Potrawa nagrodzona złotym medalem: Pierś z kurczaka surf and turf Składniki: | Pierś z kurczaka | 1 szt | Łosoś wędzony | 10 dag | Śmietana | 2 łyżki | Jogurt naturalny | 1 małe opakowanie | Mięso z homara | 10 dag | Mięso z małżów | 5 dag | Mięso z szyjek rakowych | 5 dag | Cytryna | 1 szt | Świeży szpinak | 5 dag | Koniak | 50 ml | Masło | 2 łyżki |
| |
Sposób wykonania:Mięso z kurczaka zostało zamarynowane w naturalnym jogurcie z dodatkiem soku cytrynowego i odrobiną startej skórki cytryny. Pierś leżała w takiej marynacie około 5 godzin.
Mięso z wędzonego łososia zmiksowane zostało ze śmietaną. Owoce morza pokrojone w duże kawałki podsmażono na patelni i lekko flambirowano koniakiem, a następnie wymieszano z musem z łososia. Opłukane liście szpinaku oddzielono od ich zgrubiałych części i lekko przysmażono na maśle.
Zamarynowana pierś z kurczaka została dokładnie rozbita, po czym ułożono na niej szpinak oraz mięso z łososia z kawałkami owoców morza. Następnie całość zrolowano w kształtną roladę i zawinięto ją w folię aluminiową. Tak spreparowane produkty grillowano przez około 5 min., po czym usunięto folię i dopiekano mięso przez kolejne 10 min. Potrawa była serwowana z aromatyczną salsą z owoców tropikalnych. Salsa Składniki: | Mango | 1 szt | Papaja | 1 szt | Kolendra | 2 łyżki | Oliwa z oliwek | 2 łyżki | Cukier | 2 łyżki | Sok z cytryny | 1 szt | Cebula czerwona | 1 szt | Czuszka | 1 szt |
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zostały drobno pokrojone w kostkę i wymieszano doprawiając do smaku cukrem i sokiem z cytryny.Potrawa nagrodzona srebrnym medalem: Żebra wieprzowe Składniki: | Żebra wieprzowe | 1 płat/ok. 1 kg | Papryka czerwona | 1 szt | Mozarella w gomółce | 1 szt | Świeży szpinak | 20 dag | Ocet balsamiczny | 0,5 litra | Miód pszczeli | 100 ml | Masło | 1 łyżka |
| |
Sposób wykonania:Żebra wieprzowe natarte solą i pieprzem oraz dobrze skropione sosem z miodu i octu balsamicznego odstawiono na około 5 – 6 godz. Potem delikatnie podcinając usunięto kości i rozbito mięso. Następnie ułożono na nim zeszklony na maśle szpinak, pokrojony w grube paski ser mozarella i uprzednio zgrillowaną czerwoną paprykę. Całość została zrolowana i owinięta w folię aluminiową na kształt cukierka z zawiniętymi końcówkami folii. Mięso grillowano około 5 min, następnie folię usunięto i grillowano kolejne 10 min.
Żebra niezwykle delikatnie obracano, aby nie dopuścić do wycieknięcia zeń rozpuszczonego sera.
Pozostałą marynatę przelano na patelnię i tak ogrzewano, aż do jej zgęstnienia. Uzyskanym w ten sposób sosem balsamicznym polano przed podaniem serwowane żebra.
Smak nagrodzonych delicji jest niemożliwy do opisania.
Piotr Murawski wraz z ekipą polskiej reprezentacji startującej z ramienia Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni namawiają do podjęcia tego niełatwego, ale jakże fantastycznego wyzwania.
|