Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Laureaci Konkursu ...
Bartosz Peter dwuk...
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Polish BBQ KING...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Finał konkursu bar...
Krajowy finał Worl...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Elmak
Hello Coffee
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II edycja Konkursu Spotkania z SelfCookingCenter 2018



Kuchnia wegańska dziś tak bardzo popularna, ale jeszcze nadal mało dostępna w restauracjach była tematem II edycji Spotkania z SelfCookingCenter. Kucharze biorący udział w tym konkursie musieli wyeliminować wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego, w tym jaja, masło czy jogurt. Jak sobie poradzili z tym zadaniem i która drużyna zachwyciła jurorów?
 
 
W pięknym i zabytkowym Zamku Topacz pod Wrocławiem, 25 października 2018 roku spotkali się kucharze z różnych restauracji z całej Polski, którzy rywalizowali o najlepszy wegański talerz. Nie zabrakło również wystawców prezentujących swoje regionalne produkty. Konkursowe dania i ich autorzy oceniani byli podwójnie. Jury techniczne obserwowało zarówno sposób przygotowania dań, jak i finalną ich prezentację. W składzie Jury Technicznego znaleźli się utalentowani i nagradzani kucharze z całego świata:
  • Rafał Borys - Szef kuchni Restauracji w Zamku Topacz. Swoje umiejętności szlifował zarówno w londyńskich restauracjach Gordona Ramsaya, jak i w Brasserie Roux, gdzie szkolił się pod okiem mistrza kuchni, Alberta Roux. Jako gospodarz i kulinarny wirtuoz oceniał będzie techniczne zaplecze młodych kucharzy.
  • Daniel Sielicki - Szef kuchni, obieżyświat i ekspert marki Rational. Kulinarne horyzonty poszerza nie tylko poprzez podróże, ale i lekturę przepisów i biografii słynnych kucharzy z całego świata. Podczas konkursu z pewnością oceniać będzie dania pod kątem oszałamiającej prezentacji.
  • Huw Dawies - Pochodzący z Walii szef kuchni i ekspert kulinarny. Swoje powołanie odkrył, gdy zorientował się, że większość jego wspomnień dotyczy jedzenia. Udziela się charytatywnie, ucząc ludzi gotować.
  • Fredrik Lindstrom - Doświadczenie kulinarne zdobywał na stażach w hotelach i restauracjach w Szwecji, Austrii i Francji. Najwięcej jednak nauczył się pracując w Sztokholmie w restauracji goszczącej ceremonię przyznania nagrody Nobla.
  • Alexander Jelitto - Absolwent najlepszych kulinarnych szkół w Niemczech, od ponad 20 lat pracujący w restauracjach z gwiazdkami Michelin. Od 2008 roku pełni funkcję Najważniejszego Szefa Kuchni w firmie Rational, gdzie odpowiedzialny jest za całą Europę i Rosję. Z zamiłowania maratończyk.
  • Sebastian Talle - Rodowity Paryżanin. Swój kulinarny warsztat kształtował we Francji, Wielkiej Brytanii i Szwecji. Od 2015 roku pracuje jako National Corporate Chef w firmie Rational. W wolnych chwilach uczy swoich dwóch synów eksperymentować w kuchni.

W przeciwieństwie do Jury Technicznego, Jury Degustacyjne oceniało wyłącznie końcowy efekt kulinarnego starcia, bez wiedzy o tym, kto przygotował danie. W składzie Jury Degustacyjnego znaleźli się:
  • Katarzyna Gubała – entuzjastka wegańskiego gotowania i autorka książek kucharskich o roślinnej tematyce. Koordynowała znaną w całej Polsce akcję Zostań wege na 30 dni!, która ułatwiła wielu ludziom oswojenie się z bezmięsną kuchnią. Propaguje kuchnię roślinną na wiele sposobów - organizując warsztaty i szkolenia, a także doradzając szefom kuchni jak dodać do menu potrawy dla wegan. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label - szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali.
  • Maciej Wroński - Dyrektor Zarządzający w firmie Rational i pomysłodawca Spotkań z SelfCookingCenter. Z wykształcenia ekonomista, od wielu lat współpracuje z najlepszymi w branży kulinarnej, wiele się od nich ucząc.
  • Lilianna Filipiak - uczestniczka pierwszej edycji TOP Chefa. Obecnie właściciel i szef kuchni w Restauracji Lili w Łodzi. Laureatka Selekcji Bocuse d'Or Poland oraz finalistka Norge & Food Service Chefs Competition-2011, uczennica Kurta Shellera i prestiżowej szkoły kulinarnej Paul’a Bocuse’a we Francji.
  • Andreas Wierus – Prezes Zarządu Zamku Topacz.
 
Uważana powszechnie za restrykcyjną i kłopotliwą, kuchnia roślinna uwolniła kreatywność młodych kucharzy. Stworzyli osiem autorskich, w pełni wegańskich dań, które zgodnie z ideą konkursu eksponowały lokalne, regionalne składniki. Jury Techniczne zgodnie stwierdziło, że poziom zaserwowanych podczas konkursu dań przerósł ich oczekiwania. Jury Degustacyjne potwierdziło te spostrzeżenia. – Noty były bardzo zbliżone. Jesteśmy bardzo mile zaskoczeni pomysłami i kreatywnością wszystkich uczestników. Przełamujemy granice rutynowej kuchni – mówił Andreas Wierus, prezes Zamku Topacz. – To było prawdziwe święto kreatywności – dodał Maciej Wroński z firmy Rational.
 
 
Na wszystkich konkursowych stanowiskach królowały lokalne składniki, takie jak dynia, kalafior, seler i jarmuż. Zadaniem uczestników było zaprezentowanie ich w formie zachwycającej zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Na podium znalazły się trzy zespoły, które najlepiej pokazały siebie na talerzu.
 
 
Zwycięzcami II edycji konkursu Spotkania z SelfCookingCenter został team z restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju. Tomasz Czarnecki i Patryk Bernaś postanowili uchwycić smaki najbardziej malowniczej pory roku w postaci dania o nazwie Vege jesień. Wśród składników znalazły się zioła i warzywa prosto z ogrodu. Niezwykle złożona kompozycja wymagała wykorzystania czasu do ostatniej minuty. Wysiłek się opłacił – zwycięzcy zabrali do domu 5 tysięcy złotych, nagrody rzeczowe oraz unikatową statuetkę. Przyjadą także na staż do Restauracji w Zamku Topacz, gdzie będą rozwijać swoje umiejętności pod okiem szefa kuchni Rafała Borysa. Zwycięzcy oraz ich restauracja otrzymali nagrodę dodatkową w postaci szkolenia z kuchni roślinnej w wykonaniu ekspertki w tym temacie, Katarzyny Gubały.
 
 
Drugie miejsce zdobyli Wiktor Wielgus i Karol Kaszlewicz z toruńskiego hotelu Nicolaus. Zainspirowani rodzimymi smakami stworzyli imponujące Assiette z dyni z toruńskim piernikiem.
 
 
Trzecie miejsce zajęli Damian Starzonek i Adrian Dziewięcki z bliźniaczych restauracji Przystań&Marina we Wrocławiu. Ich Polenta z pieczonych warzyw wyniosła proste, pospolite składniki na prawdziwie wysoki, restauracyjny poziom.
 
 
Nagroda w postaci szkolenia doskonale oddaje ideę konkursu. – Spotkania z SelfCookingCenter to przede wszystkim edukacja. Chcemy przełamywać stereotypy i docenić młodych kucharzy, którzy tak ciężko pracują na swój sukces, a często są pomijani – mówi pomysłodawca konkursu Maciej Wroński. Jego zdanie podziela Andreas Wierus z Zamku Topacz. – Sami edukujemy swoich kucharzy, wysyłamy ich na staże, wspieramy ich rozwój. Dzięki temu konkursowi mamy okazję podzielić się wiedzą z młodym pokoleniem. O potrzebie udzielania wsparcia młodym kucharzom mówił także Alexander Jelitto – specjalista z firmy Rational. – Niezwykle miło było patrzeć na młodych ludzi pracujących z taką pasją. Widać było, z jakim szacunkiem podchodzą do warzyw, które często na talerzu są w roli drugoplanowej. Musimy wspierać młodych, kreatywnych kucharzy – bez nich przyszłość będzie bardzo nudna! – żartował Jelitto.
 
 
W obliczu sukcesu tegorocznej edycji konkursu, łatwo zrozumieć pytania o przyszłoroczne Spotkanie z SelfCookingCenter. – Chcemy przełamywać schematy, poruszać trudne tematy. Wciąż myślimy nad motywem kolejnej edycji – niewykluczone, że w jakiś sposób podejmiemy się tematu food waste, czyli marnowania żywności, zdradza Maciej Wroński.
 
Więcej informacji na temat konkursu oraz pełny regulamin można znaleźć na stronie www.sscc.info

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Reinex Barry Callebaut Belfood Caffetea Tableart Tomasz Miszczak Komat CTK Doram
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000