Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Junior Culinary Cap


Za nami pierwsza edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap, który odbył się 1 lutego 2018 roku w Kielcach. Był to autorski konkurs Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy dla młodzieży ze szkół gastronomicznych.
 
 
Do konkursu zgłosiło się osiemnastu zawodników. Po szczegółowej selekcji wyłoniono ósemkę finalistów, w której znaleźli się:
  • Katarzyna Płatek  Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Busko Zdroju
  • Paulina Sobczyk Zespół Szkół ZDZ w Kielcach
  • Bartosz Łukaszczyk  Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
  • Krzysztof Kowalski Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
  • Damian Bulanda Zespół Szkół Ogólnokształcących w Limanowej
  • Karol Starzyk Zespół Szkół ZDZ w Kielcach
  • Łukasz Woźniak Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
  • Karol Filipczak  Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
 
Tematem konkursu było danie główne z wykorzystaniem: Filet z kurczaka z kością / dowolny rodzaj kaszy / primerba (Unilever Food Solutions) dowolny smak. Dania konkursowe oceniało jury degustacyjne w składzie:
  • Kevin J.Aiston - szef kuchni, osobowość telewizyjna
  • Tomasz Pawlusek - szef kuchni i właściciel restauracji Żółty Słoń
  • Zbyszek Kopycki - szef kuchni restauracja Alfredo
  • Robert Głyda - ekspert kulinarny Primulator
  • Artur Nijakowski - szef kuchni restauracja Bachus.

Natomiast nad warsztatem pracy czuwało jury techniczne w składzie:

  • Piotr Papież - Doradca Kulinarny Bidfood Farutex
  • Marek Marczewski - szef kuchni restauracja Patio.
 
Finał konkursu miał miejsce w Hotelu Kongresowym – Centrum Biznesu w Kielcach. Całą oprawą wydarzenia zajął się zespół z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach. Samą imprezę poprowadził Konrad Birek z Unilever Food Solutions.
 
 
Zawodnicy w drodze losowania zostali podzieleni na dwie strefy czasowe po cztery osoby. Czas, który otrzymali do wykorzystania na wykonanie 6 talerzy dania konkursowego to 90 minut. Walka się rozpoczęła. Emocje wśród zawodników sięgnęły zenitu. Kuchnie indukcyjne zostały rozgrzane, a noże poszły w ruch. Zawodnicy dawali z siebie wszystko, na czołach ich skraplał się pot, lecz każdy z nich mimo wielu pytań i przeszywającego wzroku sędziów technicznych ciężko pracował. Na twarzach pełne skupienie. Przez pierwszą godzinę słychać było tylko stukot noży o deskę, syk buchającej pary. Później zaczęło się dopieszczanie szczegółów, nieustanne dbanie o czystość na stanowisku i tworzenie małych perfekcyjnie ułożonych struktur z produktów.
 
 
Obserwując tych młodych ludzi można było wręcz słyszeć ich myśli…
 
- Jurorzy czekają, muszę się pospieszyć i zdążyć na czas
- Danie musi być przygotowane według receptury, obym o niczym nie zapomniał
- Mam to, to jest gotowe… chyba mogę już składać.
 
 
Wraz z końcem czasu uczestnicy zdali sobie sprawę, że żarty się skończyły, 90 minut minęło jak jedna chwila. Nastąpił moment, kiedy znaleźli się pod obstrzałem ostatnich minut i krzyku sędziów technicznych: Zawodnicy zostało 10 minut!, Uwaga proszę kończyć!. Te ostatnie minuty to tak naprawdę sprawdzian charakteru i hartu ducha. To jest czas, kiedy już nie możesz rozmyślać czy się wahać, to jest czas na podjęcie szybkich i nieodwołalnych decyzji. To jest ten moment. Serwis.
 
 
Zarówno jurorzy techniczni jak i degustacyjny zgodnie oznajmili, że wszyscy zawodnicy zaprezentowali wysoki poziom. Wykazali się niekonwencjonalnymi połączeniami smakowymi i różnorodnymi technikami pracy. Jednak uczestnicy nie ustrzegli się błędów. Gdzieś brakło smaku, gdzie indziej nie do końca wszystkie elementy udało się wykonać, lub danie miało delikatnie zachwiane proporcje.
 
 
Stawka była wysoka, nasi sponsorzy: BIDFOOD FARUTEX, RATIONAL POLSKA, WODOCIĄGI KIELCECKI SP. Z O.O., KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA, MAKRO CASH AND CARRY POLSKA S.A., MAG CHEM, DELIKATESY WEHIKUŁ SMAKU, INTER EUROPOL S.A PIEKARNIA SZWAJCARSKA, RESTAURCJA YAMI YAMI SHUSI, RE MAL DYSTRYBUCJA SP. Z O.O., RAPSONA, OERLEMANS FOODS POLSKA, KITLE.PL rozsypali worek z nagrodami. Dla naszych uczestników mieliśmy przygotowane:
  • Szkolenie dwudniowe w akademii Unilever Food Solutions
  • Szkolenie w akademii Farutex Bidfood Polska
  • Książki, kalendarze, prenumerata roczna od Akademii Kulinarnej - Od nauki do sztuki kulinarnej
  • zestawy noży i naczyń kuchennych, blendery, miksery i inny drobny sprzęt gastronomiczny
  • medale, dyplomy i inne upominki Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
 
Nadszedł czas ogłoszenia wyników. Co ciekawe punktacja różniła się pomiędzy poszczególnymi uczestnikami nieznacznie. Można powiedzieć, że zawodnicy z pierwszej trójki szli ze sobą nóż w nóż. Oto zwycięzcy:
  • Pierwsze Miejsce - Krzysztof Kowalski - Rzeszów
  • Drugie Miejsce - Karol Starzyk - Kielce
  • Trzecie Miejsce - Katarzyna Płatek - Busko Zdrój.
 
Dla tych młodych ludzi to był bardzo ciężki sprawdzian ich odporności psychicznej, zaangażowania i pasji. Każdy z nich cieszył się z nagród. Jednak najważniejsza nagroda, jaką każdy z nich otrzymał od siebie to satysfakcja z dobrze wykonanej pracy.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000