Igraszki Kulinarne, Złota Patelnia i Złoty Wałek
III Kulinarny Puchar Polski
Kulinarna elita Polski to dziesięć najlepszych zespołów kucharskich składających się z kucharza i jego pomocnika, zwycięzców najwyżej notowanych imprez kulinarnych w kraju - zmierzyła się o III Kulinarny Puchar Polski. W skład jury weszli: Robert Sowa z Polski, Marcello Colo z Włoch, C. Schumacher z Luksemburga, Kjetill Gundersen z Norwegii oraz Gregor Gubler ze Szwajcarii.
I miejsce zdobyli: Marcin Walasek z Hotelu NOMA RESIDENCE z Promnic z pomocnikiem Łukaszem Koziołem za "Zakąskę z sandacza i raków" oraz "Schab z dzika z owocami runa leśnego". Nagroda główna to piękna szklana statuetka ufundowana przez Prezesa Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich.
II miejsce zajęli: Arkadiusz Panek z Hotelu BRYZA z Juraty
z pomocnikiem Damianem Kluszczykiem za "Sandacza po staropolsku z królewskimi rakami i sosem z krupniku i melisy" oraz "Schab z dzika korzeniami dosmaczony, z grzybami i orzechami w miodzie, z napitkiem jak należy podanym".
III miejsce zajęli: Tomasz Purol z Hotelu PARK z Poznania
z pomocnikiem Pawłem Rozmiarkiem za "Kawałki marynowanego sandacza na ragout z warzyw z kropelką sosu rakowego" oraz "Schab z dzika przekładany kasztanami z gratin ziemniaczano-borowikowym i sosem z owoców leśnych".
Organizatorami konkursu określanego przez branżę jako Mistrzostwa Polski w Gotowaniu są: Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników, Wielkopolska Izba Gastronomii, Studio Kulinarne Gales i Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Sponsorzy Festiwalu Kuchni Regionalnych, III Kulinarnego Pucharu Polski, Wielkopolskiego Kucharza Roku, Konkursu o Złotą Patelnię i Konkursu o Złoty Wałek:
V Konkurs o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku
Najlepsi kucharze z Wielkopolski rywalizowali w przygotowaniu dania z kaczki - głównego składnika wielu tradycyjnych wielkopolskich potraw.
I miejsce oraz tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku zdobył Sławomir Komorniczak z ABC Kuchni z Suchego Lasu za "Filet z kaczki w pomarańczowej otoczce, faszerowany wątróbką z borowikami na sosie z dodatkiem octu Balsamico".
II miejsce zajął Paweł Rozmiarek z Hotelu Park z Poznania za "Pierś kaczki przekładana foie gras z sosem żubrowo-miodowym".
III miejsce zajął Maciej Bartoszewski z Gospody "Pod Koziołkami" z Poznania za "Kaczka Confit z kasztanami, talarkami z ziemniaków i glazurowaną marchewką".
Konkurs o Złotą Patelnię
O "Złotą Patelnię" ubiegało się pięć par kucharskich przygotowując dania z polskich ryb. Ich prace oceniali: Jerzy Pasikowski i Mirosław Drewniak.
I miejsce zajęli: Przemysław Kaczmarek z UBF FoodSolutions i Mariusz Dziamski z Hotelu Mercure Poznań za "Sieję na puszystym kremie rakowym serwowaną z ziemniaczaną awanturką".
II miejsce zajęli: Marcin Budynek i Marcin Stelmaszyk z Hotelu Bryza w Juracie za "Pierogi z troci wędrownej z borowikami".
III miejsce zajęli: Paweł Wojtanek i Marcin Kłyś z Hotelu Belvedere w Zakopanem za "Marynowanego karpia w czerwonym winie z ciastkiem gryczanym na ciemnym sosie".
Konkurs o Złoty Wałek
W konkursie o "Złoty Wałek" cukiernicy wykonywali desery z polskich owoców.
Ich prace oceniali: Bożena Sikoń i Janusz Profus.
I miejsce zajął Paweł Małecki z Cukierni Adama Sowy z Bydgoszczy za "Trzy żywioły: ogień, woda, wiatr".
II miejsce zajął Tomasz Kowalczyk z Cukierni Jotka z Warszawy za "Magię jesieni".
III miejsce zajął Rafał Włudyka z restauracji Wierzynek z Krakowa za "Gotowane jabłko w Calvadosie podawane z flambirowanym bananem w armacie wanilii i cynamonu".
Organizatorami konkursu były: Komisja Gastronomiczna Polskiego Zrzeszenia Hoteli oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie, a patronat nad nim objęło Ministerstwo Gospodarki.
Karczmy Regionalne
Prawdziwą ucztą dla podniebienia była wizyta w karczmach regionalnych. Było ich sześć i tradycyjnie każda z nich codziennie proponowała inny zestaw obiadowy składający się z trzech dań.
W tym roku były to:
- Karczma Czeska
- Karczma Dolnośląska
- Karczma Warmińska
- Karczma Wielkopolska
- Kuchnia Pałacu Mierzęcin
- Kuchnia Zespołu Pałacowo-Parkowego w Baranowie Sandomierskim
i Zespołu Zamkowo-Parkowego w Krasiczynie
|