Za nami dwa dni wyjątkowego finału Kulinarnego Pucharu Polski, w którym o najwyższe trofeum walczyło 10 drużyn. Zwycięzcami zostali Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski. To niezwykła chwila dla tego konkursu, bowiem Bartosz Peter jako pierwszy w historii KPP obronił tytuł Najlepszego z najlepszych.
Regulamin Kulinarnego Pucharu Polski zezwala zwycięzcy ubiegłorocznej edycji, bez konieczności udziału w konkursach nominowanych, wystartować w finale KPP i bronić zdobytego tytułu. Z takiego przywileju skorzystał Bartosz Peter, któremu udało się po raz drugi stanąć na najwyższym podium. Bartosz swoją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpoczął w 2012 roku u boku Sebastiana Krauzowicza i Marcina Gruszki. Ważnym krokiem w rozwoju jego kariery zawodowej, jak przyznał, był wyjazd do pracy w belgijskiej gwiazdkowej restauracji Centpourcent. To tam poznał smak codziennej walki o serwowanie posiłków na najwyższym poziomie. Niewątpliwie była to jedna z najważniejszych lekcji, biorąc pod uwagę późniejsze sukcesy zawodowe Bartosza Petera: srebrny medal podczas Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie oraz srebrny medal w europejskich eliminacjach do Young Chefs Challenge. Teraz Bartosz przygotowuje się do walki o Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu, podczas którego wystąpi w roli kapitana Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy.
O tytuł Najlepszego z najlepszych KPP 2018 walczyło w sumie 10 drużyn kucharskich, a byli to:
1. Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski
2. Dawid Konior i Bartosz Puchałka
3. Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika
4. Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski
5. Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska
6. Jarek Owczarczyk i Robert Branicki
7. Kamil Tłuczek i Piotrek Kuzdro
8. Maciej Małecki i Marcin Nowak
9. Marcin Borowczyk i Jędrzej Matyśkiewicz
10. Piotr Huszcz i Katarzyna Kaczmarczyk.
W tym roku, przez dwa dni trwania konkursu, zmagania zawodników oceniało Jury w tym samym składzie. – Dzięki tej zmianie sędziowie mogli wyrobić sobie opinię o całokształcie umiejętności kucharzy startujących w KPP. To z pewnością wpłynęło na jeszcze większą transparentność ocen i wyłonienie Najlepszego z najlepszych – objaśnia Agnieszka Glamowska, menedżer projektu.
Zmagania uczestników finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018 oceniało Jury w międzynarodowym składzie:
- Mariusz Pieterwas – przewodniczący jury KPP 2018, właściciel i szef kuchni w gdyńskiej restauracji Krew i Woda,
- Monika Ignaciuk – dyplomowany mistrz cukiernictwa i doświadczona cukiernik,
- Piotr Kamieniczny – szef kuchni w Al Maha Luxury Collection Desert Resort & SPA w Dubaju,
- Marcin Soból – Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, szef kuchni w restauracji Krasnodwór,
- Ramón Roteta – właściciel restauracji Ramón Roteta,
- Gianluca Tomasi – szef kuchni w Cucina Tomasi, wykładowca w Istituto Alberghiero S. Gaetano w Vicenza
- Krystian Zalejski – doradca kulinarny Selgros C&C i Transgourmet.
Rolę sędziów technicznych pełnili:
- Paweł Salamon – szef kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurant, zdobywca pierwszego miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski 2016
- Jaroslav Orsevski – szef kuchni w restauracji Siesta w Kaunas na Litwie.
Jurorów technicznych wspomagał Piotr Mielczarek. Nie zabrakło też Ambasadorów KPP, Joanny Ochniak i Zenona Hołubowskiego.
W roli prowadzących i tym samym gospodarzy strefy Kulinarnego Pucharu Polski 2018 wystąpili Mariusz Gachewicz i Przemysław Kaczmarek.
Tegoroczna rywalizacja odbywała się w oparciu o trzy konkurencje. Pierwszego dnia zwodnicy musieli przygotować w ciągu 80 minut przystawkę na bazie pstrąga i buraka oraz deser, w którym składnikami obowiązkowymi były dynia, jogurt naturalny i herbata earl grey. Natomiast drugiego dnia kucharze mieli nieco więcej czasu, bo aż 120 minut. A ich zadaniem było przygotowaniem dania głównego z wykorzystaniem składników obowiązkowych, którymi były filet kaczy, udko kacze i wątróbka.
Podczas wieczornej Gali, 4 października 2018 roku, poznaliśmy zwycięzców 18. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Najwyższe noty przyznano Bartoszowi Peterowi i Dawidowi Wojciechowskiemu, którzy reprezentowali restaurację Salt w Hotel Copernicus w Toruniu. Zwycięzcy zaserwowali:
- przystawka: pstrąg tęczowy smażony, bao bun z farszem z pstrąga i pora, flan z chrzanu, sałatka z buraka, majonez koperkowo-wędzony, buerre blanc z palonym masłem i garnie;
- deser: sorbet earl gray z ziemią czekoladową, dynią słodko-kwaśną, farszem dyniowym, musem jogurtowym;
- danie główne: pierś z kaczki confit z chrupiącą skórą, krokiet z wędzonej wątróbki, faszerowana szalotka z relishem, pieczony seler, puree ziemniaczane z truflą, gulasz z udek, espuma z pora, olej z trybuli, sos czerwone wino, glazura do kaczki, puree z selera.
Na kolejnych miejscach na podium uplasowali się:
Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski (Nifty no.20 w Hotelu Puro) – II miejsce.
Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro (Grand Hotel Botique Rzeszów) – III miejsce.
Kulinarny Puchar Polski od wielu lat dopinguje młodych kucharzy do rozwoju zawodowego, poszerzania kulinarnych horyzontów i zaprezentowania swoich umiejętności przed autorytetami kulinarnego świata. Nic w tym dziwnego, stawka jest wysoka. Walka toczy się bowiem nie tylko o atrakcyjne nagrody, ale przede wszystkim o uznanie znanych szefów kuchni, a co za tym idzie, o popularność i pozycję na rynku gastronomii.
Jak co roku, niespodzianką dla przybyłych gości był także występ gwiazdy wieczoru jaką był zespół GrooveCover. Wszystkim drużynom startującym w tegorocznej edycji serdecznie gratulujemy i życzymy Wam wytrwałości w rozwijaniu swoich umiejętności i dalszych sukcesów kulinarnych. Już dziś zapraszamy też do udziału w konkursach nominowanych do KPP 2019, których lista zostanie wkrótce opublikowana.
Więcej informacji o KPP na www.kpp.mtp.pl. Zapraszamy również na kanał filmowy KPP na Youtube.
Sponsorem relacji była firma KOMAT
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|