Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Znamy zwycięzcę pó...
Kongres Szefów Kuc...
Kamil Wojtasiak zw...
Bartosz Peter i Ra...
Poznajcie najlepsz...
Konkurs Hasztag Ko...
Święto Baraniny i ...
Ogólnopolski Konku...
Międzynarodowe Mis...
Branża spożywcza w...
Szkolenie Us Beef&...
Galicyjskie Smaki ...
Dominik Karpik w f...
Najlepsi Szefowie ...
Wielkopolski Kucha...
XII. Beskidzki Kon...
Stowarzyszenie Lub...
Piotr Huszcz w fin...
Warsztaty kulinarn...
Młodzi adepci sztu...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
LMS Online Sp. z o.o.
Nektar Natura
Gorbi
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Hello Coffee
Menos
Caffetea
Sokołów
Belfood
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Prezentujemy finalistów konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej


Konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, organizowany przez Unilever Food Solutions (UFS) już po raz dziewiąty, zbliża się do finału. Za nami dwie tury rozgrywek półfinałowych: 15 stycznia oraz 12 lutego.

Ponownie, tak jak podczas eliminacji wstępnych, młodzież zaskoczyła członków jury wysokim poziomem prac, zastosowaniem zaawansowanych technik kulinarnych, kunsztem podania oraz ciekawym doborem składników dań.

Wyrównany poziom i nieznaczne różnice w ilości punktów sprawiły, że do ścisłego grona finalistów zakwalifikowały się dwie dodatkowe osoby!  Zachęcamy do zapoznania się z nazwiskami wszystkich finalistów, zamieszczonymi na stronie organizatora: www.unileverfoodsolutions.pl. Ciekawostką jest, że w pierwszej turze półfinałów najwyższą liczbę punktów uzyskał reprezentant debiutującego w tym konkursie Zespołu Szkół Agro-Technicznych z niewielkiego miasta Ropczyce w woj. podkarpackim.

 
Przewodniczący jury, Zenon Hołubowski – certyfikowany juror WACS (Światowego Zrzeszenia Stowarzyszeń Szefów Kuchni), podkreślił: Uczestnicy wykazali się dużą kreatywnością, wiedzą i umiejętnościami. Wraz z nauczycielami zawodu oraz szefami kuchni z miejsc praktyk szkolnych włożyli dużo pracy i serca, by dopracować dania w szczegółach. Jeśli tak ma wyglądać przyszłość naszej gastronomii, to chylę czoła - naprawdę nie mamy się czego wstydzić.

Temat konkursu nawiązuje do promowanego przez UFS trendu związanego z racjonalnym żywieniem i niebagatelną rolą kucharzy w przeciwdziałaniu otyłości. Dlatego też organizator zobligował uczestników do zastosowania w daniach konkursowych minimum trzech prozdrowotnych technik kulinarnych (np. gotowanie na parze, sous vide) oraz  trzech rodzajów dowolnych warzyw.

 
Statystyki mówią jednoznacznie, że również w Polsce grozi nam już epidemia otyłości. Jednocześnie coraz częściej jadamy poza domem, więc można powiedzieć, że to na kucharzach spoczywa ogromna odpowiedzialność za zdrowie społeczeństwa. Dlatego tak ważne jest, by uczyć przyszłe pokolenia gastronomów już na etapie szkoły, jak przyrządzać potrawy atrakcyjne dla konsumentów, a jednocześnie zdrowe – zapewnia przedstawiciel organizatora, szef kuchni Mirosław Szajkowski. Przykłady receptur oraz praktyczne wskazówki można znaleźć w poradniku Jedzenie kuszące i zdrowe, dostępnym u Doradców Kulinarnych oraz na stronie internetowej Unilever Food Solutions.

Finał konkursu już 5 marca, start o godz. 9:00. Serdecznie zapraszamy do Centrum Kulinarnego Unilever Food Solutions przy ul. Bałtyckiej 43 w Poznaniu.

Sponsorzy konkursu: Hendi, Moto-Set, VivaMix - KitchenAid, Grapil, EVA-TEC.


Młody Kreator Sztuki Kulinarnej to konkurs skierowany do uczniów szkół i klas o profilu gastronomicznym, organizowany przez Unilever Food Solutions od 2005 r. Jego celem jest promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, pogłębianie ich wiedzy na temat produktów typu convenience, a także zachęcanie ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Konkurs jest popularny w polskich szkołach. Z każdym rokiem napływa coraz więcej zgłoszeń uczniów oraz pozytywnych opinii ich opiekunów: nauczycieli zawodu i szefów kuchni z miejsc praktyk szkolnych. Temat konkursu zmienia się rokrocznie. Organizacja „Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej” to jedno z wielu działań firmy, mających na celu wspieranie talentów kulinarnych.

Unilever Food Solutions – kim jesteśmy
Na całym świecie pomagamy szefom kuchni i operatorom lokali różnej wielkości usprawnić pracę w kuchni – bez rezygnacji ze smaku czy kreatywności. Nasze profesjonalne produkty pod znanymi i lubianymi markami: Knorr, Hellmann’s, Rama czy Lipton wykorzystywane są w kuchniach w 74 krajach świata.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robvita Pizzola Robot - Coupe Smoker Matlix Hello Coffee M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Iglotex Lemonia Sokołów EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Menos Steinberg M&M Gastro Werner & Mertz Barson Gorbi Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex CTK Doram Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000