Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
09.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Dzień Ślimaka w Hotelu Belweder w Ustroniu

Zobaczcie Państwo

Dzień ślimaka w Polsce

Ciekawostki o ślimakach

Hotel Jan III Sobieski

Hotel Copernicus

Restauracja Prowansja

Hotel Belweder

Hotel Norma Residence

Restauracja Montmartre

Na Śląsku obchodzono Dzień Ślimaka w dwóch miejscach. Jednym z nich był hotel Belweder z Ustronia z Szefem Kuchni Panem Wiesławem Boberem, który przygotował z tej okazji m. in. Ślimaki duszone w winie wg swojego przepisu:

Ślimaki duszone w winie - 10 porcji

60 dag gotowanych ślimaków
1 ¼ szklanki białego, wytrawnego wina
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
2 cytryny
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy, sól, pieprz

Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą. Masło roztopić, dodać czosnek i ślimaki. Wlać wino, dodać pieprz i dusić 7 minut. Cytryny umyć, pokroić na cząstki. Natkę umyć, osaczyć i usmażyć na oliwie. Podawać w kokilkach przybrane smażona natką pietruszki i cząstkami cytryny.

W karcie z okazji Dnia Ślimaka znalazły się:

  • Śródziemnomorska sałatka ze ślimaków a la Bonduelle

  • Francuski rarytas

  • Ślimaki duszone w winie
„Nie możemy cały czas jeść wieprzowiny, wołowiny i drobiu” - apelował w katowickim wydaniu Gazety Wyborczej Pan Wiesław Bober – Szef Kuchni Hotelu Belweder.
 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000