Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
TECNOINOX
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Hello Coffee
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Znamy zwycięzców najnowszej edycji S.Pellegrino Young Chef


W ostatni weekend października w Mediolanie w szranki stanęli najbardziej utalentowani młodzi kucharze z całego świata. Wielkim zwycięzcą i zdobywcą tytułu S.Pellegrino Young Chef został reprezentant Wielkiej Brytanii – Jerome Ianmark Calayag.
 


Wielki Finał 30 października w Mediolanie stanowił zwieńczenie edycji 2019-2021 prestiżowego, międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef, którego celem jest pobudzanie kreatywności młodych kucharzy i pielęgnowanie przyszłości gastronomii. Główną nagrodę zdobył Jerome Ianmark Calayag, reprezentujący Wielką Brytanię i Europę Północną, pokonując dziewięciu rywali z całego świata. Jury zachwycił swoim daniem „Humble vegetables”, stworzonym we współpracy z mentorem Davidem Ljungqvistem. Kapituła doceniła umiejętności Calayaga, dobór składników, sposób podania oraz przesłanie, jakie stało za jego przepisem.
 


Tym samym tegoroczny zdobywca nagrody dla najlepszego młodego szefa kuchni przechodzi do historii i dołącza do grona młodych mistrzów, którzy otrzymali ten sam tytuł w ubiegłych latach – Marka Moriarty (2015), Mitcha Lienharda (2016) i Yasuhiro Fujio (2018). Co ważne, tym samym daje nadzieję na kreowanie lepszego świata gastronomii w przyszłości. Podobnie jak w ubiegłych latach, tak i tym razem wysoki poziom umiejętności wszystkich uczestników zachwycił Jury konkursu S.Pellegrino Young Chef, w którego skład weszły największe osobowości światowej gastronomi: Enrico Bartolini, Manu Buffara, Andreas Caminada, Mauro Colagreco, Gavin Kaysen oraz Clare Smyth-Jerome.

W tegorocznej edycji konkursu oprócz tytułu S.Pellegrino Young Chef Jury przyznało także trzy nowe nagrody:
  • Elissa Abou Tasse, reprezentująca region Afryki i Bliskiego Wschodu, za swoje danie “Adam’s garden” otrzymała nagrodę Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy za przygotowanie dania łączącego w sobie różne kultury.
  • Callan Austin, reprezentant Afryki i Bliskiego Wschodu, z daniem „The ghost net” otrzymał nagrodę S.Pellegrino Award for Social Responsibility. Jest ona przyznawana szefowi kuchni, który najlepiej odzwierciedli przekonanie, że jedzenie powinno być rezultatem zachowań odpowiedzialnych społecznie.
  • Społeczność internetowa Fine Dining Lovers przyznała nagrodę Fine Dining Lovers Food for Thought Award reprezentantce krajów iberyjskich i śródziemnomorskich Andrei Ravasio. Jej danie „El domingo del campesino” zostało uznane za najlepiej prezentujące osobiste przekonania autorki.

Konkurs S.Pellegrino Young Chef jest inicjowany przez S.Pellegrino – markę naturalnej wody mineralnej od Nestlé Waters, a jego celem jest odkrywanie młodych talentów i wspieranie ich rozwoju poprzez mentoring i możliwość zdobywania doświadczenia. Najnowsza edycja była imponująca – spośród 135 młodych szefów kuchni wytypowanych w preselekcji, lokalne Jury wyłoniło 12 finalistów z różnych regionów świata, którzy następnie wzięli udział w wielkim finale i pod okiem mentorów mogli dopracować swoje autorskie dania.
 


Polska również miała swoją reprezentację podczas finału w Mediolanie. Łukasz Moneta (chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie) walczył o nagrodę Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy, a Krzysztof Konieczny (chef w restauracji Neon streetfood bar w Gdyni) rywalizował o nagrodę Fine Dining Lovers Food for Thought Award. Polscy kucharze zdobyli nowe, cenne doświadczenia, które będą mogli wykorzystać w swojej dalszej kulinarnej karierze, wzbogacając światową gastronomię.

- Ciekawym doświadczeniem było zobaczyć, jak inni uczestnicy podchodzą do tego konkursu, jaką mają koncepcję, pomysł i w jaki sposób przygotowują dania. Zaobserwowałem na tym polu duże różnice kulturowe. Wrażanie zrobiła na mnie organizacja konkursu, warsztaty i spotkania z najlepszymi szefami kuchni.  Na co dzień nie mamy czasu ani okazji na takie doświadczenia! – zdradził Łukasz Moneta.
 


Krzysztof Konieczny zaś zachęca innych kucharzy do spróbowania swoich sił w konkursie: Wróciłem pełen pozytywnej energii, z nowymi znajomościami i możliwościami. Bardzo zachęcam młodych szefów kuchni do wzięcia udziału w tym ogromnym wydarzeniu, ponieważ takie doświadczenia naprawdę odmieniają życie.

W Wielkim Finale udział wzięła także Lara Gessler – polska ambasadorka marek S.Pellegrino i Acqua Panna. Znana restauratorka i autorka książek kulinarnych kibicowała młodym talentom oraz relacjonowała całe wydarzenie za pośrednictwem swoich kanałów w mediach społecznościowych.

Zwieńczeniem 3-dniowego wydarzenia w Mediolanie była uroczysta kolacja. Mistrz gastronomii Massimo Bottura wraz ze swoim zespołem – Takahiko Kondo, Riccardo Forapani, Francesco Vincenzi, Jessica Rosval oraz Bernardo Paladini – przygotowali dla gości ekskluzywną kolację składającą się z pięciu wyjątkowych momentów, która była odzwierciedleniem tego, co w S.Pellegrino Young Chef Academy najważniejsze, czyli kreatywności, innowacji, pasji i profesjonalizmu.

- Jesteśmy dumni z wielkiego finału, który dał nam możliwość ponownego spotkania się osobiście i zobaczenia w pracy młodych, naprawdę fenomenalnych talentów kulinarnych. Dlatego dziękujemy wszystkim, którzy dołączyli do nas z całego świata. To było niesamowite. Przekazujemy najszczersze gratulacje Jerome, któremu udało się zabłysnąć przed naszym Jury oraz dziękujemy także wszystkim młodym talentom, członkom  S.Pellegrino Young Chef Academy – mówi Stefano Bolognese, Dyrektor Sanpellegrino International Business Unit.

Relacje z najważniejszych wydarzeń konkursu S.Pellegrino Young Chef Academy 2019-21 dostępne są na kanałach S.Pellegrino Young Chef Academy oraz Fine Dining Lovers. Więcej o ekscytującym poszukiwaniu młodych talentów kulinarnych można znaleźć na stronie: https://www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System Internorga
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000