Restauracja Prowansja z Warszawy przygotowała na Dzień Ślimaka: - Ślimaki duszone z botwinką
- Ślimaki po burgundzku
- Ślimaki w maśle z białym winem i parmezanem
- Szaszłyki ze ślimaków i kurek
Informacja o świętowaniu w Prowansji ukazała się w stołecznej Gazecie Wyborczej już w piątek, toteż nikogo nie zdziwiło, że w poniedziałek Panu Krzysztofowi Kassenbergowi skończyła się pierwsza partia ślimaków.
Na łamach Gazety Wyborczej Pan Krzysztof tłumaczył, czym się je ślimaka i z jakimi dodatkami najlepiej się komponują. Tydzień ślimaka w Prowansji przyciągnął do restauracji tłumy smakoszy i eksperymentatorów.
Przepis na SZASZŁYK ZE ŚLIMAKÓW I KUREK (dla 4 osób)
Składniki:
4 tuziny obgotowanych ślimaków (z zalewy naturalnej)
40 sztuk średniej wielkości kurek
40 cebulek marynowanych w occie Balsamico
2 łyżki stołowe drobno siekanego kopru włoskiego
1 łyżka świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
Masło do smażenia
1 szklanka bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
Na szpadki do szaszłyków nałożyć przemiennie ślimaki, cebulki i kurki. Rozgrzać na patelni masło i smażyć szaszłyki ze wszystkich stron. Dodać koper włoski, tymianek i czosnek. Smażyć do momentu zeszklenia się kopru włoskiego. Wlać bulion i na małym ogniu dusić do zgęstnienia sosu. Podać na drobno poszatkowanej sałacie lodowej i posypać świeżo posiekanym koperkiem, natką lub pietruszką (zależy od indywidualnych preferencji).
Autorem przepisu jest Piotr Piasecki – Szef Kuchni restauracji Prowansja w Warszawie
|