Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.05.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XVI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych – Nowohucki tygiel kulinarny


W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie – os. Złotej Jesieni 16, w dniach 6-8 marca 2015 r. odbył się XVI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod hasłem Nowohucki tygiel kulinarny.

W tym roku w konkursie uczestniczyli uczniowie z 24 szkół (w tym 5 ekip z zagranicy tj. ze Słowacji, Niemiec, Austrii i Francji).

W ramach MKSG odbywają się konkursy:

  • kucharza;
  • barmana;
  • kelnera;
  • wewnątrzszkolny konkurs kucharza.
Ogółem w zmaganiach konkursowych brało udział 74 uczniów: 43 kucharzy, 14 kelnerów, 17 barmanów.

Konkurs jest organizowany we współpracy z Agencją Rynku Rolnego – Oddział Terenowy w Krakowie, Krakowską Kongregacją Kupiecką, Stowarzyszeniem Barmanów Polskich – Oddział Małopolski oraz ze Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Tegoroczna edycja konkursu była objęta patronatem honorowym przez Wojewodę Małopolskiego Pana Jerzego Millera, Marszałka Województwa Małopolskiego Pana Marka Sowę, Prezydenta Miasta Krakowa Pana Jacka Majchrowskiego, Małopolskiego Kuratora Oświaty Pana Aleksandra Palczewskiego oraz Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pana Bogusława Wiśniewskiego.

Na gali konkursowej obecnością zaszczycili nas m.in.: Wojewoda Małopolski Pan Jerzy Miller, Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa ds. Edukacji i Sportu Pani Katarzyna Cięciak, Zastępca Dyrektora Wydziału Nadzoru Pedagogicznego Kuratorium Oświaty w Krakowie Pani Wanda Brześcińska, Przewodniczący Rady Dzielnicy XVI , Pan Jan Jarosz, Prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej Pan Wiesław Jopek, Zastępca Prezesa Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pan Andrzej Kubisztal.

Celem nadrzędnym, organizowanych z naszej inicjatywy konkursów jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy, wyrabianie poczucia piękna, estetyki.

Nasze konkursowe zmagania zdobyły już uznanie wśród szkół gastronomicznych w kraju oraz poza jego granicami, albowiem stwarzają one uczniom szansę pokazania swych umiejętności kulinarnych w pełnym tego słowa znaczeniu, jak również udowodnienia, że ręce zręcznego kucharza, barmana i kelnera są w stanie wyczarować maleńkie arcydzieła dla podniebienia i oczu z zaledwie kilku składników. Wyniki ich eksperymentów są w stanie zaskoczyć i zadziwić profesjonalistów.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000