Już po raz siódmy w pięknej i gościnnej stolicy Dolnego Śląska – Wrocławiu, odbył się Kulinarny Rajd Mistrzów. Jak co roku, w hotelu Haston nie zabrakło wyśmienitych dań, zaciętej rywalizacji oraz wielu wybitnych postaci ze świata gastronomii.
Konkurs składał się z III etapów:
a. I etap – kwalifikacje (przygotowanie i nadsyłanie receptur);
b. II etap – sprawnościowy;
c. III etap – finałowy (konkurencja techniczna - podstawowa).
W pierwszym etapie wyłoniono drużyny kucharskie, które w dniu
26 października 2018 roku walczyły o tytuł Mistrza:
-
w kategorii profesjonaliści:
1. Airport Hotel Okęcie - Warszawa
2. Hotel Park – Poznań - Poznań
3. Pałac Rozalin - Rozalin
4. Restauracja Studnia Smaków - Elbląg
5. Hotel Centrum Sosnowiec - Sosnowiec
6. Hotel DeSilva Premium - Poznań
7. Brasserie Warszawska - Warszawa
8. Hotel Piano - Lublin
9. IBB Andersia Hotel - Poznań
10. Brasserie Warszawska - Warszawa
11. Hotel Natura Mazur - Warchały
12. Hotel Słoneczny Młyn - Bydgoszcz
-
w kategorii młodzi kucharze:
1. Biniek Patryk i Jakub Iwaszczyszyn
2. Dawid Żuchowski i Kacper Wojtal
3. Emilia Czyrko i Jakub Podlewski
4. Joanna Palińska i Dawid Wantrych
5. Karolina Żuk i Martyna Stelmasiak
6. Dawid Winnowicz i Błażej Ciachorowski
7. Aleksandra Kmieć i Mateusz Waciki
8. Dominika Oskwarek i Vita Anishchenko.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy byli:
- Jerzy Pasikowski - Przewodniczący Jury
- Giancarlo Russo,
- Wiesław Bober,
- Theofilis Vafidis,
- Jarosław Walczyk,
- Dariusz Struciński,
- Michał Chrapowicz
- Karol Okrasa jako juror prowadzący.
W pierwszej, sprawnościowej konkurencji zawodnicy musieli wykonać 10 zrazów zawijanych w jak najkrótszym czasie. Na tym etapie każda drużyna musiała mieć ze sobą swój sprzęt do wykonania zrazów – noże, tłuczek i inne niezbędne akcesoria oraz szpagat do zawinięcia zrazów.
Natomiast główna konkurencja polegała na przygotowaniu 8 talerzy przystawki ciepłej i 8 talerzy dania głównego z wykorzystaniem dwóch elementów wołowiny – rostbef b/k z linii Uczta Qulinarna (1.500 g) i Cuvette z linii Uczta Qulinarna (1.500 g) PLUS dowolny produkt z linii CHEF do każdego z dań (przystawka i danie główne). Czas przygotowania, od momentu wejścia na stanowisko pracy, do momentu ustawienia 16-tu gotowanych porcji na ladzie ekspedycyjnej, nie mógł przekroczyć 1 godziny. Za każdą 1 minutę spóźnienia przyznawany był 1 punkt karny. Produkty z linii Uczta Qulinarna oraz z linii CHEF - zapewnił Organizator.
Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu była uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów. Decyzją Jury
pierwsze miejsce wywalczyli
Marcin Nowak i Maciej Małecki z restauracji
Brasserie Warszawska. Tym samym otrzymali nominację do
Kulinarnego Pucharu Polski 2019.
Drugie miejsce zajęli
Przemysław Kopania i Diana Olechnowicz także z restauracji
Brasserie Warszawska.
Trzecie miejsce zdobyli
Paweł Wojtysiak i Marcin Owsianny z
Hotel HP Park w Poznaniu.
W kategorii Młodych Mistrzów zwyciężyli Emilia Czyrko i Jakub Podlewski. Drugie miejsce zajęli Karolina Żuk i Martyna Stelmasiak, a na ostatnim podium znaleźli się Dominika Oskwarek i Vita Anishchenko.
Gwiazdą wieczoru był zespół muzyczny
KOMBI. Podczas gali organizatorzy wielokrotnie dziękowali sponsorom, bez których niemożliwe byłoby przeprowadzenie Kulinarnego Rajdu Mistrzów.
Organizatorem wydarzenia był Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.