Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Krakowianin z tytu...
Najlepsza ekipa na...
X Ogólnopolski Kon...
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Laureaci Konkursu ...
Bartosz Peter dwuk...
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Elmak
Hello Coffee
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Znamy nazwiska finalistów Bocuse d'Or Poland 2018


Dnia 11 grudnia 2017 roku w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się PREELIMINACJE konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Head Chef’a Jarka Walczyka wytypował 9 szefów kuchni do zmagań w Preeliminacjach.

Preeliminacje były tylko przedsmakiem tego co czeka szefów w finale. Prezentowane danie było oceniane przez jurorów na podstawie przywiezionych przez konkursowiczów półproduktów i tylko wykończone termicznie na miejscu.

Zawodnicy w ciągu 30 minut mieli do przygotowania jedno danie w dwóch porcjach z użyciem co najmniej dwóch różnych elementów jagnięciny w akompaniamencie warzyw, roślin lub ziół. Pomimo doświadczenia szefów czuło się ich napięcie i niejednokrotnie tremę, bo trzeba dodać, iż byli oceniani według finałowych, oficjalnych reguł. W końcu było o co walczyć. Wejście do finałowej ósemki jest już nie lada osiągnięciem.



Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni, autorytety w świecie gastronomii:

  • Jerzy Pasikowski
  • Jarek Walczyk
  • Adam Chrząstowski
  • Jarek Uściński
  • Łukasz Konik.

Jury miało do podjęcia trudną decyzję, ponieważ startujący szefowie kuchni prezentowali bardzo wysoki i wyrównany poziom. Zaproponowane przez nich dania nie tylko urzekły smakiem, ale zachwyciły wizualnie jurorów.

Niestety maksymalnie 8 osób mogło zakwalifikować się do finału polskich eliminacji, które odbędą się w dniach 27-28 lutego 2018 roku w hotelu Radisson Blu Sobieski Hotel Warsaw.

Do szczęśliwej ósemki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):

  • Jakub Kasprzak – Restauracja Lumiere, Baranowo
  • Paweł Kubera – Hotel DeSilva, Poznań
  • Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa
  • Jacek Majcherek – Bistro Słowacki, Gdańsk
  • Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa
  • Marcin Molik – Restauracja Drukarnia, Warszawa
  • Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka
  • Dawid Zagrzywiec – Courtyard by Mariott Warsaw Airport.

Wszystkim szefom kuchni serdecznie gratulujemy!

Już niebawem podamy więcej szczegółów na temat rundy finałowej konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

Autor zdjęcia: Bartosz Dziamski

Źródło: www.bocusedorpoland.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Gorbi M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Menos Werner & Mertz EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Watersystem
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000