Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
 

Zobaczcie Państwo

Trzy Medale z Estonii

Nagrodzone potrawy

Potrawa nagrodzona złotym medalem:

Pierś z kurczaka surf and turf

Składniki:

  • Pierś z kurczaka

  • 1 szt

  • Łosoś wędzony

  • 10 dag

  • Śmietana

  • 2 łyżki

  • Jogurt naturalny

  • 1 małe opakowanie

  • Mięso z homara

  • 10 dag

  • Mięso z małżów

  • 5 dag

  • Mięso z szyjek rakowych

  • 5 dag

  • Cytryna

  • 1 szt

  • Świeży szpinak

  • 5 dag

  • Koniak

  • 50 ml

  • Masło

  • 2 łyżki



    Sposób wykonania:

    Mięso z kurczaka zostało zamarynowane w naturalnym jogurcie z dodatkiem soku cytrynowego i odrobiną startej skórki cytryny. Pierś leżała w takiej marynacie około 5 godzin.

    Mięso z wędzonego łososia zmiksowane zostało ze śmietaną. Owoce morza pokrojone w duże kawałki podsmażono na patelni i lekko flambirowano koniakiem, a następnie wymieszano z musem z łososia. Opłukane liście szpinaku oddzielono od ich zgrubiałych części i lekko przysmażono na maśle.

    Zamarynowana pierś z kurczaka została dokładnie rozbita, po czym ułożono na niej szpinak oraz mięso z łososia z kawałkami owoców morza. Następnie całość zrolowano w kształtną roladę i zawinięto ją w folię aluminiową. Tak spreparowane produkty grillowano przez około 5 min., po czym usunięto folię i dopiekano mięso przez kolejne 10 min. Potrawa była serwowana z aromatyczną salsą z owoców tropikalnych.

    Salsa

    Składniki:

  • Mango

  • 1 szt

  • Papaja

  • 1 szt

  • Kolendra

  • 2 łyżki

  • Oliwa z oliwek

  • 2 łyżki

  • Cukier

  • 2 łyżki

  • Sok z cytryny

  • 1 szt

  • Cebula czerwona

  • 1 szt

  • Czuszka

  • 1 szt



    Sposób wykonania:

    Wszystkie składniki zostały drobno pokrojone w kostkę i wymieszano doprawiając do smaku cukrem i sokiem z cytryny.

    Potrawa nagrodzona srebrnym medalem:

    Żebra wieprzowe

    Składniki:

  • Żebra wieprzowe

  • 1 płat/ok. 1 kg

  • Papryka czerwona

  • 1 szt

  • Mozarella w gomółce

  • 1 szt

  • Świeży szpinak

  • 20 dag

  • Ocet balsamiczny

  • 0,5 litra

  • Miód pszczeli

  • 100 ml

  • Masło

  • 1 łyżka



    Sposób wykonania:

    Żebra wieprzowe natarte solą i pieprzem oraz dobrze skropione sosem z miodu i octu balsamicznego odstawiono na około 5 – 6 godz. Potem delikatnie podcinając usunięto kości i rozbito mięso. Następnie ułożono na nim zeszklony na maśle szpinak, pokrojony w grube paski ser mozarella i uprzednio zgrillowaną czerwoną paprykę. Całość została zrolowana i owinięta w folię aluminiową na kształt cukierka z zawiniętymi końcówkami folii. Mięso grillowano około 5 min, następnie folię usunięto i grillowano kolejne 10 min.

    Żebra niezwykle delikatnie obracano, aby nie dopuścić do wycieknięcia zeń rozpuszczonego sera.

    Pozostałą marynatę przelano na patelnię i tak ogrzewano, aż do jej zgęstnienia. Uzyskanym w ten sposób sosem balsamicznym polano przed podaniem serwowane żebra.

    Smak nagrodzonych delicji jest niemożliwy do opisania.

    Piotr Murawski wraz z ekipą polskiej reprezentacji startującej z ramienia Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni namawiają do podjęcia tego niełatwego, ale jakże fantastycznego wyzwania.

     


     Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000