Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Znamy zwycięzcę Bocuse d’Or Poland 2019!


Za nami finał polskich eliminacji Bocuse d’Or Poland 2019, który odbył się 21 listopada 2019 roku, podczas 27. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie. Dwa dania, 5 godzin 35 minut, 6 szefów kuchni, 12 jurorów i tylko jedno miejsce dla zwycięzcy, który będzie mógł reprezentować Polskę podczas Bocuse d'Or 2020 w Tallinie.
 
 
Wybitny francuski szef kuchni Paul Bocuse ponad 32 lata temu postawił na piedestał wyjątkowych kucharzy – stworzył konkurs, który do dziś jest symbolem doskonałości sztuki kulinarnej w wydaniu najlepszych szefów kuchni na świecie. Znaleźć się w tym zacnym gronie to z pewnością wielki prestiż, ale i nie lada wyzwanie.
 
W preeliminacjach do finału Bocuse d'Or Poland 2019 zostało wyłonionych sześciu utalentowanych, młodych szefów kuchni, którzy stanęli do walki o najwyższe trofeum i miano najlepszego szefa kuchni a wraz z nimi pomocnicy:
  • Łukasz Budzik, szef kuchni Mennicza Fusion oraz Damian Wabnitz (commis)
  • Ernest Jagodziński, szef kuchni Autentyk – kuchnia i ludzie oraz Łukasz Daszyński (commis)
  • Jakub Kasprzak, szef kuchniSezony. Hotel i restauracja) oraz Patryk Paczkowski (commis)
  • Krzysztof Nawrocki, szef kuchni Karczoch oraz Łukasz Leśniak (commis)
  • Michał Stężalski, szef kuchni Szara Gęś oraz Wiktor Witkoś (commis)
  • Mateusz Suliga, szef kuchni Hotel Unicus Palace oraz Piotr Dawid (commis).
Zwyciężył Jakub Kasprzak przy wsparciu Patryka Paczkowskiego. Kuba nie krył łez wzruszenia, wygrana była jego wielkim marzeniem. W poprzedniej selekcji był drugi, dlatego w tym roku zwycięstwo było dla niego tak ważne.
 
 
To dla mnie wyjątkowy moment, na który bardzo długo czekałem. Ciężka praca i inwestycja w siebie dała zamierzone rezultaty. Teraz przede mną kolejne wyzwania – Tallin i europejskie eliminacje. Tu ważne będzie wszystko. Usłyszałem już cenne wskazówki od naszych jurorów z zagranicy i wiem, że to dopiero wierzchołek góry tego jak i co muszę zrobić. Ale dziś jestem szczęśliwy i na chwilę na tym uczuciu się skupię a od poniedziałku ruszam do pracy! – powiedział Jakub Kasprzak, zwycięzca Bocuse d’Or Poland 2019.
 

Uczestnicy dotarli na miejsce konkursu po 6 rano. W powietrzu wyczuwało się spory stres. O 8:30 na stanowisku numer jeden pracę rozpoczął pierwszy zawodnik, a później kolejno co 20 minut startowali kolejni szefowie. Każdy z uczestników na przygotowanie dwóch dań z ryby i mięsa miał zaledwie 5 godzin 35 minut. To niewiele biorąc pod uwagę poziom konkursu i surową ocenę zacnego, międzynarodowego jury.

W tym roku zawodnicy mieli do przygotowania na przystawkę danie z pstrąga ojcowskiego w akompaniamencie kaszy jaglanej, warzyw kapustnych polskich i ślimaków lądowych z polskich hodowli, serwowane wyłącznie na talerzach w 15 porcjach. Danie główne miało być skomponowane na bazie królika, ziaren słonecznika oraz fasoli suchej polskiej i zaprezentowane na platerze a następnie wyserwowane na 15 talerzach. Oba dania musiały zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.
 


Gotowe dania prezentowane były w pierwszej kolejności 12 jurorom degustacyjnym, a to jakże odpowiedzialne zadanie przypadło w udziale Monice Ignaciuk - Mistrzyni Cukiernictwa, która z ogromnym wdziękiem paradowała kolejno z talerzami kandydatów. Następnie uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im prof. Odona Bujwida nr 2 w Krakowie podawali talerze Jury.
 
Konkurs poprowadził Karol Okrasa, który nie tylko jest świetnym kucharzem, ale rewelacyjnie sprawdził się tu w roli Mistrza Ceremonii swobodnie komentując to, co się działo na konkursie i to w dwóch językach – polskim i angielskim, z uwagi na zagranicznych Gości w tym słynnych szefów z elitarnego stowarzyszenia Bocuse d’Or Winners.
 
 
Na wielkim telebimie poza zmaganiami kulinarnych gigantów, można było zobaczyć filmy promocyjne Partnerów konkursu, wypowiedzi ekspertów i komentarze jurorów.

Bardzo się cieszę, że polską selekcję 2019 udało nam się przeprowadzić w Krakowie w ramach projektu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Dostaliśmy duże wsparcie od miasta Krakowa, co cieszy podwójnie, gdyż takie zainteresowanie władz miasta pomaga w organizacji wydarzenia na tak dużą skalę. Międzynarodowe jury, które zbudowaliśmy to dla nas kolejny powód do dumy i ogromnej radości. Kandydaci stanęli na wysokości zadania i zaprezentowali się wspaniale, ale jak wiadomo, mógł wygrać tylko jeden, a był nim w tym roku Jakub Kasprzak, któremu serdecznie gratuluję! – powiedział Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland.
 

Finał polskich eliminacji został przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or. Nad przebiegiem całego konkursu czuwał Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland Adam Chrząstowski, natomiast za stronę techniczną odpowiadał szef Łukasz Konik.
 

Bocuse d’Or Poland 2019 było wydarzeniem bardzo ważnym dla całej branży gastronomicznej. Bardzo się cieszę, iż udało się nam zaangażować szefów ze wszystkich stowarzyszeń kucharskich, tym samym polska selekcja pokazała, że potrafimy świetnie współdziałać mimo różnic nas dzielących. Zwyciężył w pięknym stylu Jakub Kasprzak przy pomocy Patryka Paczkowskiego. Był świetnie przygotowany a doświadczenie z poprzedniej edycji z pewnością mu się przydało. Teraz przed nami ogromne wyzwanie jakim jest Tallin i europejski finał. Za chwilę powołamy zespół mentorów, który mam nadzieję dobrze przygotuje Kubę do godnego reprezentowania Polski na arenie europejskiej – powiedział Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland.
 

Kandydatów oceniało międzynarodowe jury degustacyjne pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego a wśród jurorów znaleźli się następujący szefowie:
  • Kurt Scheller – Honorowy Przewodniczący Jury, Akademia Kurta Schellera
  • Emmanuel Renaut– Honorowy Przewodniczący Jury, Flocons del Sel *** Francja
  • Robert Sowa, N31 By Robert Sowa
  • Dariusz Zahorański, Radisson Blu Sobieski
  • Marcin Filipkiewicz, Hotel Copernicus
  • Philip Tessier, Prezydent Bocuse d’Or Winners
  • Philippe Mille, Les Crayères ** Francja
  • Mariusz Pieterwas, Krew i woda
  • Tomasz Purol, Blow Up Hall 5050
  • Dimitri Demjanov, Prezydent Bocuse d’Or Estonia
  • Francis Cardenau, Prezydent Bocuse d’Or Dania.

Kwestie stricte kuchenne oceniali jurorzy techniczni, którzy od 6 rano byli obecni na stanowiskach konkursowych. Brali pod uwagę mise en place, gospodarkę odpadami, czystość i higienę pracy oraz prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych. W tym zacnym kręgu jurorskim pod przewodnictwem Dominika Brodziaka (Panorama, Hotel Park) znaleźli się szefowie:
  • Konrad Birek, Unilever Food Solutions
  • Krzysztof Gradzewicz, Radisson Hotel & Suites
  • Maciej Majewski, La Brasserie Moderne
  • Marcin Soból, Prezes Euro-Toques
  • Rafał Targosz, ZaKładka.

Bardzo się cieszę, że po raz kolejny mogłem wziąć udział w konkursie Bocuse d’Or Poland choć tym razem już jako juror. To wspaniałe wydarzenie, w którym warto być i obserwować młodych szefów kuchni, którzy walczą o swoje marzenia. Bo o tu przede wszystkim chodzi. Cieszy mnie, że jest tak wielu utalentowanych młodych szefów kuchni w naszym kraju, którzy tak dobrze radzą sobie w kuchni wykorzystując różne techniki. Niestety jak w każdym konkursie, tu również stres towarzyszył zawodnikom. Dla jednych było to mobilizujące, innych paraliżowało, co miało swój wydźwięk w przyznaniu punktów karnych za przekroczenie czasu. Niemniej jednak jestem pełen uznania dla wszystkich kandydatów – powiedział Dominik Brodziak, Przewodniczący Jury Technicznego.

Uroczystość ogłoszenia wyników i wręczenia nagród odbyła się zaraz po konkursie, jak tylko wszystkie punkty pod bacznym okiem radcy prawnego zostały zliczone. Tę jakże emocjonująca część konkursu zaszczyciły swoją obecnością takie osobistości jak: Wiceprezydent miasta Karkowa Pan Bogusław Kośmider, Ambasador Francji w Polsce Pan Frédéric Billet, Konsul Generalny Francji w Krakowie Pan Frédéric de Touchet oraz Pani Dyrektor Wydziału ds. Turystyki Miasta Krakowa Elżbieta Kantor, którzy wręczyli nagrody zwycięzcom.
 
Od 32 lat szefowie kuchni na całym świecie walczą o siebie, swoje marzenia, o to by ich fach i kunszt został doceniony i nagrodzony. To gdzie dziś są, zawdzięczają wspaniałemu człowiekowi, wielkiemu mistrzowi kulinarnemu Paulowi Bocuse, który stworzył wyjątkową społeczność liderów na całym świecie. Bycie członkiem Bocuse d’Or Family to z pewnością wielki zaszczyt.

Na podium stanęli:

I miejsce – Jakub Kasprzak

II miejsce – Ernest Jagodziński

III miejsce – Michał Stężalski

Wszystkim serdecznie gratulujemy!!!
 


Bocuse d’Or Poland 2019 już za nami. Wydarzenie jeszcze długo nie zejdzie z ust polskiej gastronomii, gdyż jak wielu twierdzi było zorganizowane na wysokim, światowym poziomie. W jury konkursu polskiej selekcji poza niekwestionowanymi autorytetami polskiej sceny kulinarnej po raz pierwszy w historii zasiadały również sławy międzynarodowego formatu, szefowie kuchni z gwiazdkowych restauracji, prawdziwi mistrzowie w swojej dziedzinie. Do organizatorów zewsząd spływają gratulacje i wyrazy uznania, co cieszy bardzo i daje świadectwo, że polska gastronomia rośnie w siłę.
 
Źródło: Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce, https://www.bocusedorpoland.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000