Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Znamy zwycięzcę pó...
Kongres Szefów Kuc...
Kamil Wojtasiak zw...
Bartosz Peter i Ra...
Poznajcie najlepsz...
Konkurs Hasztag Ko...
Święto Baraniny i ...
Ogólnopolski Konku...
Międzynarodowe Mis...
Branża spożywcza w...
Szkolenie Us Beef&...
Galicyjskie Smaki ...
Dominik Karpik w f...
Najlepsi Szefowie ...
Wielkopolski Kucha...
XII. Beskidzki Kon...
Stowarzyszenie Lub...
Piotr Huszcz w fin...
Warsztaty kulinarn...
Młodzi adepci sztu...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
LMS Online Sp. z o.o.
Nektar Natura
Gorbi
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Hello Coffee
Menos
Caffetea
Sokołów
Belfood
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XVII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności


11 stycznia 2013 roku w  Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyły się okręgowe eliminacje XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Rywalizowało 64 uczniów z 35 szkół okręgu małopolskiego.

Młodzież rozwiązywała zadania z wiedzy o żywności i żywieniu, obejmujące podstawowe wiadomości z zakresu biologiczno - chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawarte we wskazanej, obszernej literaturze obecnej edycji Olimpiady. Pytania te stanowiły 70% wszystkich zadań, a pozostałe 30% dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej Olimpiady – Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe.

Nad przebiegiem eliminacji czuwała komisja w składzie: przewodniczący – pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel - Zawadzka, zastępca przewodniczącego – pani wizytator Ewa Wojnar, sekretarz – pani Ewa Konieczna - zastępca dyrektora szkoły oraz 5 nauczycieli (opiekunów) wylosowanych spośród szkół biorących udział w Olimpiadzie.

Uroczystego otwarcia  XVII okręgowej Olimpiady Wiedzy o Żywieni i Żywności dokonali Pan Dyrektor Henryk Hołysz oraz Pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka. O godz. 11.00 uczniowie przystąpili do rozwiązania testu. Aby zostać zakwalifikowanym do udziału w etapie centralnym Olimpiady, trzeba było uzyskać co najmniej 80% możliwych do zdobycia punktów.

Pierwsze miejsce zdobył uczeń Kamil Brończyk z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Bobowej, drugie miejsce uzyskała uczennica Anna Nowogórska z Zespołu Szkół Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu, miejsce trzecie przyznano Kamili Kowalczyk, a czwarte Magdalenie Michalik – obydwie są uczennicami Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie, piąte miejsce zdobyła Sylwia Lubas uczennica III LO im. Adama Mickiewicza w Tarnowie.

W trakcie trwania eliminacji dla opiekunów młodzieży zorganizowano pokaz gastronomiczny. Znakomity cukiernik z Restauracji Hawełka – Zbigniew Handziak, zaprezentował aktualne trendy pojawiające się przy dekoracji deserów bankietowych.

Finał Olimpiady zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele władz samorządowych i oświatowych miasta Krakowa, prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników pan Marcin Polus oraz liczni sponsorzy, dzięki którym wszyscy uczestnicy eliminacji dostali interesujące nagrody książkowe, a kilkanaście osób z najlepszymi wynikami dodatkowo otrzymało bardzo cenne nagrody rzeczowe.

Jak co roku, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników ufundowało puchar dla zwycięzcy Olimpiady.

Sponsorzy eliminacji okręgowych w Krakowie to:  Komitet Główny Olimpiady, Małopolski Kurator Oświaty w Krakowie, Pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Restauracja Magillo, Hotel Park Inn, Hotel Hilton Garden Inn, szef kuchni Hotelu Radisson, Firma Swedeponic sp. z o.o., Firma Gastro-Pack Michał Henzel, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Stowarzyszenie Pomocy Szkole „Małopolska”,  Giełda Samochodowa Kraków-Rybitwy, Pan Marian Mazurków.

Nagrody otrzymali również opiekunowie uczniów, którzy zdobyli pierwsze trzy miejsca za trud włożony w przygotowanie młodzieży.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robvita Pizzola Robot - Coupe Smoker Matlix Hello Coffee M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Iglotex Lemonia Sokołów EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Menos Steinberg M&M Gastro Werner & Mertz Barson Gorbi Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex CTK Doram Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000