W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie – os. Złotej Jesieni 16, w dniach 6-8 marca 2015 r. odbył się XVI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod hasłem Nowohucki tygiel kulinarny.
W tym roku w konkursie uczestniczyli uczniowie z 24 szkół (w tym 5 ekip z zagranicy tj. ze Słowacji, Niemiec, Austrii i Francji).
W ramach MKSG odbywają się konkursy:
- kucharza;
- barmana;
- kelnera;
- wewnątrzszkolny konkurs kucharza.
Ogółem w zmaganiach konkursowych brało udział 74 uczniów: 43 kucharzy, 14 kelnerów, 17 barmanów.
Konkurs jest organizowany we współpracy z Agencją Rynku Rolnego – Oddział Terenowy w Krakowie, Krakowską Kongregacją Kupiecką, Stowarzyszeniem Barmanów Polskich – Oddział Małopolski oraz ze Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Tegoroczna edycja konkursu była objęta patronatem honorowym przez Wojewodę Małopolskiego Pana Jerzego Millera, Marszałka Województwa Małopolskiego Pana Marka Sowę, Prezydenta Miasta Krakowa Pana Jacka Majchrowskiego, Małopolskiego Kuratora Oświaty Pana Aleksandra Palczewskiego oraz Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pana Bogusława Wiśniewskiego.
Na gali konkursowej obecnością zaszczycili nas m.in.: Wojewoda Małopolski Pan Jerzy Miller, Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa ds. Edukacji i Sportu Pani Katarzyna Cięciak, Zastępca Dyrektora Wydziału Nadzoru Pedagogicznego Kuratorium Oświaty w Krakowie Pani Wanda Brześcińska, Przewodniczący Rady Dzielnicy XVI , Pan Jan Jarosz, Prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej Pan Wiesław Jopek, Zastępca Prezesa Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pan Andrzej Kubisztal.
Celem nadrzędnym, organizowanych z naszej inicjatywy konkursów jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy, wyrabianie poczucia piękna, estetyki.
Nasze konkursowe zmagania zdobyły już uznanie wśród szkół gastronomicznych w kraju oraz poza jego granicami, albowiem stwarzają one uczniom szansę pokazania swych umiejętności kulinarnych w pełnym tego słowa znaczeniu, jak również udowodnienia, że ręce zręcznego kucharza, barmana i kelnera są w stanie wyczarować maleńkie arcydzieła dla podniebienia i oczu z zaledwie kilku składników. Wyniki ich eksperymentów są w stanie zaskoczyć i zadziwić profesjonalistów.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.