Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Dzień Ślimaka w Restauracji Prowansja

Zobaczcie Państwo

Dzień ślimaka w Polsce

Ciekawostki o ślimakach

Hotel Jan III Sobieski

Hotel Copernicus

Restauracja Prowansja

Hotel Belweder

Hotel Norma Residence

Restauracja Montmartre

Restauracja Prowansja z Warszawy przygotowała na Dzień Ślimaka:

  • Ślimaki duszone z botwinką
  • Ślimaki po burgundzku
  • Ślimaki w  maśle z białym winem i parmezanem
  • Szaszłyki ze ślimaków i kurek

Informacja o świętowaniu w Prowansji ukazała się w stołecznej Gazecie Wyborczej już w piątek, toteż nikogo nie zdziwiło, że w poniedziałek Panu Krzysztofowi Kassenbergowi skończyła się pierwsza partia ślimaków.


Na łamach Gazety Wyborczej Pan Krzysztof tłumaczył, czym się je ślimaka i z jakimi dodatkami najlepiej się komponują. Tydzień ślimaka w Prowansji przyciągnął do restauracji tłumy smakoszy i eksperymentatorów.

Przepis na SZASZŁYK ZE ŚLIMAKÓW I KUREK (dla 4 osób)

Składniki:

4 tuziny obgotowanych ślimaków (z zalewy naturalnej)
40 sztuk średniej wielkości kurek
40 cebulek marynowanych w occie Balsamico
2 łyżki stołowe drobno siekanego kopru włoskiego
1 łyżka świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
Masło do smażenia
1 szklanka bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Na szpadki do szaszłyków nałożyć przemiennie ślimaki, cebulki i kurki. Rozgrzać na patelni masło i smażyć szaszłyki ze wszystkich stron. Dodać koper włoski, tymianek i czosnek. Smażyć do momentu zeszklenia się kopru włoskiego. Wlać bulion i na małym ogniu dusić do zgęstnienia sosu. Podać na drobno poszatkowanej sałacie lodowej i posypać świeżo posiekanym koperkiem, natką lub pietruszką (zależy od indywidualnych preferencji).

Autorem przepisu jest Piotr Piasecki – Szef Kuchni restauracji Prowansja w Warszawie

 
Error : SELECT pictures_old.FILENAME, pic_categories.DIR_TITLE AS DIR1, pic_subcategories.DIR_TITLE AS DIR2 FROM pictures_old, pic_categories, pic_subcategories WHERE ID_PICTURE= AND pictures_old.CATEGORY_ID=pic_categories.ID_CATEGORY AND pictures_old.SUBCATEGORY_ID=pic_subcategories.ID_SUBCATEGORY