Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Puchar Polski 2003
Igraszki Kulinarne, Złota Patelnia i Złoty Wałek

III Kulinarny Puchar Polski

Zobaczcie Państwo

Tour Salon 2003

Gastro-Invest-Hotel

Festiwal Kuchni Regionalnych

Kulinarna elita Polski to dziesięć najlepszych zespołów kucharskich składających się z kucharza i jego pomocnika, zwycięzców najwyżej notowanych imprez kulinarnych w kraju - zmierzyła się o III Kulinarny Puchar Polski. W skład jury weszli: Robert Sowa z Polski, Marcello Colo z Włoch, C. Schumacher z Luksemburga, Kjetill Gundersen z Norwegii oraz Gregor Gubler ze Szwajcarii.

I miejsce zdobyli: Marcin Walasek z Hotelu NOMA RESIDENCE z Promnic z pomocnikiem Łukaszem Koziołem za "Zakąskę z sandacza i raków" oraz "Schab z dzika z owocami runa leśnego". Nagroda główna to piękna szklana statuetka ufundowana przez Prezesa Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich.

II miejsce zajęli: Arkadiusz Panek z Hotelu BRYZA z Juraty
z pomocnikiem Damianem Kluszczykiem za "Sandacza po staropolsku z królewskimi rakami i sosem z krupniku i melisy" oraz "Schab z dzika korzeniami dosmaczony, z grzybami i orzechami w miodzie, z napitkiem jak należy podanym".

III miejsce zajęli: Tomasz Purol z Hotelu PARK z Poznania
z pomocnikiem Pawłem Rozmiarkiem za "Kawałki marynowanego sandacza na ragout z warzyw z kropelką sosu rakowego" oraz "Schab z dzika przekładany kasztanami z gratin ziemniaczano-borowikowym i sosem z owoców leśnych".


Organizatorami konkursu określanego przez branżę jako Mistrzostwa Polski w Gotowaniu są: Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników, Wielkopolska Izba Gastronomii, Studio Kulinarne Gales i Międzynarodowe Targi Poznańskie.

Sponsorzy Festiwalu Kuchni Regionalnych, III Kulinarnego Pucharu Polski, Wielkopolskiego Kucharza Roku, Konkursu o Złotą Patelnię i Konkursu o Złoty Wałek:

Bonduelle
Combi Co.
Dora Metal Sp. z o.o.
Ecolab
Eva Tec
Fagor Gastro Polska
Frytki Stover Sp. z o.o.
Gastromedia
Gastrometal
Grapil
Lorien
Łódzkie Zakłady Metalowe Lozamet Sp. z o.o.
Norge
Pana Gastro Sp. z o.o.
Prim Gastro
Pro Asco Bloc Sp. z o.o.
Retigo - Biuro logistyczne Nowa-2001 Sp. z o.o.
Stalgast
Staropolanka
Tanake S.A.
UBF Foodsolutions - Unilever Bestfoods
Uniscale Sp. z o.o.
Viva-Mix
Wyborowa S.A.
Winterhalter Gastronom Polska
Żywiec Trade Sp. z o.o.


V Konkurs o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku

Najlepsi kucharze z Wielkopolski rywalizowali w przygotowaniu dania z kaczki - głównego składnika wielu tradycyjnych wielkopolskich potraw.

I miejsce oraz tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku zdobył Sławomir Komorniczak z ABC Kuchni z Suchego Lasu za "Filet z kaczki w pomarańczowej otoczce, faszerowany wątróbką z borowikami na sosie z dodatkiem octu Balsamico".

II miejsce zajął Paweł Rozmiarek z Hotelu Park z Poznania za "Pierś kaczki przekładana foie gras z sosem żubrowo-miodowym".

III miejsce zajął Maciej Bartoszewski z Gospody "Pod Koziołkami" z Poznania za "Kaczka Confit z kasztanami, talarkami z ziemniaków i glazurowaną marchewką".


Konkurs o Złotą Patelnię

O "Złotą Patelnię" ubiegało się pięć par kucharskich przygotowując dania z polskich ryb.
Ich prace oceniali: Jerzy Pasikowski i Mirosław Drewniak.

I miejsce zajęli: Przemysław Kaczmarek z UBF FoodSolutions i Mariusz Dziamski z Hotelu Mercure Poznań za "Sieję na puszystym kremie rakowym serwowaną z ziemniaczaną awanturką".

II miejsce zajęli: Marcin Budynek i Marcin Stelmaszyk z Hotelu Bryza w Juracie za "Pierogi z troci wędrownej z borowikami".

III miejsce zajęli: Paweł Wojtanek i Marcin Kłyś z Hotelu Belvedere w Zakopanem za "Marynowanego karpia w czerwonym winie z ciastkiem gryczanym na ciemnym sosie".


Konkurs o Złoty Wałek


W konkursie o "Złoty Wałek" cukiernicy wykonywali desery z polskich owoców.
Ich prace oceniali: Bożena Sikoń i Janusz Profus.

I miejsce zajął Paweł Małecki z Cukierni Adama Sowy z Bydgoszczy za "Trzy żywioły: ogień, woda, wiatr".

II miejsce zajął Tomasz Kowalczyk z Cukierni Jotka z Warszawy za "Magię jesieni".

III miejsce zajął Rafał Włudyka z restauracji Wierzynek z Krakowa za "Gotowane jabłko w Calvadosie podawane z flambirowanym bananem w armacie wanilii i cynamonu".

Organizatorami konkursu były: Komisja Gastronomiczna Polskiego Zrzeszenia Hoteli oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie, a patronat nad nim objęło Ministerstwo Gospodarki.


Karczmy Regionalne

Prawdziwą ucztą dla podniebienia była wizyta w karczmach regionalnych. Było ich sześć i tradycyjnie każda z nich codziennie proponowała inny zestaw obiadowy składający się z trzech dań.

W tym roku były to:

  • Karczma Czeska
  • Karczma Dolnośląska
  • Karczma Warmińska
  • Karczma Wielkopolska
  • Kuchnia Pałacu Mierzęcin
  • Kuchnia Zespołu Pałacowo-Parkowego w Baranowie Sandomierskim
    i Zespołu Zamkowo-Parkowego w Krasiczynie


 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000