11 stycznia 2013 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyły się okręgowe eliminacje XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Rywalizowało 64 uczniów z 35 szkół okręgu małopolskiego.
Młodzież rozwiązywała zadania z wiedzy o żywności i żywieniu, obejmujące podstawowe wiadomości z zakresu biologiczno - chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawarte we wskazanej, obszernej literaturze obecnej edycji Olimpiady. Pytania te stanowiły 70% wszystkich zadań, a pozostałe 30% dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej Olimpiady – Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe.
Nad przebiegiem eliminacji czuwała komisja w składzie: przewodniczący – pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel - Zawadzka, zastępca przewodniczącego – pani wizytator Ewa Wojnar, sekretarz – pani Ewa Konieczna - zastępca dyrektora szkoły oraz 5 nauczycieli (opiekunów) wylosowanych spośród szkół biorących udział w Olimpiadzie.
Uroczystego otwarcia XVII okręgowej Olimpiady Wiedzy o Żywieni i Żywności dokonali Pan Dyrektor Henryk Hołysz oraz Pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka. O godz. 11.00 uczniowie przystąpili do rozwiązania testu. Aby zostać zakwalifikowanym do udziału w etapie centralnym Olimpiady, trzeba było uzyskać co najmniej 80% możliwych do zdobycia punktów.
Pierwsze miejsce zdobył uczeń Kamil Brończyk z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Bobowej, drugie miejsce uzyskała uczennica Anna Nowogórska z Zespołu Szkół Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu, miejsce trzecie przyznano Kamili Kowalczyk, a czwarte Magdalenie Michalik – obydwie są uczennicami Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie, piąte miejsce zdobyła Sylwia Lubas uczennica III LO im. Adama Mickiewicza w Tarnowie.
W trakcie trwania eliminacji dla opiekunów młodzieży zorganizowano pokaz gastronomiczny. Znakomity cukiernik z Restauracji Hawełka – Zbigniew Handziak, zaprezentował aktualne trendy pojawiające się przy dekoracji deserów bankietowych.
Finał Olimpiady zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele władz samorządowych i oświatowych miasta Krakowa, prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników pan Marcin Polus oraz liczni sponsorzy, dzięki którym wszyscy uczestnicy eliminacji dostali interesujące nagrody książkowe, a kilkanaście osób z najlepszymi wynikami dodatkowo otrzymało bardzo cenne nagrody rzeczowe.
Jak co roku, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników ufundowało puchar dla zwycięzcy Olimpiady.
Sponsorzy eliminacji okręgowych w Krakowie to: Komitet Główny Olimpiady, Małopolski Kurator Oświaty w Krakowie, Pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Restauracja Magillo, Hotel Park Inn, Hotel Hilton Garden Inn, szef kuchni Hotelu Radisson, Firma Swedeponic sp. z o.o., Firma Gastro-Pack Michał Henzel, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Stowarzyszenie Pomocy Szkole „Małopolska”, Giełda Samochodowa Kraków-Rybitwy, Pan Marian Mazurków.
Nagrody otrzymali również opiekunowie uczniów, którzy zdobyli pierwsze trzy miejsca za trud włożony w przygotowanie młodzieży.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.