zobacz też: Tour Salon 2002
zobacz też: Invest - Hotel 2002
zobacz też: Festiwal Kuchni Regionalnych
zobacz też: Mistrzostwa Młodych Cukierników
Pojedynek kucharzy...
Już po raz drugi podczas Tour Salonu można było obserwować zmagania najlepszych kucharzy Wielkopolski i Polski, a także spróbować przysmaków z różnych stron kraju. Tour Salon to targi nie tylko turystyczne, które prezentują ofertę biur podróży, ale także oferta firm, które tę turystykę wspomagają, także gastronomicznych. Stąd pomysł, aby właśnie przy tej okazji odbywały się także prezentacje i konkursy kulinarne.
Kolejny raz można było obserwować zmagania kucharzy o miano najlepszego w Wielkopolsce i walkę o Kulinarny Puchar Polski. Organizatorami pierwszego w nich jest Wielkopolska Izba Gastronomii i Polskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników region Wielkopolska. Wariacje na temat królika, czyli czwartą edycję konkursu o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku wygrał Łukasz Anioł z Gospody pod Koziołkami. Przygotował on wyśmienitego Ślimaka z królika z borowikami i glazurowanymi marchewkami. Drugie miejsce zajął Sylwester Stefanowicz z ABC Kuchni, a trzecią nagrodę otrzymał Tomasz Kojałowicz z Hotelu HP Park.
| Wielkpolskim Kucharzem Roku został Łukasz Anioł
|
Pomysłodawcą drugiego z konkursów i głównym organizatorem obok Izby i Stowarzyszenia są Międzynarodowe Targi Poznańskie. Najlepsi rywalizowali ze sobą pod okiem międzynarodowego jury, w skład którego weszli Szwajcar, Włoch, Francuz, Belg. Są to znakomici kucharze, szefowie kuchni najlepszych restauracji. Startujący przygotowali potrawy z określonych produktów i również na zadany temat. O Kulinarny Puchar Polski toczyła się zacięta rywalizacja, bowiem konkurencja podnosiła poprzeczkę. Wśród dziesięciu najlepszych kucharzy była również Marlena Kasperkowiak z Avanti, która w ubiegłym roku wywalczyła tytuł najlepszego Kucharza Wielkopolski.
|