Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Mistrzostwa Świata Barmanów w kategoriach Classic i Flair


W tym roku przypadł jubileusz 60-lecia Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów, organizacji skupiającej tysiące członków na całym świecie - czynnych i biernych w zawodzie barmana.

Doskonałą okazją do uczczenia jubileuszu były Mistrzostwa Świata Barmanów w kategoriach Classic i Flair, które odbyły się w dniach 7-9 listopada w Warszawie.

Classic – to kategoria, w której technika, wygląd i smak drinka ma znaczenie. Flair natomiast, to bardzo widowiskowe show tworzenia cocktaili, poprzez oszukanie grawitacji.

Barmani, jak żonglerzy rzucają fantazyjnie i z dużą precyzją shakerami czy butelkami, używając przy tym również innych akcesoriów barmańskich, wszystko by podnieść atrakcyjność widowiska.

Dzięki bogatej tradycji i rygorystycznie określonym zasadom dotyczącym organizacji i sędziowania, Mistrzostwa Świata są najbardziej prestiżowym konkursem barmańskim na świecie.

O ich randze świadczy fakt, że wzięło w nich udział 106 barmanów wyłonionych w drodze eliminacji w krajowych zrzeszeniach. W tym roku swoją obecność potwierdziło 500 uczestników z 60 krajów, ze wszystkich kontynentów.

Program Kongresu poza Mistrzostwami obejmował szereg dodatkowych atrakcji m.in.: uroczystości związane z jubileuszem, „Dzień Polski” w celu przybliżenia uczestnikom kongresu polskiej kultury, muzyki i tradycji kulinarnej.

Ponadto codzienne, do późnych godzin nocnych odbywały się spotkania ze zrzeszonymi członkami Stowarzyszenia w tzw. Hospitality Suites. W kameralnie zaaranżowanych salach uczestnicy Kongresu mogli zapoznać się z ofertą produktów firm zrzeszonych w IBA, jak również poznać najnowsze trendy obowiązujące w środowisku barmańskim.


Poniedziałek poświęcony był eliminacjom do Mistrzostw Świata w kategorii Flair. Spośród 49 zawodników z Argentyny, Armenii, Australii, Austrii, Brazylii, Bułgarii, Chin, Chorwacji, Cypru, Czech, Danii, Ekwadoru, Estonii, Finlandii, Francji, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Grecji, Węgier, Irlandii, Izraela, Włoch, Japonii, Luksemburga, Macedonii, Czarnogóry, Holandii, Nowej Zelandii, Norwegii, Peru, Filipin, Polski, Portugalii, Puerto Rico, Rosji, Serbii, Singapuru, Słowacji, Słowenii, Południowej Afryki, Hiszpanii, Szwecji, Szwajcarii, Tajwanu, Turcji, Ukrainy, Urugwaju, Wenezueli i Wietnamu – zostało wyłonionych sześciu wspaniałych.

Emocje zapowiadały się duże ze względu na fakt, iż do finału przeszedł nasz rodak – Marek Posłuszny. Publiczność stanęła na wysokości zadania. Kibice zaopatrzeni w biało-czerwone barwy przez cały 5 minutowy występ wspierali Polaka okrzykami.

Wzruszony Marek Posłuszny wykonał swój występ perfekcyjnie i został okrzyknięty zwycięzcą jeszcze przed ogłoszeniem wyników.

Organizatorzy dla podniesienia rangi i prestiżu wydarzenia, którym są Mistrzostwa Świata Barmanów zaprosili kilka znanych osób do tzw. VIP Jury. W loży showbiznesu zasiedli: Jarek Jakimowicz (aktor), Rafał Olbrychski (aktor), Robert Sowa (mistrz kulinarny) i Hirek Wrona (krytyk muzyczny). Panowie jako pierwsi podali swój werdykt, który okazał się proroczy.

  • I miejsce – Marek Posłuszny, Polska
  • II miejsce – Thomas Dyer, Wielka Brytania
  • III miejsce – Sergey Bulakhtin, Rosja

Wtorek, 8 listopada obfitował w wiele emocji. Do zawodów w kategorii Classic stanęło 56 zawodników w pięciu podkategoriach:

  • Before Dinner Cocktail,
  • After Dinner Cocktail,
  • Fancy Cocktail,
  • Sparkling Cocktail,
  • Longdrink.  

Każdy z uczestników miał swoją grupę wsparcia na widowni, co z pewnością pomagało i motywowało zawodników. W tej kategorii również mieliśmy swojego faworyta – Grzegorza Szumskiego. Ten utalentowany młody człowiek przygotował longdrinka o nazwie „Desert flower”.  Niestety pierwsze trzy miejsca przypadły innym krajom, ale i tak jesteśmy z niego bardzo dumni.

Longdrink – w tej kategorii wystartowało 12 zawodników z Chorwacji, Estonii, Francji, Islandii, Włoch, Peru, Portugalii, Rosji, Singapuru, Południowej Afryki, Turcji i Polski.

  • I miejsce – Alexander Rodoman, Rosja
  • II miejsce – Cristina Jardim Pimenta, Portugalia
  • III miejsce – Roberto Zulijani, Chorwacja


Before Dinner Cocktail
– w tej kategorii wystartowali zawodnicy z 11 krajów: Belgii, Brazylii, Cypru, Czech, Chin, Izraela, Czarnogóry, Nowej Zelandii, Norwegii, Rumunii i Wietnamu.

  • I miejsce – Jason Clark, Nowa Zelandia
  • II miejsce – Antonio Lai, Hong Kong
  • III miejsce – Veselin Cabarkapa, Czarnogóra


After Dinner Cocktail – w tej kategorii wystartowali zawodnicy z 11 krajów:  Armenii, Chin, Finlandii, Grecji, Irlandii, Macedonii, Puerto Rico, Serbii, Słowacji, Hiszpanii i Wenezueli.

  • I miejsce – Manolo Martin Garcia, Hiszpania
  • II miejsce – Nikolaos Mparmpakis, Grecja
  • III miejsce – Metodi Perunkovski, Macedonia


Fancy Cocktail – w tej kategorii wzięło udział 11 zawodników z: Argentyny, Australii, Ekwadoru, Niemiec, Węgier, Japonii, Luksemburga, Malty, Holandii, Wielkiej Brytanii i Ukrainy.

  • I miejsce – Takafumi Yamada, Japonia
  • II miejsce – Damian Joseph Muscat, Malta
  • III miejsce – Yurly Sokiryan, Ukraina


Sparkling Cocktail – 
11 zawodników z Austrii, Bułgarii, Kuby, Danii, Filipin, Słowenii, Szwecji, Szwajcarii, Tajwanu, Urugwaju i Stanów Zjednoczonych Ameryki

  • I miejsce – Vasil Kolev, Bułgaria
  • II miejsce – Branko Leposa, Słowenia
  • III miejsce – Mario Hofferer, Austria

60. Kongres Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA) zakończył się uroczystą Galą, na której zwieńczeniem Mistrzostw Świata był Super Finał.

Zwycięzcy poszczególnych kategorii stanęli do konkursu, który miał wyłonić najlepszy cocktail Mistrzostw Świata Barmanów – „Drink of the Year”. Zawodnicy w ciągu siedmiu minut przygotowali cocktail, który oceniany był wyłącznie przez  jury degustacyjne.

Miano drinka roku otrzymał Great Sunrise, którego przygotował Takafumi Yamada. Japończykowi przypadły również w udziale nagrody za nazwę i dekorację cocktailu.

Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) jest organizacją non profit, która rozwija działalność dydaktyczną w zakresie teorii i praktyki sztuki barmańskiej. Stowarzyszenie nie myśli jedynie o swoim środowisku, rokrocznie przekazuje pieniądze na działalność charytatywną. W tym roku również International Bartenders Association przekazało 10.000zł na fundację Anny Dymnej „Mimo wszystko”.  

Jubileuszowy Kongres IBA już za nami. Pozostaje nam tylko pogratulować Ryszardowi Berentowi – Prezesowi Stowarzyszenia Polskich Barmanów i członkom Stowarzyszenia. Gdyby nie Ci ludzie, którzy czynnie wspierali Mistrzostwa Świata, to międzynarodowe wydarzenie nie doszłoby do skutku.

Mistrzostwa obejrzało tysiące ludzi z całego świata. Firmy sponsorskie (Bacardi, Remy Cointreau, Moet-Hennessy, De Kuyper, Grand Marnier, Perrier, Monin, Sobieski, Giffard, Finest Call, Hamilton Beach, Pilsner Urquell) wylały setki litrów szlachetnych trunków w swoich bar line’ach.

Do konkursu i serwowanych drinków zużyto ponad tonę lodu, którą wyprodukowały kostkarki firmy Ice-O-Matic.



Tysiące szklanek, kieliszków i pokali zostało umytych przez zmywarki firmy Winterhalter, które pracowały non stop przez 12 godzin, zapewniając tym samym czyste szkło.
Kolejny Kongres IBA w Pekinie, już za rok.

  Dorota Karwacka
  Product Manager

  Smarten.pl


SMARTEN  - firma zajmująca się HoReCa Consultingiem i Public Relations również w zakresie gastronomii. Ponadto w swojej ofercie ma: projektowanie whisky barów, szkolenia barmańskie oraz Whisky Event - profesjonalne degustacje ekskluzywnych whisky prowadzone przez eksperta w oryginalnym stroju szkockim (to element oferty wyróżniający firmę na rynku).
Smarten z pasji i doświadczenia…

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000