Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Polish BBQ KING...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Finał konkursu bar...
Krajowy finał Worl...
Druga edycja progr...
Grill KAMADO b - N...
Grillo wędzarnia S...
Mistrzostwa Polski...
Polska na podium ś...
Dwudniowy Event Ku...
Paweł Pyra zwycięz...
XIII edycja konkur...
I Ogólnopolskie Mi...
IV edycja Kulinarn...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
Smoker
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Gros
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Fanex
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XVII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności


11 stycznia 2013 roku w  Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyły się okręgowe eliminacje XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Rywalizowało 64 uczniów z 35 szkół okręgu małopolskiego.

Młodzież rozwiązywała zadania z wiedzy o żywności i żywieniu, obejmujące podstawowe wiadomości z zakresu biologiczno - chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawarte we wskazanej, obszernej literaturze obecnej edycji Olimpiady. Pytania te stanowiły 70% wszystkich zadań, a pozostałe 30% dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej Olimpiady – Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe.

Nad przebiegiem eliminacji czuwała komisja w składzie: przewodniczący – pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel - Zawadzka, zastępca przewodniczącego – pani wizytator Ewa Wojnar, sekretarz – pani Ewa Konieczna - zastępca dyrektora szkoły oraz 5 nauczycieli (opiekunów) wylosowanych spośród szkół biorących udział w Olimpiadzie.

Uroczystego otwarcia  XVII okręgowej Olimpiady Wiedzy o Żywieni i Żywności dokonali Pan Dyrektor Henryk Hołysz oraz Pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka. O godz. 11.00 uczniowie przystąpili do rozwiązania testu. Aby zostać zakwalifikowanym do udziału w etapie centralnym Olimpiady, trzeba było uzyskać co najmniej 80% możliwych do zdobycia punktów.

Pierwsze miejsce zdobył uczeń Kamil Brończyk z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Bobowej, drugie miejsce uzyskała uczennica Anna Nowogórska z Zespołu Szkół Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu, miejsce trzecie przyznano Kamili Kowalczyk, a czwarte Magdalenie Michalik – obydwie są uczennicami Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie, piąte miejsce zdobyła Sylwia Lubas uczennica III LO im. Adama Mickiewicza w Tarnowie.

W trakcie trwania eliminacji dla opiekunów młodzieży zorganizowano pokaz gastronomiczny. Znakomity cukiernik z Restauracji Hawełka – Zbigniew Handziak, zaprezentował aktualne trendy pojawiające się przy dekoracji deserów bankietowych.

Finał Olimpiady zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele władz samorządowych i oświatowych miasta Krakowa, prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników pan Marcin Polus oraz liczni sponsorzy, dzięki którym wszyscy uczestnicy eliminacji dostali interesujące nagrody książkowe, a kilkanaście osób z najlepszymi wynikami dodatkowo otrzymało bardzo cenne nagrody rzeczowe.

Jak co roku, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników ufundowało puchar dla zwycięzcy Olimpiady.

Sponsorzy eliminacji okręgowych w Krakowie to:  Komitet Główny Olimpiady, Małopolski Kurator Oświaty w Krakowie, Pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Restauracja Magillo, Hotel Park Inn, Hotel Hilton Garden Inn, szef kuchni Hotelu Radisson, Firma Swedeponic sp. z o.o., Firma Gastro-Pack Michał Henzel, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Stowarzyszenie Pomocy Szkole „Małopolska”,  Giełda Samochodowa Kraków-Rybitwy, Pan Marian Mazurków.

Nagrody otrzymali również opiekunowie uczniów, którzy zdobyli pierwsze trzy miejsca za trud włożony w przygotowanie młodzieży.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Makro Cash & Carry Reinex Na Lunch Barry Callebaut M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Krosno
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000