszczyńskiego: Luc Dourver prezes Nestle Polska S.A., Andrzej Turski i Barbara Czarnecka z TVP oraz aktorzy: Marian Glinka, Tomasz Kozłowicz i Andrzej Grabarczyk.
Do przyrządzenia obu potraw wykorzystano: 1000 kg piersi z indyka sprezentowanego przez firmę Indykpol oraz 100 kg cebuli i po 50 kg: przecieru pomidorowego, pieczarki blanszowanej, fasolki szparagowej i cukinii od firmy Oerlemans. Wszystkie wymienione produkty duszono przez około 3 godziny na wywarze sporządzonym z produktów Nestle FoodServices, w skład którego weszły koncentraty spożywcze w ilości: 10 kg sosu do drobiu „Maggi”, 24 kg francuskiej zupy cebulowej „Maggi”, 15 kg bulionu Consomme „Winiary” w paście oraz około 500 litrów wody mineralnej „Dar Natury”. Całość doprawiona została wonnymi przyprawami i ziołami firmy Kamis.
Całe zdarzenie barwnie i dowcipnie komentował dla publiczności znawca i wielki miłośnik światowej kuchni Carlos Gonzalez Tejera. Słuchająca go zaś rzesza fanów gotowania, wędkowania i muzykowania skupiona wokół wielkiej patelni cierpliwie oczekiwała na efekt. Było warto. Dopisały kunszt gotujących, świetne receptury i apetyty publiczności. Nad dopieszczeniem tych ostatnich odpowiednimi porcjami smakołyku czuwały: Iwona Karpiuk i Renata Sieroń z miesięcznika „Moje Gotowanie”. Mimo ogromnych rozmiarów przyrządzonych potraw, po dwóch godzinach biesiadowania Wielka Patelnia była zupełnie pusta.
Organizatorzy:
Anders Group, Klub Szefów Kuchni, Sudety - IT, Świat Wędkarski
Sponsorzy Główni:
Oerlemans, Broil King, Kamis, Wyborowa S.A., Johnson Diversey
Sponsorzy:
Opel, Coca-cola, Heinz, Impel, Pudliszki, Janex, Volkswagen, Tasman, Mleczarnia Łukta, PZU Życie, Norge, Nałęczowianka, Dr Oetker, Stalgast, MAG Dystrybucja, Żywiec, Pędzik Hodowla Suma, Nestle, Gastromedia, Scholler, InterEuropol Piekarnia Szwajcarska, Suempol, Partner Center
Patroni medialni:
Radio Olsztyn, Gazeta Olsztyńska, Hotelarz, Rynek Turystyczny, Wędkarski Świat, Przegląd Gastronomiczny, Moje Gotowanie, Gastronomie.pl, Papaja.pl, Świat Hoteli, Nowości Gastronomiczne, Menu, Przy Stoliku, W-m.pl, Gastrona.pl |