Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XV Dorszowe Żniwa 2018


Za nami jubileuszowa XV edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich, która odbyła się 7 lipca 2018 w Centrum Sportu i Rekreacji Zielona Brama w Przywidzu. W tym roku zadaniem uczestników było przygotowanie zakąski z krzyżowej wołowej oraz dania głównego, z wykorzystaniem polędwicy z dorsza oraz puree ziemniaczanego, oleju z esencją masła oraz śmietanki 32%.

Obowiązkowym elementem mistrzostw był także wybór odpowiedniego wina, komponującego się smakowo z daniami przygotowywanymi przez uczestników. Degustacja i wybór win, zorganizowane przez Willę Win oraz wybór talerzy, na których uczestnicy serwowali swoje dania, odbyły się na dzień przed zmaganiami.
 

Do udziału w mistrzostwach zakwalifikowało się osiem drużyn kucharskich: Tomasz Mielniczuk i Bartłomiej Sarnowski – Restauracja Eko, Hotel Agit, Lublin; Łukasz Gościniak i Damian Saja – Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz; Arkadiusz Berezowski i Michał Chrzanowski – Hotel Hanza Pałac Welness & SPA, Rulewo; Łukasz Wolny i Hubert Misterkiewicz – Restauracja Ponidzie, hotel Słoneczny Zdrój, Busko Zdrój; Jakub Nowak i Dariusz Zajdlewicz – Restauracja Memo, Bydgoszcz; Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska, Hotel Centrum Sosnowiec; Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda – Restauracja Sowa, Bydgoszcz; Paweł Zaradkiewicz i Andrzej Dobierski –  Hotel Grodzki Business & Spa, Stargard. Ekipy kucharskie przystąpiły do zmagań już o godz. 10:00.
 

I tura mistrzostw zwieńczona została, tradycyjnym dla Dorszowych Żniw, przemarszem kucharzy. Uczestnicy oraz Goście mistrzostw mieli okazję do osobistych konsultacji z przedstawicielami firm partnerskich, którzy przez cały dzień kibicowali uczestnikom.
 
 
Jedną z atrakcji tegorocznych Dorszowych Żniw była Carvingowa Olimpiada Graffiti, zorganizowanej orzez Grzegorz Gniech, w której uczestnicy startowali w dwóch konkurencjach: I – praca przywieziona oraz II – praca na miejscu. Obydwie konkurencje były związane tematycznie z Dorszowymi Żniwami, a obowiązkowym elementem było wyrzeźbienie GRAFFITI tego właśnie wydarzenia. Prace oceniało jury w składzie: RAFAŁ NOWAKOWSKI, KRZYSZTOF WIERZBA, GRZEGORZ GNIECH oraz sekretarz SYLWIA KRUSZYŃSKA.
 
 
Równie ważnym akcentem jubileuszu było podpisanie porozumienia pomiędzy Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich a Polskiegim Stowarzyszeniem Grilla i BBQ.
 
Wieczorem, wszyscy Goście zostali zaproszeni na galę finałową, którą zaingurował organizator Dorszowych Żniw – Krzysztof Szulborski, Kazimierz Sumisławski – Dyrektor Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Zasobów Naturalnych, Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, Wójt Gminy Przywidz – Marek Zimakowski, właściciel ZIelonej Bramy – Piotr Krzyżanowski oraz Tomasz Szydzikowski – szef kuchni, współorganizator mistrzostw oraz autor menu podczas gali.
 
 
W poszanowaniu dla tradycji Dorszowych Żniw, Krzysztof Szulborski wręczył Panteon Kulinarny, który w tym roku otrzymał wspaniały szef kuchni – Andrzej Polan.

Z okazji 15-lecia Dorszowych Żniw, organizator wręczył także podziękowania dla partnerów i przyjaciół, którzy każdego roku wspierają mistrzostwa. Symboliczne szable oraz szarfy otrzymali: Giancarllo Russo – honorowy juror, Anna i Zbigniew Rogozinscy – hafciarnia Cheman, Dawid Riedel – RM Gastro, Wiesław Generalczyk – Poradnik Restauratora oraz Maciej Gerdal (Agnieszka Woźnowska) – Farm Frites.
 

Jako pierwsze ogłoszono wyniki Carvingowej Olimpiady Graffiti, w której zwyciężył Jordan Bach, II miejsce przypadło Adrianowi Jaworskiemu, a III miejsce – Klaudi Lange. Pozostali uczestnicy: Andżelika Gołębiewska, Dorota Zwolińska, Elżbieta Bugaj oraz Paweł Libront, otrzymali wyróżnienia.

Nie zabrakło oczywście podziękowań dla wszystkich firm partnerskich, sponsorów i jurorów, bez których to wspaniałe wydarzenie nie mogłoby się odbyć!
 

Po wręczeniu podziękowań, jury w składzie: Krzysztof Gradzewicz – Przewodniczący, Giancarlo Russo – Juror Honorowy, Janusz Profus, Andrzej Polan, Sebastian Cichy, Andrzej Ławniczak, Adam Dmyterko, Michał Kuter, Przemysław Langowski, Dariusz Ratuszniak, Ireneusz Koniuszek, Stefan Birek, Przemek Woźny, Krzysztof Gawlik, Patryk Kotarba, Grzegorz Kazubski, Philippe Abraham, Łukasz Lewandowski, Krzysztof Wierzba, Grzegorz Parczewski oraz Jacek Feede oraz Anna Rogozińska z hafciarni Cheman wręczyli organizatorowi – Krzysztofowi Szulborskiemu symboliczny prezent i oficjalnie ogłośli go KRÓLEM DORSZOWYCH ŻNIW.
 

W końcu nadszedł czas na ogłoszenie wyników. Przewodniczący jury – Krzysztof Gradzewicz ogłosił wyniki XV Mistrzostw w Potrawach z Ryb Morskich Dorszowe Żniwa 2018:

III miejsce - Jakub Nowak i Dariusz Zajdlewicz – Restauracja Memo, Bydgoszcz
 
II miejsce – Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska, Hotel Centrum Sosnowiec

I miejsce – Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda – Restauracja Sowa, Bydgoszcz.
 


Wszyscy laureaci otrzymali wartościowe nagrody ufundowane przez firmy sponsorskie: Żywiec Zdrój, Winterhalter, Hotel Olimp, Debic, Inter Europol, Kotanyi, Iglotex, Farm Frites, Bonduelle. Po części oficjalnej podano niesamowity tort przygotowany specjalnie na te okazję przez Aleksandrę Sowę. Podziękowania trafiły także do niezastąpionej Katarzyny Hryciuk oraz jej wspaniałych uczniów, którzy obsługiwali zarówno mistrzostwa, jak i galę. Nie zabrakło również muzycznego akcentu w postaci koncert rockowego, energicznego zespołu Old Young!
 


Organizatorem wydarzenia był Krzysztof Szulborski i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, przy współpracy z Tomaszem Szydzikowskim i Centrum Sportu i Rekreacji Zielona Brama w Przywidzu.

OFICJALNA PUNKTACJA

Fot:
Iwona Kowalska
www.iwonakowalska.com

Zobacz pełną forotelację na FB!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000