Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Laureaci Konkursu ...
Bartosz Peter dwuk...
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Polish BBQ KING...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Finał konkursu bar...
Krajowy finał Worl...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Elmak
Hello Coffee
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Młodzi sommelierzy walczyli w Poznaniu


Adam Michocki z londyńskiej restauracji The Glasshouse zwyciężył w Konkursie Młodych Sommelierów, organizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w Poznaniu. Drugie miejsce zajęła Karolina Nowosadzka z warszawskiej Butchery & Wine, trzeci był Kajetan Zalewski reprezentujący Ale Wino w Warszawie.

W konkursie przeprowadzonym 28 października w poznańskim hotelu Ilonn brało udział 30 uczestników - młodzi sommelierzy, kelnerzy, osoby pracujące w restauracjach, sklepach winiarskich i firmach importujących wino. Górną granicą wieku dla uczestników konkursu było 30 lat.
 

Konkurs miał dwa etapy. Wśród trwających kilka godzin zadań eliminacyjnych znalazły się test z wiedzy o winie, degustacja wina w ciemno, food pairing, rozpoznanie trzech rodzajów alkoholu i dekantacja wina. W czasie finału z udziałem publiczności adepci sztuki sommelierskiej mieli za zadanie zaserwować wino jurorom wcielającym się w role gości hotelowej restauracji, dobierali wino do potrawy przygotowanej przez szefa kuchni, musieli rozpoznać pięć różnych rodzajów alkoholi w ciemno, a na koniec polerowali na czas kieliszki.

- Mimo wyraźnej granicy wieku w konkursie wystartowali zarówno doświadczeni sommelierzy, jak i osoby będące na początku drogi - najmłodszy uczestnik miał zaledwie 18 lat. Poziom konkursu był jednak dość wysoki i wyrównany - mówi Tomasz Kolecki, przewodniczący jury. Jego zdaniem najwięcej problemów sprawiały uczestnikom zadania sensoryczne, które wymagają długiej praktyki i chłodnej głowy, a najlepiej wypadły zadania teoretyczne i praktyczne.
 

Piotr Kamecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich podkreśla, że formuła konkursu  pozwala młodym sprawdzić swój poziom wiedzy i zawodowy potencjał, a ludziom z branży wyłowić talenty, które przy odpowiednim wsparciu mają szansę stać się w przyszłości gwiazdami w środowisku sommelierów i profesjonalnym wsparciem dla restauratorów w osiąganiu zysków ze sprzedaży wina. - Ucieszył nas finał z udziałem dziewczyny. To pierwszy raz od 12 lat, a w konkurencji startowało w sumie 5 kobiet. Przeważa opinia, że charakter pracy sommeliera nie sprzyja kobietom, tym bardziej doceniamy determinację i odwagę sommelierek pracujących w zawodzie i startujących w konkursach - mówi Kamecki.

W konkursie brały udział osoby z całej Polski, jednak większość pracuje w Poznaniu lub Warszawie, ale wśród uczestników znaleźli się także sommelierzy z Trójmiasta, Lublina, Wrocławia, czy Białegostoku. Jurorami byli czołowi polscy sommelierzy ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Partnerzy strategiczni Konkursu to naturalna woda mineralna Cisowianka Perlage i hotel Ilonn.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Reinex Barry Callebaut Belfood Caffetea Tableart Tomasz Miszczak Komat CTK Doram
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000