zobacz też: Wielkopolski Kucharz Roku
zobacz też: Festiwal Kuchni Regionalnych
zobacz też: Międzynarodowe Targi Turystyki w Poznaniu
Niekwestionowanym zwycięzcą I Kulinarnego Pucharu Polski został poznaniak Dominik Brodziak pozostawiając drugie miejsce Romanowi Ratajczakowi a trzecie Arturowi Woszczyńskiemu. Zwycięzca przygotował: Torcik z owoców morza i Crepintte z polędwiczki cielęcej z borowikami. Ceremonia wręczenia I-go Kulinarnego Pucharu Polski miała miejsce wieczorem tego samego dnia w Hotelu Park Plaza.
Konkurs o I Kulinarny Puchar Polski ufundowany przez prezesa Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich był wiodącym wydarzeniem III-go dnia targów. Zaszczytna rola prowadzącego przypadła Robertowi Makłowiczowi.
Podobnie jak i konkurs o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku przebiegał on w dwóch etapach. Tu jednak uczestniczący mieli za zadanie przygotować zakąskę i danie główne.
Na liście walczących o puchar znaleźli się w pierwszym etapie:- Marcin Budymek (Hotel Bryza w Juracie) wraz z pomocnikiem Arkadiuszem Pankiem,
- Artur Woszczyński (Hotel Jan III Sobieski w Warszawie) wraz z pomocnikiem Konradem Birkiem,
- Michał Tkaczyk (Hotel Holiday Inn w Warszawie) wraz z pomocnikiem Mariuszem Boguszem,
- Roman Ratajczak (Gospoda Pod Koziołkami w Poznaniu) wraz z pomocnikiem Maciejem Bartoszewskim,
- Rafał Targosz (Hotel Copernicus w Krakowie) wraz z pomocnikiem Damianem Kaliszem,
oraz walczący w drugim etapie:- Grzegorz Parczewski (Restauracja Ratuszowa w Grudziądzu) wraz z pomocnikiem Elżbietą Markuszewską,
- Dominik Brodziak (Hotel Park w Poznaiu) wraz z pomocnikiem Tomaszem Purolem,
- Dariusz Zaborski (prom Stena Line w Gdyni) wraz z pomocnikiem Danielem Setzke,
- Stefan Skoczek (Hotel Holiday Inn w Gdańsku) wraz z pomocnikiem Marcinem Marusiekiem,
- Przemysław Kaczmarek (Hotel Vivaldi w Poznaniu) wraz z pomocnikiem Tomaszem Barnowskim.
Potrawy podlegały ocenie Jury Międzynarodowego w skład którego wchodzili:- Josef Illinger - szef kuchni Hotelu Astoria w Salzburgu (Austria),
- Camille Schumacher - wieloletni juror Bocuse d''Or,
- Bernard Wegner - Berlin,
- Gregor Gubler - application manager FoodService Europe,
- Piotr Pabisiak - szef kuchni w Hotelu Radisson Sas w Szczecinie.
Kulinarny Puchar Polski okazał się tak znaczącym wydarzeniem nie tylko na Targach ale głównie kulinarnym jest rzeczą pewną, że zagości na stałe w kalendarzu imprez. Należą się wyrazy uznania organizatorom a głównie panu Leszkowi Gryce który od początku czuwał nad każdym najdrobniejszym elementem organizacyjnym. Nawet w ocenie międzynarodowego jury była to impreza na światowym poziomie, co stwierdził Josef Illinger podczas ceremonii wręczania nagród. |