W sobotę 27 marca 2004 roku podczas uroczystej gali w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie wręczono tegoroczne statuetki. Oskary Kulinarne są nagrodą środowiskową: to dziennikarze, publicyści i osoby zajmujące się zawodowo tematyką kulinarną układają listę nominowanych, a w następującym po tym głosowaniu wybierają laureatów nagrody.
Ideą nagrody jest uhonorowanie tych, którzy w szczególnym stopniu przyczyniają się do ożywienie polskiego życia kulinarnego, wywierając wpływ na kulinarną wyobraźnię Polaków. Nagrody przyznane zostały po raz pierwszy w kwietniu 2003 roku. W pierwszej edycji konkursu oskarowe statuetki były przyznawane w 3 kategoriach.
W tym roku konkurs się rozrósł i twórcy życia kulinarnego rywalizowali w 4 kategoriach:
Osobowość kulinarna - kandydatami do tej nagrody były osoby kojarzone ze sztuką i kulturą kulinarną. Działalność ich przyczynia się do wzrostu społecznego zainteresowania tymi dziedzinami, jest inspiracją do kulinarnych poszukiwań, eksperymentów i czerpania radości z jedzenia.Statuetkę w kategorii osobowość kulinarna otrzymał Robert Sowa.
Inicjatywa kulinarna - nagroda dla działań, które w interesujący sposób stymulują rozwój życia kulinarnego, przekazują informacje przyczyniające się do wzrostu zainteresowania sztuką i kulturą kulinarną.
W tej kategorii Statuetkę Oskara przyznano konkursowi „Polskie danie dla Europy”, którego pomysłodawcą była Fundacja Unia&Polska
Publikacja prasowa - np. stała rubryka kulinarna w piśmie lub cykl artykułów, które zyskały szczególne uznanie w oczach czytelników, dostarczając bieżących informacji o trendach w kuchni i gastronomii.
W II Edycji Gali, ze względu na równą liczbę otrzymanych głosów, przyznano dwie nagrody: dla działu kulinarnego Elle prowadzonego przez Tessę Capponi-Borawską oraz rubryki „Kuchnia artystyczna” Marty Gessler w magazynie „Wysokie Obcasy”.
Książka kulinarna - nagroda dla najciekawszej pozycji wydawniczej, obejmująca zarówno książki kucharskie, jak i książki traktujące o obyczajach związanych z jedzeniem i gotowaniem oraz literaturę piękną.
Podczas tej edycji konkursu Statuetkę przyznano książce „Dialogi języka z podniebieniem” Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza. Ze względu na niewielką różnicę głosów Kapituła postanowiła przyznać drugą statuetkę w tej kategorii książce „Dzieje smaku” - Ludwika Stommy.
Część gości sugerowała, aby wyrównać szanse wszystkich nominowanych, wyodrębniając specjalną kategorię „Makłowicz & Bikont”, którzy nominowani są już tradycyjnie w kilku kategoriach i zawsze zbierają niebagatelną liczbę głosów. Jednak póki co Kapituła zdecydowała, że w przyszłym roku pojawi się co prawda nowa kategoria, będzie to - Telewizyjny Program Kulinarny.
Zwycięzcy uhonorowani specjalnie zaprojektowanymi na tę okazję statuetkami z brązu automatycznie powoływani są w skład Kapituły, która będzie decydować o przyznaniu nagród w przyszłych latach.
W tym roku statuetki wręczał Marek Kopyto reprezentujący fundatora statuetek i głównego sponsora całej imprezy markę Knorr. Specjalny bufet, w formie smakowo - tematycznych stacji, przygotował Klub Szefów Kuchni.
|