Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Trzy medale na IX Mistrzostwach Europy w Grillowaniu

Zobaczcie Państwo

Trzy Medale z Estonii

Nagrodzone potrawy

Polscy wirtuozi sztuki kulinarnej wrócili z Mistrzostw Europy w Grillowaniu ze złotem, srebrem i brązem


Zakończyły się IX Mistrzostwa Europy w Grillowaniu organizowane co roku przez Światowe Stowarzyszenie Barbeque (World Barbeque Association). Tym razem odbyły się w stolicy Estonii Tallinie.


Wzięły w nich udział trzy polskie zespoły. Najwyższe, czwarte miejsce, zajęła ekipa Polish BBQ Kings, która reprezentowała Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Drużyna pojechała do Tallina z Grillo – Wędzarnią „King”, w którą wyposażyła ją Firma Elkopol – importer i dystrybutor wysokojakościowego mięsa oraz gastronomicznych urządzeń plenerowych. Wyczarowując potrawy na urządzeniu łączącym w sobie: wędzarnię, Barbeque oraz grill drużyna pod kierownictwem Piotra Murawskiego w składzie: Agnieszka Jasik i Piotr Strzałkowski (oboje, tak jak kapitan z Hotelu Marriott) oraz Marcin Piotrkowski (restauracja Bordo) zdobyła złoto i srebro w dwóch z 5 konkurencji. Zajęli pierwsze miejsce w przyrządzaniu potrawy z kurczaka i drugie za osiągnięcia w serwowaniu żeberek.

Medal brązowy za zajęcie trzeciego miejsca w kategorii: danie z wieprzowiny przywiozła z Tallina do Polski drużyna Tyskie TGT, która wraz z ekipą Kasprowy MGTZ startowała z ramienia Klubu Przyjaciół Grilla.
W mistrzostwach wzięły też udział drużyny z: Łotwy, Litwy, Niemiec i Danii. Ogółem startowało 16 załóg. Ostatecznie Grand Prix zdobyli Estończycy, którzy wystawili aż 9 zespołów. Łupem gospodarzy padły również miejsce drugie i trzecie. Polish BBQ Kings uplasowali się tuż za nimi na 4 pozycji. Piąte miejsce zajęła ekipa Tyskie TGT, zaś reprezentanci z zakopiańskiego Hotelu Kasprowy dziesiąty wynik.

Polacy niewątpliwie osiągnęliby lepsze wyniki, gdyby nie ich nazbyt romantyczna wiara w zasadę fair play. Wzajemne ustalenia w polskiej ekipie chcącej wykluczyć stronniczość ocen były jednoznaczne: polskie jury nie ocenia dzieł polskich drużyn. Niestety zasady tej nie przyjęły pozostałe startujące kraje. - Ta sytuacja wywołała nieoficjalną dyskusję wśród członków Światowego Stowarzyszenia Barbeque z różnych krajów – mówi Piotr Murawski - Wszyscy byliśmy zdania, że wyniki nie odzwierciedlają rzeczywistych walorów potraw i umiejętności startujących. Pojawiły się liczne opinie, że w przyszłości powinno się zmienić zasady oceniania na bardziej klarowne, takie jak zastosowane przez nas – dodaje kapitan Polish BBQ Kings.

Duże zainteresowanie i rozbawienie budziła aranżacja stoiska polskiej drużyny Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Dekoracja przypominała warowny zamek, przy czym jedna z jego wież ozdobiona była barwami biało czerwonej, druga zaś Unii Europejskiej. Pomiędzy nimi zawisła czerwona gwiazda przebita sztandarem "Solidarności". Polskie stoisko zdobiła dodatkowo grillo – wędzarnia kształtem przypominająca lokomotywę z początku ubiegłego wieku. W ramach poczęstunku dla uczestników, obserwatorów i jury drużyna Polish BBQ Kings serwowała pieczonego na miejscu i podawanego prosto z rożna doskonałego sękacza, znakomite tradycyjne polskie nalewki, bigos i smalec.

Tekst sponsorowany przez firmę Elkopol Sp. z o.o. - importera i dystrybutora wysokojakościowego mięsa oraz gastronomicznych urządzeń plenerowych.

Wyjazd naszej ekipy do Estonii sponsorowali: Elkopol, Janex, Stalgast, Ecolab, Promar, ESI, Cheman
Dorota Pardecka - Elkopol
Error : SELECT pictures_old.FILENAME, pic_categories.DIR_TITLE AS DIR1, pic_subcategories.DIR_TITLE AS DIR2 FROM pictures_old, pic_categories, pic_subcategories WHERE ID_PICTURE= AND pictures_old.CATEGORY_ID=pic_categories.ID_CATEGORY AND pictures_old.SUBCATEGORY_ID=pic_subcategories.ID_SUBCATEGORY