Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Kulinarny Puchar Polski

zobacz też: Wielkopolski Kucharz Roku
zobacz też: Festiwal Kuchni Regionalnych
zobacz też: Międzynarodowe Targi Turystyki w Poznaniu



Niekwestionowanym zwycięzcą I Kulinarnego Pucharu Polski został poznaniak Dominik Brodziak pozostawiając drugie miejsce Romanowi Ratajczakowi a trzecie Arturowi Woszczyńskiemu. Zwycięzca przygotował: Torcik z owoców morza i Crepintte z polędwiczki cielęcej z borowikami. Ceremonia wręczenia I-go Kulinarnego Pucharu Polski miała miejsce wieczorem tego samego dnia w Hotelu Park Plaza.
Konkurs o I Kulinarny Puchar Polski ufundowany przez prezesa Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich był wiodącym wydarzeniem III-go dnia targów. Zaszczytna rola prowadzącego przypadła Robertowi Makłowiczowi.
Podobnie jak i konkurs o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku przebiegał on w dwóch etapach. Tu jednak uczestniczący mieli za zadanie przygotować zakąskę i danie główne.


Na liście walczących o puchar znaleźli się w pierwszym etapie:
  • Marcin Budymek (Hotel Bryza w Juracie) wraz z pomocnikiem Arkadiuszem Pankiem,
  • Artur Woszczyński (Hotel Jan III Sobieski w Warszawie) wraz z pomocnikiem Konradem Birkiem,
  • Michał Tkaczyk (Hotel Holiday Inn w Warszawie) wraz z pomocnikiem Mariuszem Boguszem,
  • Roman Ratajczak (Gospoda Pod Koziołkami w Poznaniu) wraz z pomocnikiem Maciejem Bartoszewskim,
  • Rafał Targosz (Hotel Copernicus w Krakowie) wraz z pomocnikiem Damianem Kaliszem,

oraz walczący w drugim etapie:
  • Grzegorz Parczewski (Restauracja Ratuszowa w Grudziądzu) wraz z pomocnikiem Elżbietą Markuszewską,
  • Dominik Brodziak (Hotel Park w Poznaiu) wraz z pomocnikiem Tomaszem Purolem,
  • Dariusz Zaborski (prom Stena Line w Gdyni) wraz z pomocnikiem Danielem Setzke,
  • Stefan Skoczek (Hotel Holiday Inn w Gdańsku) wraz z pomocnikiem Marcinem Marusiekiem,
  • Przemysław Kaczmarek (Hotel Vivaldi w Poznaniu) wraz z pomocnikiem Tomaszem Barnowskim.

Potrawy podlegały ocenie Jury Międzynarodowego w skład którego wchodzili:
  • Josef Illinger - szef kuchni Hotelu Astoria w Salzburgu (Austria),
  • Camille Schumacher - wieloletni juror Bocuse d''Or,
  • Bernard Wegner - Berlin,
  • Gregor Gubler - application manager FoodService Europe,
  • Piotr Pabisiak - szef kuchni w Hotelu Radisson Sas w Szczecinie.

Kulinarny Puchar Polski okazał się tak znaczącym wydarzeniem nie tylko na Targach ale głównie kulinarnym jest rzeczą pewną, że zagości na stałe w kalendarzu imprez. Należą się wyrazy uznania organizatorom a głównie panu Leszkowi Gryce który od początku czuwał nad każdym najdrobniejszym elementem organizacyjnym. Nawet w ocenie międzynarodowego jury była to impreza na światowym poziomie, co stwierdził Josef Illinger podczas ceremonii wręczania nagród.

Katarzyna Czyżewicz


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000