Za nami XII edycja konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, której finał odbył się 2 marca 2016 roku. Finaliści mieli za zadanie przygotować danie główne z pstrąga tęczowego oraz minimum jednego rodzaju Primerby i Esencji bulionu rybnego Knorr Professional.
Młody Kreator Sztuki Kulinarnej to konkurs, który promuje młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zachęca ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Dzięki niemu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii. Laureat pierwszego miejsca automatycznie kwalifikuje się do finału kolejnego konkursu Primerba Cup organizowanego dla profesjonalnych szefów kuchni.
Zwycięzcą tegorocznej edycji został Łukasz Daszyński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej.
Drugie miejsce zajęła Ilona Kruczek z Technikum Lider w Lublinie przy ul. Radziwiłowskiej, na trzecim miejscu uplasował się Pisarek Maciej z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. przy Okólnej.
Jury przewodniczył Tomasz Purol – Executive Chef Hotel Blow Up Hall 5050. Razem z pozostałymi członkami jury: Witoldem Iwańskim – szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil, Arturem Skotarczakiem – Executive Chef Restauracji Muga, Robertem Skubiszem – szef kuchni restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich, Maciejem Majewskim – szef kuchni w hotelu Sofitel Warsaw Victoria/restauracja Le Victoria Brasserie Moderne oraz Michałem Kudukiem – Executive Chef Blue Diamond Hotel wyłonili zwycięzców XII edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.
Łukasz wyjedzie na staż do Restauracji Hisop w Barcelonie uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz weźmie udział w finałe konkursu dla profesjonalistów Primerba Cup 2016.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy i gratulujemy!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.