Festiwal Kuchni Dworskiej jest kontynuacją zakończonego w 2011 r. Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka w Baranowie Sandomierskim – Edycja dań Dworskiej Kuchni Wielkanocnej.
Nowa formuła festiwalu to Dworska Kuchnia Myśliwska i wszystko to co wiąże się z Polską Kulturą Łowiecką, która ściśle związana jest z kulinarnym dziedzictwem naszego kraju.
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów to Wielkie Łowy – gruby zwierz i pióro. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu był comber z jelenia i przepiórka.
Festiwal odbył się przy wspaniałej, wiosennej pogodzie była to wyjątkowo udana impreza. Towarzyszyły jej pokazy mody myśliwskiej i trofeów myśliwskich. Wśród atrakcji nie zabrakło degustacji dziczyzny, win z austriackich winnic firmy WINARIA, jak i polskich nalewek, przetworów z podkarpackiego derenia oraz pokazów kulinarnych w wykonaniu Giancarla Russo i Janusza Pyry, które poprowadził Mirek Drewniak. Odbyła się również prezentacja dorobku Hanny Szymanderskiej z możliwością nabycia książek jej autorstwa.
Skład Komisji Sędziowskiej:
1. Jerzy Pasikowski – Nestle, przewodniczący Jury
2. Waldemar Hołówka – HOLSON GROUP
3. Mirek Drewniak – Dworek New Restaurant
4. Giancarlo Russo – Giancarlo Ristorante
5. Stefan Birek – Hotel LORD****
6. Marcin Stańczyk – Solpark*** Kleszczów
7. Janusz Pyra – Zamek Dubiecko
W kulinarnych zmaganiach w wyniku przed konkursowej eliminacji zgłoszeń, zostało zakwalifikowanych 9 dwuosobowych ekip – w tym jedna z Ukrainy – które rywalizowały w trzech turach na stanowiskach konkursowych przygotowanych przez firmę Bistro Serwis z Rzeszowa.
Tegoroczni laureaci konkursu kulinarnego pn. Wielkie Łowy I Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej w Zamku Dubiecko 21.03.2015 r.
1. Łukasz Grabowski, Krzysztof Mela – Hotel Fabryka Wełny**** Pabianice
2. Dariusz Kuduk, Sebastian Stachura – Hotel Grand Sal**** Wieliczka
3. Mariusz Śliwiński, Artur Urbański – Windsor Hotel & Conference Center Jachranka
Jury brało pod uwagę nie tylko walory smakowe potraw, ale oceniało także technologię ich przyrządzania.
Nagrody:
Za zajęcie I miejsca:
- Statuetka
- Dyplom
- Czek o wartości 5 000 zł
- upominki od Sponsorów
Za zajęcie II miejsca:
- Statuetka
- Dyplom
- Czek o wartości 3 000 zł
- upominki od Sponsorów
Za zajęcie III miejsca:
- Statuetka
- Dyplom
- Czek o wartości 2 000 zł
- upominki od Sponsorów
Sponsorzy uhonorowali dodatkowo uczestników z Uzdrowiska Horyniec wręczając voucher na weekendowy pobyt w Hotelu Fabryka Wełny**** z Pabianic oraz ekipę z Ukrainy której przedstawiciel Firmy Rational wręczył zestaw profesjonalnych noży wartości 2 000 zł.
Pozostałe ekipy startujące w konkursie:
- Agata Kubik, Maciej Gołdyn – Zamek Krasiczyn
- Krzysztof Szymczyszyn, Łukasz Karnasiewicz – Dwór Kombornia RSF Sp. Z. o.o.
- Przemysław Żurek, Patryk Mach – Hotel Blue Diamond Active Spa**** Rzeszów
- Yaroslav Humeniuk, Andrii Slonopas – Lemberg Graf Lwów
- Janina Krystyna Stelmach, Marta Szaganiec – Uzdrowisko Horyniec Sp. Z.o.o.
- Andrzej Serafin, Łukasz Franczyk – Hotel SPA Laskowo Katarzyna Pokorska
O Festiwalu
Festiwal ma na celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce w dworach, pałacach czy w zamkach, jest pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i zagranicy, mający na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Z uwagi na fakt iż Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pretenduje do eliminacji w Kulinarnym Pucharze Polski podczas konkursu byli obecni obserwatorzy organizatora KPP w osobie Pani Dyrektor Donaty Paszkiewicz i Agnieszki Glamowskiej.
Organizatorzy konkursu kulinarnego – Waldemar Hołówka – Holson Group, Janusz Pyra – Zamek Dubiecko wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Jerzym Pasikowskim, Wiesławem Boberem, Mirkiem Drewniakiem serdecznie dziękują wszystkim uczestnikom, przybyłym na to wydarzenie gościom oraz sponsorom.
Szczególne podziękowania należą się właścicielom Zamku Dubiecko Państwu Michalinie i Bogusławowi Kołcz, Pani Beacie Kołcz, Jackowi Grzegorzak, za stworzenie tak pięknego miejsca znanego z gościnności i przyjaznego ludziom, którzy odważnie wychodzą naprzeciw wyzwaniom i podejmują tak wspaniałe przedsięwzięcia, bez Państwa zaangażowania zorganizowanie tej wspaniałej imprezy po prostu nie było by możliwe!
Do zobaczenia za rok!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.