Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Bartosz Peter dwukrotnym zwycięzcą Kulinarnego Pucharu Polski



Za nami dwa dni wyjątkowego finału Kulinarnego Pucharu Polski, w którym o najwyższe trofeum walczyło 10 drużyn. Zwycięzcami zostali Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski. To niezwykła chwila dla tego konkursu, bowiem Bartosz Peter jako pierwszy w historii KPP obronił tytuł Najlepszego z najlepszych.
 
 
Regulamin Kulinarnego Pucharu Polski zezwala zwycięzcy ubiegłorocznej edycji, bez konieczności udziału w konkursach nominowanych, wystartować w finale KPP i bronić zdobytego tytułu. Z takiego przywileju skorzystał Bartosz Peter, któremu udało się po raz drugi stanąć na najwyższym podium. Bartosz swoją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpoczął w 2012 roku u boku Sebastiana Krauzowicza i Marcina Gruszki. Ważnym krokiem w rozwoju jego kariery zawodowej, jak przyznał, był wyjazd do pracy w belgijskiej gwiazdkowej restauracji Centpourcent. To tam poznał smak codziennej walki o serwowanie posiłków na najwyższym poziomie. Niewątpliwie była to jedna z najważniejszych lekcji, biorąc pod uwagę późniejsze sukcesy zawodowe Bartosza Petera: srebrny medal podczas Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie oraz srebrny medal w europejskich eliminacjach do Young Chefs Challenge. Teraz Bartosz przygotowuje się do walki o Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu, podczas którego wystąpi w roli kapitana Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy.
 
 
O tytuł Najlepszego z najlepszych KPP 2018 walczyło w sumie 10 drużyn kucharskich, a byli to:
 
1. Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski
2. Dawid Konior i Bartosz Puchałka
3. Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika
4. Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski
5. Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska
6. Jarek Owczarczyk i Robert Branicki
7. Kamil Tłuczek i Piotrek Kuzdro
8. Maciej Małecki i Marcin Nowak
9. Marcin Borowczyk i Jędrzej Matyśkiewicz
10. Piotr Huszcz i Katarzyna Kaczmarczyk.
 
 
W tym roku, przez dwa dni trwania konkursu, zmagania zawodników oceniało Jury w tym samym składzie. – Dzięki tej zmianie sędziowie mogli wyrobić sobie opinię o całokształcie umiejętności kucharzy startujących w KPP. To z pewnością wpłynęło na jeszcze większą transparentność ocen i wyłonienie Najlepszego z najlepszych – objaśnia Agnieszka Glamowska, menedżer projektu.
 
Zmagania uczestników finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018 oceniało Jury w międzynarodowym składzie:
  • Mariusz Pieterwas – przewodniczący jury KPP 2018, właściciel i szef kuchni w gdyńskiej restauracji Krew i Woda,
  • Monika Ignaciuk – dyplomowany mistrz cukiernictwa i doświadczona cukiernik,
  • Piotr Kamieniczny – szef kuchni w Al Maha Luxury Collection Desert Resort & SPA w Dubaju,
  • Marcin Soból – Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, szef kuchni w restauracji Krasnodwór,
  • Ramón Roteta – właściciel restauracji Ramón Roteta,
  • Gianluca Tomasi – szef kuchni w Cucina Tomasi, wykładowca w Istituto Alberghiero S. Gaetano w Vicenza
  • Krystian Zalejski – doradca kulinarny Selgros C&C i Transgourmet.
 
Rolę sędziów technicznych pełnili:
  • Paweł Salamon – szef kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurant, zdobywca pierwszego miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski 2016
  • Jaroslav Orsevski – szef kuchni w restauracji Siesta w Kaunas na Litwie.
Jurorów technicznych wspomagał Piotr Mielczarek. Nie zabrakło też Ambasadorów KPP, Joanny Ochniak i Zenona Hołubowskiego.
 
 
W roli prowadzących i tym samym gospodarzy strefy Kulinarnego Pucharu Polski 2018 wystąpili Mariusz Gachewicz i Przemysław Kaczmarek.
 
Tegoroczna rywalizacja odbywała się w oparciu o trzy konkurencje. Pierwszego dnia zwodnicy musieli przygotować w ciągu 80 minut przystawkę na bazie pstrąga i buraka oraz deser, w którym składnikami obowiązkowymi były dynia, jogurt naturalny i herbata earl grey. Natomiast drugiego dnia kucharze mieli nieco więcej czasu, bo aż 120 minut. A ich zadaniem było przygotowaniem dania głównego z wykorzystaniem składników obowiązkowych, którymi były filet kaczy, udko kacze i wątróbka.
 
 
Podczas wieczornej Gali, 4 października 2018 roku, poznaliśmy zwycięzców 18. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Najwyższe noty przyznano Bartoszowi Peterowi i Dawidowi Wojciechowskiemu, którzy reprezentowali restaurację Salt w Hotel Copernicus w Toruniu. Zwycięzcy zaserwowali:
  • przystawka: pstrąg tęczowy smażony, bao bun z farszem z pstrąga i pora, flan z chrzanu, sałatka z buraka, majonez koperkowo-wędzony, buerre blanc z palonym masłem i garnie;
  • deser: sorbet earl gray z ziemią czekoladową, dynią słodko-kwaśną, farszem dyniowym, musem jogurtowym;
  • danie główne: pierś z kaczki confit z chrupiącą skórą, krokiet z wędzonej wątróbki, faszerowana szalotka z relishem, pieczony seler, puree ziemniaczane z truflą, gulasz z udek, espuma z pora, olej z trybuli, sos czerwone wino, glazura do kaczki, puree z selera.

Na kolejnych miejscach na podium uplasowali się:
Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski (Nifty no.20 w Hotelu Puro) – II miejsce.
 

Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro (Grand Hotel Botique Rzeszów) – III miejsce.

Kulinarny Puchar Polski od wielu lat dopinguje młodych kucharzy do rozwoju zawodowego, poszerzania kulinarnych horyzontów i zaprezentowania swoich umiejętności przed autorytetami kulinarnego świata. Nic w tym dziwnego, stawka jest wysoka. Walka toczy się bowiem nie tylko o atrakcyjne nagrody, ale przede wszystkim o uznanie znanych szefów kuchni, a co za tym idzie, o popularność i pozycję na rynku gastronomii.
 

Jak co roku, niespodzianką dla przybyłych gości był także występ gwiazdy wieczoru jaką był zespół GrooveCover. Wszystkim drużynom startującym w tegorocznej edycji serdecznie gratulujemy i życzymy Wam wytrwałości w rozwijaniu swoich umiejętności i dalszych sukcesów kulinarnych. Już dziś zapraszamy też do udziału w konkursach nominowanych do KPP 2019, których lista zostanie wkrótce opublikowana.
 
Więcej informacji o KPP na www.kpp.mtp.pl. Zapraszamy również na kanał filmowy KPP na Youtube.
 
Sponsorem relacji była firma KOMAT
Komat Mieczysław Kozłowski
Romanowo Dolne 105
64-704 Romanowo Dolne
tel.: 67 255 98 20-21
fax: 67 255 98 22
e-mail:komat@komat.com.pl
www.komat.com.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000