Na Śląsku obchodzono Dzień Ślimaka w dwóch miejscach. Jednym z nich był hotel Belweder z Ustronia z Szefem Kuchni Panem Wiesławem Boberem, który przygotował z tej okazji m. in. Ślimaki duszone w winie wg swojego przepisu:
Ślimaki duszone w winie - 10 porcji
60 dag gotowanych ślimaków
1 ¼ szklanki białego, wytrawnego wina
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
2 cytryny
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą. Masło roztopić, dodać czosnek i ślimaki. Wlać wino, dodać pieprz i dusić 7 minut. Cytryny umyć, pokroić na cząstki. Natkę umyć, osaczyć i usmażyć na oliwie. Podawać w kokilkach przybrane smażona natką pietruszki i cząstkami cytryny.
W karcie z okazji Dnia Ślimaka znalazły się:
- Śródziemnomorska sałatka ze ślimaków a la Bonduelle
- Francuski rarytas
- Ślimaki duszone w winie
„Nie możemy cały czas jeść wieprzowiny, wołowiny i drobiu” - apelował w katowickim wydaniu Gazety Wyborczej Pan Wiesław Bober – Szef Kuchni Hotelu Belweder. |